Sestry pre platy odkázali lekárom: Zašli ste priďaleko

Slovenská lekárska komora (SLK) zašla podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Márie Lévyovej v aktivitách ohľadne zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek priďaleko.

14.03.2012 12:26
Mária Lévyová, Slovenská komora sestier a... Foto:
Predsedníčka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.
debata (9)

„Sestry a pôrodné asistentky, ktorých je na Slovensku asi 46 000, vkladajú nádeje a dôveru v zákon a SLK vykonáva všetky kroky k tomu, aby ich dôvera bola sklamaná,“ skonštatovala na dnešnej tlačovej konferencii. Reagovala tak na iniciatívu SLK, ktorá sa pre zákon obrátila na Generálnu prokuratúru SR.

Sestry si myslia, že lekári, ktorí sa snažia o pozastavenie účinnosti zákona, čo zdôvodňujú nedostatkom zdrojov, zašli priďaleko. Ako poukázala Lévyová, spochybnili vládu, parlament aj prezidenta. Zákon, ktorý vznikol v reakcii na požiadavky z petície sestier, prišiel do parlamentu ako vládny, prezident ho podpísal na prvýkrát. Podľa jej slov krok lekárskej komory nemá opodstatnenie. „Je to skôr etická dilema,“ doplnila.

Aj komora sestier volá po dofinancovaní rezortu zdravotníctva, peniaze žiada aj pre ministerstvo práce. Sestry totiž pracujú aj v zariadeniach sociálnych služieb, kde ich, ako samé upozornili, v snahe vyhnúť sa zvýšeniu platov preraďujú napríklad na pozície opatrovateliek, prípadne sa im menia úväzky. „Vyzývame novú vládu a kompetentných ministrov na zabezpečenie finančných zdrojov pre rezort zdravotníctva a sociálnych vecí tak, aby bola možná aplikácia zákona v praxi a tým sa zabránilo degradácii sestier a prehlbovaniu etickej a morálnej krízy v oboch rezortoch,“ povedala viceprezidentka komory Margita Kosturíková.

Sestry okrem toho navrhujú, aby ministerstvo zdravotníctva zriadilo pracovnú skupinu, ktorá by vykonala nezávislý finančný audit v neštátnych ambulanciách. Ten má pomôcť zreálniť potrebu dofinancovania tohto segmentu.

Podľa právnej normy mzdy zdravotných sestier a pôrodných asistentiek od apríla porastú. Právna norma zvyšuje ich mzdy na úroveň od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe, pričom sa vzťahuje na všetky sestry a pôrodné asistentky bez ohľadu na zamestnávateľa. Jeho účinnosti sa snaží zabrániť SLK. Lekári tvrdia, že návrh zákona je protiústavný a preto koncom februára požiadali Generálnu prokuratúru SR o podanie návrhu na Ústavný súd SR. Ten by mal podľa lekárov vyhlásiť, že zákon nie je v súlade s ústavou.

9 debata chyba