Smer ide meniť zákonník. Penzijnú reformu spomalí

Zákonník práce chce volebný víťaz Smer čo najskôr vrátiť do podoby, v akej ho v roku 2007 prijala koalícia, ktorej bol takisto lídrom. Z novely, ktorú vlani presadila vláda Ivety Radičovej, mieni vypustiť všetky paragrafy, ktoré poškodzujú zamestnancov.

15.03.2012 12:00
práca, zamestnanie, zamestnanci Foto:
Smer plánuje zmeny v Zákonníku práce.
debata (46)

Naopak, dôchodkovú reformu urýchľovať nebude, zmeny v penzijnom systéme sľubuje pripraviť na báze širokej diskusie a dohody naprieč politickým spektrom. Na kroky bývalej koalície nechce nadviazať ani v politike zamestnanosti či pomoci v hmotnej núdzi, no súhlasí, že dávky by sa ľuďom nemali vyplácať „za nič“.

Odborníci varujú, že Smer síce chystá na pohľad veľmi páčivé opatrenia, ktoré by však znamenali zvýšené nároky na verejné financie, čo by zabránilo ich nevyhnutnému ozdraveniu.

„Zmenu zákonníka nechceme urýchľovať za každú cenu, pristúpime na serióznu debatu s partnermi,“ sľubuje staronový poslanec Smeru a potenciálny nový minister práce Branislav Ondruš. Podľa neho by mal byť nový pracovný kódex opäť prijatý formou vládnej novely a dôsledne prejsť celým legislatívnym procesom.

V zásade by sa však podľa Ondruša mal do zákonníka vrátiť súbeh výpovednej lehoty a odstupného, ktorého zrušenie poškodilo najmä starších prepúšťaných zamestnancov. Zmeny by sa mali dotknúť aj ustanovení o práci nadčas, konte pracovného času či flexikonte. Obmedziť by sa mala možnosť reťazenia pracovných zmlúv na dobu určitú. A odborom by sa mali vrátiť pôvodné právomoci.

Naopak, v zákonníku si Smer podľa Ondruša vie predstaviť zachovanie tých paragrafov, ktoré zamestnancom pomáhajú. Napríklad automatický nárok na päťtýždňovú dovolenku po dovŕšení 33 rokov. Alebo výhody pre tehotné či dojčiace ženy. Nenamieta ani voči paragrafom, ktoré umožňujú vznik deleného pracovného miesta, rozloženie rodičovskej dovolenky na päť rokov a podobne. „Overíme si však, či tieto nástroje naozaj v praxi fungujú,“ hovorí.

Na prijatie ďalšej novely zákonníka bude mať jednofarebná vláda s podporou pohodlnej väčšiny 83 poslancov v parlamente dostatok politickej sily. Zámer vítajú aj odborári. „Veríme, že nová vláda bude pri príprave návrhu počúvať aj nás. Tá minulá počúvala len zamestnávateľov, aj to nie všetkých,“ tvrdí predseda odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

Zástupcovia zamestnávateľov sú však proti. „Ak úpravy prejdú, vláda bude bojovať s ešte vyššou nezamestnanosťou a väčšími ekonomickými problémami ako dnes,“ myslí si Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov. Podľa neho sa súčasný pracovný kódex za pol roka účinnosti osvedčil a aj vďaka nemu vzniklo niekoľko desiatok tisíc nových pracovných miest. Skôr preto odporúča dostať doň ďalšie opatrenia na spružnenie pracovného trhu. „Keď budú mať firmy príliš zviazané ruky pri prepúšťaní zamestnancov, nebudú ich ani prijímať,“ upozorňuje. A dodáva, že vláda by so zamestnávateľmi mala skutočne intenzívne komunikovať a počúvať ich argumenty. „Inak by to bolo na škodu všetkým občanom tohto štátu,“ uzatvára.

Penzijnú reformu síce Smer takisto považuje za nevyhnutnú, no plánuje ju zavádzať pomalšie, ako sa o to snažila bývalá pravicová koalícia. Podľa Ondruša by sa k zmenám v dôchodkovom systéme malo pristupovať uvážene, keďže majú presiahnuť viac volebných období a dopadnúť na viacero generácií.

