Gašparovič uvažuje nad odvolaním Mikloša

Prezident Ivan Gašparovič uvažuje dva dni pred predčasnými parlamentnými voľbami nad odvolaním ministra financii Ivana Mikloša. Dôvodom má byť kolaps nového informačného systému finančnej správy. Gašparovič o tom v súkromnom rozhovore informoval aj premiérku Ivetu Radičovú.

08.03.2012 19:20 , aktualizované: 19:49
debata (109)

„Prezident republiky intenzívne uvažuje nad tým, že by mu zruśil poverenie. V prípade, ak by sa tak rozhodol, musel by však poveriť niekoho zo súčasných členov kabinetu a zatiaľ takého nenašiel,“ povedal pre TV Markíza, ktorá o Gašparovičovom zámere informovala, prezidentov hovorca Marek Trubač. „Určite to nesúvisí s voľbami, aj keď voľby sú predo dvermi,“ dodal.

Na odvolanie Mikloša vyzval Gašparoviča aj predseda Smeru Robert Fico. „Lebo si to zaslúži,“ povedal.

Kancelária úradu vlády neodpovedala na otázku, o čom sa premiérka s prezidentom zhovárala. Prezident nepotrebuje súhlas vlády na to, aby Mikloša vymenil, keďže kabinet je dočasný. Na prezidentov zámer nereagovalo ani ministerstvo financií. Otázne zostáva, či by Mikloš mohol prísť o kreslo ešte pred voľbami, alebo až po nich.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) nevie, či má „na takéto obdobie zmysel hovoriť o výmene ktoréhokoľvek ministra“. Prezidentská kancelária trvá na tom, že Mikloš by mal kvôli kolapsu nového informačného systému Finančnej správy padnúť, keďže ľudia, ktorých menoval, zlyhali.

109 debata chyba