Štátna zdravotná poisťovňa platí lepšie súkromníkom

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa uprednostňuje súkromné firmy pred štátnymi nemocnicami. Platí to v prípade vyšetrení magnetickou rezonanciou.

06.03.2012 17:27
magnetická rezonancia Foto:
Univerzitné fakultné nemocnice majú zmluvu pre oddelenia magnetickej rezonancie len na jeden rok, kým súkromní prevádzkovatelia na tri roky.
debata (2)

Košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura prevádzkuje už niekoľko rokov dve magnetické rezonancie. Zmluvu so štátnou poisťovňou tu má od januára tohto roku aj súkromná firma. Tá dostáva od Všeobecnej zdravotnej oveľa štedrejšie platby ako nemocnica. Kým mesačný paušál pre obe univerzitné pracoviská predstavuje suma 75-tisíc, súkromník dostáva 125-tisíc eur.

Podobne je to aj v hlavnom meste, kde sú dnes tri pracoviská magnetickej rezonancie. Jedno z nich na Kramároch prevádzkuje Univerzitná nemocnica Bratislava. Mesačne od štátnej poisťovne dostáva 65-tisíc eur. Začiatkom roka nemocnica prenajala priestory v nemocnici na Kramároch súkromnému poskytovateľovi, ktorý tu tiež od februára poskytuje MR vyšetrenia. Jedno pracovisko už pritom prevádzkuje v ružinovskej nemocnici. Za obe má táto firma od najväčšej poisťovne mesačnú platbu takmer 262-tisíc eur, na jedno pracovisko to priemerne vychádza 131-tisíc eur. Za trojročné zmluvné obdobie tak bude Všeobecnú zdravotnú stáť jedno súkromné pracovisko magnetickej rezonancie spolu 4,7 milióna eur. To je zhruba o 2,5 milióna eur viac, ako by ju stálo takéto zariadenie v prevádzke univerzitnej nemocnice.

Rovnako sa u jednotlivých poskytovateľov líši aj zazmluvnená cena bodu MR vyšetrení. V košickej, banskobystrickej, martinskej a bratislavskej nemocnici je stanovená na 18 halierov v starých korunách (0,005975 eura), no súkromní prevádzkovatelia majú garantovanú cenu 20 halierov (0,006639 eura).

Viceprezidenta Asociácie nemocníc Slovenska rozdielne ceny prekvapili. „Je to katastrofa. Na každom rokovaní so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou je Asociácia nemocníc ubezpečovaná, že hodnoty bodov sú v súkromných, štátnych aj v nemocniciach združených v asociácii všade rovnaké,“ povedal Peter Ottinger.

Univerzitné a fakultné nemocnice majú zmluvu pre oddelenia magnetickej rezonancie len na jeden rok, kým súkromní prevádzkovatelia na tri roky. Podľa Ottingera je to neštandardný postup. „Zmluvy sa spravidla uzatvárajú na dvanásť mesiacov. Neviem o tom, že by niektorý poskytovateľ mal na dlhšie obdobie. Dodatky sa navyše uzatvárajú len na tri mesiace,“ vysvetlil.

Ladislav Pásztor, ktorý je jedným z vlastníkov spomínaných súkromných spoločností, si napriek všetkému nemyslí, že nemajú lepšie podmienky ako štátni prevádzkovatelia. „Nedostali sme lepšie zmluvné podmienky ako ostatné neštátne MR zariadenia. Okrem toho sme dostali už od 1. apríla 2012 návrh na ceny, ako majú univerzitné nemocnice,“ povedal. Či tento návrh aj prijali, nekonkretizoval.

Všeobecná zdravotná na otázku, či v zmluvách so súkromnými poskytovateľmi MR vyšetrení nakladá so štátnymi peniazmi efektívne, odpovedala, že uzatvára zmluvy „v zmysle platnej legislatívy“. „Pričom zohľadňuje čakacie lehoty a potreby svojich poistencov,“ obhajovala ceny hovorkyňa štátnej poisťovne Petra Balážová.

Koľko platí VšZP pracoviskám magnetickej rezonancie

**Štátnym prevádzkovateľom
**UNLP Košice  75-tisíc eur
UN Bratislava  65-tisíc eur
FNsP Banská Bystrica  62-tisíc eur
FN Martin 32-tisíc eur

**Súkromným prevádzkovateľom
**Bratislava – Dr. Magnet, s.r.o. 262-tisíc eur (za dve pracoviská)
Prešov – MR Prešov, s.r.o.  134–tisíc eur
Košice – Pro Magnet, s.r.o.  125-tisíc eur
Poprad – MR Prešov, s.r.o.  113-tisíc eur
Zdroj: Zdravotnícke zariadenia, zmluvy z www.vszp.sk

2 debata chyba