Fico: Bude to tŕnistá cesta

Víťaz volieb by mal podľa predsedu Smeru Roberta Fica pozvať za okrúhly stôl všetky strany, ktoré sa dostanú do parlamentu a na tomto stretnutí by a malo povedať, či majú alebo nemajú záujem o spoluprácu.

08.03.2012 20:00 , aktualizované: 09.03.2012 08:05
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (131)

Treba sa pripraviť na dlhé rozhovory o novej vláde alebo to bude krátky proces?
Nebude to krátky proces, pretože si stále myslím, že pre Slovensko je najlepšie vytvoriť silnú dvojkoalíciu a budeme sa o ňu uchádzať aj v prípade, keby Smer získal väčšinu mandátov. Trochu ma prekvapili vyhlásenia niektorých strán, že ani nebudú rokovať so Smerom, keby mal nadpolovičnú väčšinu, čo je neúcta. Ak však pôjde o vytvorenie koalície, nedajú sa dohromady len čísla a rozdelia sa posty. Najskôr si strany musia povedať, čo sú nosné piliere ich programu, ktoré nevedia opustiť, potom ktoré vedia opustiť a čo sú kompromisy. Zostavovanie vlády bude programovo veľmi náročné a nebude trvať ani týždeň, ani dva.

Najviac sa hovorí o vláde Smeru a KDH. Bola by to stabilná vláda?
Nechcem teraz zostavovať vládu, ale sú strany, ktoré otvorene hovoria, že so Smerom nechcú mať nič spoločné. Preto v reálnej hre zostávajú iba tri strany SNS, KDH a Most – Híd.

Čo keď bude odpoveďou Daniela Lipšica a niektorých ďalších poslancov odchod z KDH?
KDH je typické svojím rozbíjačstvom, v minulosti už rozbilo vládne koalície. Preto by ma postoj takého človeka ako Daniel Lipšic nikdy neprekvapil. Je to úplne nedôveryhodná o­soba.

Ak bude v parlamente aj SNS a v pravici partnera nenájdete, išli by ste do vlády aj so SNS?
Každá strana, a náš postoj zostáva nemenný, má právo zúčastniť sa rokovaní o zostavení vlády. Bolo by veľmi správne, aby ten, kto vyhrá voľby, pozval za okrúhly stôl na úvod všetky politické subjekty, ktoré majú viac ako 5 percent. Na tomto stretnutí by sa povedalo, či je, alebo nie je záujem o spoluprácu. Za týmto stolom musí byť aj SNS, ak prekročí 5 percent.

Ako by bola vláda Smeru so SNS prijatá?
Ale my nezostavujeme vládu so SNS ani s KDH, ani s Mostom – Híd. Voľby máme v sobotu. Odpoviem na to v nedeľu ráno.

Viete si predstaviť koalíciu aj so stranou 99 percent?
Táto strana začala porušením zákona pri televíznej reklame. Museli vedieť, že to, čo robia, je v rozpore so všetkými fér pravidlami politickej súťaže. Je tu podozrenie, ktoré oznámil šéf polície, že pri hodnoteniach podpisov strany sa celá vzorka ukázala ako sfalšovaná. Okrem toho je tu obrovský balík peňazí, ktorý dali do kampane, a ich pôvod nevedia vysvetliť. Navyše, je to strana, ktorá hodnotovo vnútorne nemá žiadne väzby. Tieto strany sú veľkým nebezpečenstvom pre politický systém, pretože pri prvej hodnotovej téme zväčša zlyhávajú a spôsobujú nestabilitu. Nikoho nevylučujeme, ale Slovensko potrebuje stabilnú vládu.

Pri súhre okolností by Smer mohol získať väčšinu 76 mandátov. Bola by taká vláda stabilná?
Prečo sa víťazstvo jednej strany považuje za nevýhodu alebo že by bolo nedemokratické? Nie som naivný, viem si živo predstaviť, že keby mal Smer tesne nad 75 mandátov, tak pravicové strany sa zomknú v opozícii a povedia Smeru – vyžer si to. Ale ak dostaneme takýto počet mandátov a iné strany s ním odmietnu spolupracovať, určite túto väčšinu pretavíme do vlády.

Stačí, že jeden poslanec odpadne, môžu ho „kúpiť“. Čo potom?
Od roku 2002 zo Smeru neodišiel ani jeden poslanec. Predsa v prípade takéhoto výsledku ho nemôžeme len tak obetovať, lebo sa bojíme, či nejaký poslanec zlyhá. Vnútorné pomery v Smere sú zárukou toho, že vláda by bola určite stabilná.

Raz ste povedali, že víťaza čaká cesta do pekla. Tak aké bude to peklo?
Ak by sa opozičné strany zomkli a robili zle, neviem si predstaviť, že by pomáhali tak, ako sme pomáhali my posledných päť mesiacov. Spomeňme si na podporu rozpočtu, na euroval, na zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ako Smer hlasoval pri lekároch a zdravotných sestrách. Toto oni nevedia robiť. Bude to najmä súboj s bankami, monopolmi, s bohatými. Toto čaká novú vládu, ak bude dominantne v nej Smer. Bude to pekelná a tŕnistá cesta.

Ale ktoré budú tie pekelné opatrenia?
Ja sa týchto pekelných opatrení neobávam. Ak naznačujeme, že chceme zvýšiť dane pre bohatých, tak hovoríme o ľuďoch, ktorí zarábajú ročne viac ako 33-tisíc eur, o firmách, ktorých daňový základ je minimálne 30 mil. eur. Hovoríme o bankách, ktoré ak majú rekordné zisky, tak nech platia rekordné dane. Nebránime sa majetkovým daniam z luxusného majetku. Nebránime sa vyššej DPH z luxusu.