„Vek odchodu do dôchodku nebudeme predlžovať. Prichádzalo by to do úvahy až vtedy, keby sa primerane predĺžil vek dožitia našich občanov a keby boli aj po zdravotnej stránke na úrovni západných rovesníkov,“ hovorí Ondruš. Zmeny valorizácie či výpočtu nových dôchodkov by podľa neho mali opierať o hlbšie analýzy, ktoré zatiaľ nie sú. Z vianočného príspevku by sa mohol stať systémový trinásty dôchodok. Úpravy sa podľa neho dotknú aj druhého dôchodkového piliera, mali by sa v ňom znovu posilniť garancie.

Táto predstava je však podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša idealistická. „Už len úvaha o trinástom dôchodku by významne prehĺbila finančný deficit štátu, ktorý sa Slovensko zaviazalo znižovať, nie zvyšovať,“ hovorí. Podľa neho treba čo najskôr prijať mechanizmus, ktorým by sa dôchodkový vek dvíhal automaticky, bez ohľadu na farbu vlády. Súčasne radí obmedziť valorizáciu dôchodkov. „Čím neskôr sa tieto opatrenia prijmú, tým tvrdší bude ich spoločenský dopad,“ mieni Goliaš.

V politike zamestnanosti a pomoci v hmotnej núdzi síce Smer odmieta návrhy, ktorými chcela problémy riešiť štátna tajomníčka za SaS Lucia Nicholsonová. Súhlasí však s princípom, že zdravý občan v produktívnom veku by si mal dávky zaslúžiť pracovnými aktivitami. Zároveň si uvedomuje, že musí zabezpečiť ich dostatočnú ponuku. „Chceme nanovo prepočítať životné minimum, aby reálne zohľadňovalo súčasné sociálne podmienky. A cez národné projekty s pomocou eurofondov zapojiť odkázaných do práce. Aby radšej dostali viac za robotu ako menej za ničnerobenie,“ načrtol Ondruš.

„Stále rovnaké námety, ako treba pri vyplácaní dávok zvýšiť zásluhovosť, počúvame už dlhé roky. No stroskotávajú na tom, že efektivitu využívania nástrojov zamestnanosti nikto nestráži a nie sú stanovené jasné kritériá, kto si vlastne dávku zaslúži,“ oponuje Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. „Keby som ja bol minister, rozhodne by som nešiel cestou plošného zvyšovania dávok a pridával by som iba na ich aktivačnej zložke. A dávky by som rozhodne chápal len ako dočasné riešenie. Predchádzajúce trvalému, ktorým by bolo zabezpečenie stálej práce. Nie je únosné, aby ľudia roky zostávali v sociálnej sieti alebo do nej znovu a znovu padali,“ zdôrazňuje Páleník.

Čo Smer plánuje v sociálnej oblasti

* Návrat Zákonníka práce do podoby z roku 2007, ktorú sám presadil (znovuzavedenie súbehu výpovednej lehoty a odstupného, odstránenie nových ustanovení o práci nadčas, konte pracovného času či flexikonte, obmedzenie reťazenia pracovných zmlúv na dobu určitú a podobne). Nové opatrenia v prospech zamestnancov môžu v zákonníku zostať, no Smer prehodnotí, či sa naozaj môžu uplatniť aj v praxi

* Zmeny v dôchodkovom systéme chce spomaliť, podmieňuje širokou odbornou aj verejnou diskusiou a dosiahnutou zhodou naprieč politickým spektrom, zvyšovanie dôchodkového veku zatiaľ nepovažuje za potrebné, z vianočného príspevku chce spraviť systémový trinásty dôchodok

* Zmeny v politike zamestnanosti a v poskytovaní dávok v hmotnej núdzi pripravuje, nie však také, s akými prišla štátna tajomníčka za SaS Lucia Nicholsonová. V zásade by však takisto mali vychádzať z princípu, že zdravému človeku v produktívnom veku nemá štát platiť „za nič“, hľadať mieni možnosti na zapojenie dlhodobo nezamestnaných do práce

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba