Na Krásnej Hôrke ešte tlejú trámy

Rožňavskí hasiči boli v plnom nasadení celú noc z nedele na pondelok na Hrade Krásna Hôrka, ktorý zachvátil v sobotu veľký požiar, pri ktorom zhoreli všetky strechy a vyhorel aj rekonštruovaný gotický palác.

12.03.2012 09:22
Krásna Hôrka, požiar Foto:
Hrad Krásna Hôrka po ničivom požiari
debata

„V nedeľu večer silný vietor znova rozdúchal tlejúce trámy zamurované v obvodových hradbách a hradných múroch. Zasahovalo 15 hasičov, okrem našich aj kolegovia z Moldavy a Košíc, ako aj dobrovoľníci. Práve teraz odišla na hrad nová zmena. Ešte stále to tam tlie, no už aspoň prestal fúkať vietor a nerozfúkava iskry,“ informoval dnes ráno pred siedmou dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Attila Dudáš.

Ako informovala hovorkyňa košickej krajskej polície Jana Mésarová, polícia naďalej situáciu monitoruje a objekt stráži, v obci sú posilnené policajné hliadky. Na riešenie situácie a záchranu pamiatok bol v nedeľu zriadený krízový štáb, na ktorom rozhodli, že objekty prekryjú celtami, aby hrad chránili pred nepriazňou počasia.

Slovenské národné múzeum zverejnilo informáciu, že pred plameňmi sa pri sobotňajšom požiari na hrade Krásna Hôrka podarilo zachrániť 90 percent vzácnych zbierok. Na celom hrade úplne zhoreli strechy, nová expozícia v gotickom paláci a zvonica, kde oheň roztavil tri zvony. Stredný a dolný hrad ostali bez strechy, ale expozície zachránili.

„Bude urobená mimoriadna inventarizácia, ktorou sa zistí, čo bolo požiarom zničené a čo sa zachovalo,“ uviedla pre regionálny denník Korzár riaditeľka Múzea Betliar Eva Lázarová. Potom poisťovňa hrad zdokumentuje a vyčísli škody. Až potom sa môže pristúpiť k vypratávaniu nádvoria a vynášaniu zhorených vecí. Podľa riaditeľky by sa zbierka mala z hradu presunúť už tento týždeň. Ešte nie je celkom isté, kde zbierky dočasne uložia.

Horiaci hrad Krásna Hôrka.
Hrad Krásna Hôrka po zničujúcom požiari.
+27Horiaci hrad Krásna Hôrka.
debata chyba