Posypovú soľ zrejme jedli aj Slováci

Poľský megaškandál s používaním posypovej soli v potravinách bezprostredne zasahuje aj Slovensko. Poľské mäsové výrobky, syry a ostatné požívatiny sa bežne predávajú v slovenských obchodoch a tisíce Slovákov týždenne vyrážajú na lacné potravinové nákupy do Poľska. Kontrolóri od konca minulého týždňa horúčkovito pátrajú po soli v obchodoch, reštauráciách aj v potravinárskych podnikoch.

05.03.2012 12:00
soľ, soľnička Foto:
Soľ - ilustračné foto.
debata (82)

Slovensko nedostalo zatiaľ z Poľska nijaké spresnenie o výskyte produktu, ktorý dvanásť rokov uvádzali na trh tri firmy. Tie od roku 1999 podľa správ z poľských médií mohli zaplaviť trh až takmer 360-tisíc tonami cestárskej soli. Poliaci teraz preverujú 30-tisíc potravinárskych prevádzok. Na informácie sú však skúpi. Cez európsky systém rýchleho výstražného varovania zatiaľ upozornili iba Holandsko, že do krajiny vyviezli 500 kilogramov soli pochybného pôvodu. Prevzal ju v Holandsku žijúci Poliak, ktorý podniká v potravinárstve.

„Poliaci veľmi málo informujú a som zvedavý, čo povedia tento týždeň v Bruseli,“ hovorí pre Pravdu ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Dodáva, že zatiaľ sa „informácie šíria viac z médií ako od kompetentnej poľskej autority“. Aj preto slovenskí potravinoví inšpektori začali spolu s kolegami z Úradu verejného zdravotníctva hľadať poľskú soľ.

Vzhľadom na intenzívnu obchodnú výmenu v potravinách sa nedá vylúčiť, že soľ sa používala alebo zapracovaná do rôznych potravinárskych výrobkov predávala aj na Slovensku. Riziko, že slovenskí spotrebitelia skonzumovali priemyselnú posypovú soľ obsahujúcu ťažké kovy a dioxíny, je veľké.

Slovensko po zatvorení prešovských Solivarov nevyrába vlastnú soľ. Obchod aj potravinári ju dovážajú väčšinou z Rakúska, Talianska alebo Nemecka. Každý výrobca sa však usiluje zlacniť výrobu, a tak podľa Bíreša sa nedá vylúčiť, že niekto mohol na Slovensku soliť aj do potravinárskych obalov zabalenou posypovou poľskou soľou."

Poľský potravinový škandál prinúti po novom sa pozrieť na zdravotnú bezchybnosť potravín. Pokiaľ ide o soľ, je systém kontroly dvojkoľajný. Kontrolujú ju dve inštitúcie. Štátna veterinárna a potravinová správa si berie na mušku výrobu potravín, soľ na pultoch obchodov a v reštauráciách má pod palcom Úrad verejného zdravotníctva.

Potravinoví inšpektori sa pri kontrolách zameriavali nie na pôvod soli, ale na jej obsah v jednotlivých výrobkoch. „Kontrolovali sme jej koncentráciu, či je v súlade s obsahom uvedeným v Potravinovom kódexe, alebo označením udávanom na etikete výrobku,“ hovorí Jozef Bíreš s tým, že pôvod viac sledovali pri korení alebo mletej červenej paprike, kde dochádzalo k falšovaniu. Poľský podvod podľa neho povedie k zmene spôsobu kontroly soli. „Soľ ako potravinársky prídavok sme považovali za najmenej rizikovú. Bude ju treba kontrolovať ako každú inú potravinu.“

Jedného z troch posledných slovenských spracovateľov hydiny spoločnosť HSH vo Veľkom Záluží inšpektori ešte nekontrolovali. „Používame soľ dovážanú z Nemecka,“ povedal konateľ firmy HSH Timotej Husár. Pripustil, že do škandálu so soľou by zrejme nikomu nenapadlo skúmať pôvod soli. Vykreslil, ako prebiehajú potravinárske audity. „Skontrolujú sa doklady, odkiaľ všetky komponenty boli, ich certifikáty, ale nepamätám sa, že by sa robili rozbory,“ uviedol Husár.

Spomenul si však na jeden prípad spred niekoľkých rokov, keď nespokojní potravinári v okrese Nitra naliehali na tamojšiu regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, aby analyzovala kvalitu dovážaných potravín.

„Naveľa, naveľa rozbor urobili, ale potom nám neustále pripomínali, že im laboratórium poslalo faktúru na 70-tisíc korún, čím takmer vyčerpali svoj ročný rozpočet. Bolo to zdĺhavé a drahé. Nečudujme sa, že kontrola je deravá, keď na ňu nemáme dosť peňazí,“ hodnotil situáciu Timotej Husár.

Husár, ktorý je predsedom Únie hydinárov Slovenska, dostal nedávno list z poľského veľvyslanectva v Bratislave, ktoré protestovalo proti tomu, že hydinári neustále spochybňujú v očiach slovenských spotrebiteľov kvalitu poľských kurčiat, vajec a hydinových výrobkov.

„Odpísali sme na veľvyslanectvo, že pripomíname verejnosti iba fakty. Aj teraz slovenská veterinárna služba zakázala predaj státisícov poľských vajec, pretože pochádzali z fariem, ktoré nezabezpečili nosniciam požadované chovateľské podmienky,“ konštatoval Husár, podľa ktorého kauza poľskej posypovej soli iba dokresľuje, akú pozornosť kontrole zdravotnej bezchybnosti potravín pripisujú.

Poľská prokuratúra v Poznani už zadržala a obvinila päť ľudí. Ziskuchtivým podnikavcom hrozí podľa poľskej televízie TVN24 trest osem rokov nepodmienečne.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba