KDH ide definitívne do opozície, rozhodlo vedenie strany

Kresťansko-demokratické hnutie definitívne odchádza do opozície, v pondelok toto rozhodnutie jednomyseľne odhlasovalo predsedníctvo strany.

12.03.2012 15:05 , aktualizované: 17:41
KDH, figeľ, hrušovský, lipšic Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ s podpredsedami Pavlom Hrušovským a Danielom Lipšicom.
debata (201)

"KDH bude konštruktívnou a dôslednou opozičnou stranou, pôsobiacou v parlamente a na Slovensku, tak, aby to červené more sa postupne naspäť zmenšovalo, " vyhlásil predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ.

KDH má ako budúca najsilnejšia opozičná strana záujem o stoličku podpredsedu parlamentu, ktorú tradične obsadzuje líder strany, takže tam chcú Jána Figeľa. Očakáva aj férové rozdelenie zodpovednosti v parlamentných výboroch. „Chceme zvýšiť účasť a váhu kontrolných orgánov či už na úrovni štátu alebo parlamentu, tak, aby to pomáhalo dôveryhodnosti politiky ako takej a samozrejme aj inštitúcií, ktoré spravujú veci verejné,“ dodal. Zatiaľ nedefinovali, o aké ďalšie politické funkcie bude mať KDH záujem.

Kresťanskí demokrati prijímajú pozvánku víťaza volieb strany Smer na štvrtkové rokovanie strán. V delegácii budú okrem Figeľa podpredsedovia Pavol Hrušovský a Daniel Lipšic. „Chceme priniesť náš pohľad na témy, dotýkajúce sa zadelenia postov, resp. naštartovania nového obdobia v parlamente, takisto európskych záležitostí, ale aj možných a potrebných ústavných zmien,“ vysvetlil Figeľ. Volajú po zrušení trestnoprávnej imunity poslancov a Mečiarových amnestií.

Výsledky volieb veľmi nehodnotili, o dva týždne v sobotu 25. marca sa chcú nimi zaoberať na Rade KDH. Dovtedy vypracujú analýzu. Figeľ na margo skutočnosti, že vo voľbách dostal spomedzi kandidátov KDH najviac preferenčných hlasov podpredseda Daniel Lipšic, poznamenal, že KDH nie je o krúžkovaní. Tvrdí, že u nich je rozhodujúca tímovosť, zodpovednosť a profesionalita. „Toto považujem za potrebné ďalej posilňovať,“ uviedol Figeľ.

Lipšic si myslí, že voliči dali vo voľbách signál pravici, aby prešla generačnou výmenou. „Odkedy som sa vrátil po rokoch pôsobenia v zahraničí usilujem o omladenie, o nové tváre, o profesionalitu aj v komunikácii, aj v základnej práci,“ vyhlásil Figeľ. Podľa neho túto orientáciu potvrdil posun KDH na druhú priečku vo volebných výsledkoch a získanie viac hlasov ako v ostatných voľbách. Predseda pritom čakal ešte viac. Konkrétne personálne alebo politické rozhodnutia však prijme hnutie až na sneme, ktorý v nasledujúcom polroku Figeľ podľa stanov zvolá.

201 debata chyba