Richard Sulík vyrátal, že vďaka týmto opatreniam sa získa najviac 150 mil. eur a deficit rozpočtu je 3,5 mld. Kde získate ďalšie zdroje?
V tom je rozdiel medzi pravicou a ľavicou, že my hovoríme, že ozdravovať verejné financie nie je možné bez hospodárskeho rastu. Potešila ma informácia, že významný podiel na hospodárskom raste v roku 2011 mal PPP projekt. Chceme kombinovať dane pre bohatých a silných, úspory v štátnej správe, pozrieť sa na 28-percentné úniky DPH a potom sú to europeniaze. Nechceme ísť len cestou zdražovania a zvyšovania DPH ako pravica. Náš pohľad je iný, preto sa neobávam, že by sme neboli schopní konsolidovať verejné financie. Zdá sa mi smiešne, keď sa nás pravica pýta, čo budeme robiť, keď nám vo februári zaťali sekeru 900 mil. eur.

Zároveň musíte do roku 2013 znížiť deficit pod 3 percentá. Nebudete predsa len konfrontovaní s nutnosťou zvýšiť DPH?
Jedno percento zvýšenia DPH je 200 mil. eur. Smer nechce ísť touto cestou, pretože ľudia sú na hrane. Ak Sulíkovi a Dzurindovi nezáleží na dôchodcoch a ľuďoch, ktorí zarábajú 400 eur, je to ich problém.

Ak budete vo vláde a z Gorily sa nevyvodia trestnoprávne dôsledky, nebudete čeliť podozreniu, že ste to zamietli pod koberec?
Nedotkneme sa tímu, ktorý postavil Lipšic na vyšetrovanie Gorily a nech ukážu, čo vedia alebo nevedia.

Čiže Daniel Lipšic nemusí byť ani ministrom vnútra?
Daniel Lipšic hrá bábkové divadlo pri každej príležitosti, teraz to ukázal pri paroplynovom cykle. Nehovorím o Danielovi Lipšicovi, je tu tím, ktorého úlohou je vyšetrovať Gorilu, nech pracuje ďalej, aby nebolo podozrenie, že niekto niečo zametal alebo nezametal. Bol by som prvý, kto by privítal dôkaz, že niekto kupoval poslancov a dával provízie pri predaji strategického štátneho majetku.

Podľa spisu Gorila ste mali byť v odpočúvanom byte so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom. On to poprel. Vy to tiež popriete?
Mohol by som teraz presne použiť slová pána Haščáka a oprieť sa o jeho zamietnutie, ale nebudem ani nič potvrdzovať, ani vyvracať. Je tu evidentná snaha pravice a časti médií zatiahnuť formálne Smer do tejto kauzy. Je preukázané, že ak by bol tento údaj aj pravdivý a došlo k nejakému stretnutiu, tak v tomto rozhovore ma nič nediskvalifikovalo na pozíciu politika. Naviac, v tomto istom spise, ak je pravdivý, sa hovorí, že Penta chcela 20 miliónov vyčleniť na boj proti Smeru a Haščák sa sťažoval, že sa s ním nechcem stretnúť. Ako sme nastúpili do vlády, zobrali sme im letisko a ešte sme aj zakázali zisk zdravotných poisťovní. Konkrétnymi krokmi sme ukázali, že s tým nič nemáme. Je to kauza druhej Dzurindovej vlády. Smer bol v opozícii.

Čím by vás to diskvalifikovalo, keby ste jasne povedali, či ste tam boli, alebo neboli?
Viem si predstaviť, ako by akékoľvek vyjadrenie, ktoré by som urobil v tejto kauze, bolo okamžite formálne zneužité proti Smeru. Do tohto nás nezaťahujte.

Do odpočúvaného bytu mal chodiť aj váš osobný tajomník František Határ a vraj mal brať peniaze. Vedeli ste o tom?
Samozrejme, že som sa na to Határa pýtal. Je to úplný nezmysel.

Po voľbách sa bude schvaľovať trvalý euroval. Slovensko má doň prispieť hotovosťou. Môžeme si to dovoliť?
Nejde o ochranu Grécka alebo iných krajín. Permanentný euroval je dôležitý preto, aby trhy dôverovali euru. Slovensko nemôže len naťahovať ruky a pýtať, pretože my viacej z EÚ dostávame, ako dávame. Preto sme za európsku solidaritu a v mene ochrany Slovenska chceme byť proeurópski. Smer bude určite ratifikovať permanentný euroval.

Ak by vládla pravica, Mikuláš Dzurinda teoreticky pripustil, že ho schváliť nemusíme. Čo vy na to?
Pán Dzurinda nevyhral ani jedny voľby. Čím menej percent má, tým viac rozdeľuje a tým viac zostavuje vlády. Myslím, že úspešne kráča cestou pána Mečiara. Preto jeho vyjadrenia, že už mu ani na permanentnom eurovale nezáleží, potvrdzujú, že je pripravený obetovať podstatu svojej európskej politiky len preto, aby si mohol sadnúť na sedadlo nejakého ministra.

Je len niekoľko hodín do volieb. Už máte vybratých kandidátov za členov novej vlády?
Trpezlivo si počkám na sobotu večer a akékoľvek úvahy o vláde nateraz odkladám. Môže sa stať, že pravicový zlepenec sa opäť vytvorí.

Ani premiér teda nie je istý.
Na tomto svete nie je isté nič, lebo zajtra ráno nás môže zraziť auto na priechode pre chodcov.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba