Prezident Gašparovič poverí Smer zostavením vlády

Prezident Ivan Gašparovič je spokojný, že parlamentné voľby prebehli bez problémov, teraz je dôležité, aby vznikla stabilná vláda. Preferuje vznik pravo-ľavej vlády, pretože, ako hovorí, "kompromis so sebou prináša určité výhody".

11.03.2012 13:26
Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič na tlačovej besede po vyhlásení výsledkov parlamentných volieb.
debata (18)

Prezident počas krátkej tlačovej konferencie ocenil, že občania Slovenska prejavili účasťou vo voľbách uvedomelosť a zodpovednosť a zablahoželal víťazovi volieb, strane Smer.

„Môžeme postaviť nový parlament a vládu. Je dôležité, aby to bola vláda stabilná, aby deklarovala postavenie Slovenska v Európskej únii, aby sa zodpovedne postavila k ťažkostiam, ktoré teraz Európa prežíva,“ povedal prezident.

Zatiaľ sa nestretol s víťazom volieb, lídrom strany Smer Robertom Ficom, ani s ďalšími lídrami politických strán, treba im dať oddych, v pondelok sa rozbehnú všetky dôležité rozhovory.

Na otázku, kedy bude asi zostavená nová vláda, odpovedal, že ústava mu prikazuje niekoho poveriť a tradícia je, že poverený býva víťaz volieb.

Gašparovič apeloval na budúcu vládu, aby hľadala nový spôsob spolupráce s opozíciou a vyzval na spoluprácu a porozumenie politické strany, ale aj tretí sektor a verejnosť. „Bol by som rád, keby opozícia hľadala cestu spolu s vládou a väčšinou v parlamente v tých otázkach, ktoré Slovensku zabezpečia hospodársky rast a plnenie sociálnych programov,“ prízvukoval prezident.

18 debata chyba