Pavol Rusko je prvým obvineným v kauze Gorila

Vyšetrovateľ špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru, Úradu boja proti organizovanej kriminalite v súvislosti s kauzou "Gorila" dnes obvinil z trestného činu podvodu bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska.

15.03.2012 13:02 , aktualizované: 14:51
debata (144)

"Predmetná trestná vec súvisí s podielom obvineného na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu (PPC) a na škode, ktorá vďaka tomu mala vzniknúť Slovenským elektrárňam v ob­dobí, keď menovaný zastával funkciu ministra hospodárstva a podpredsedu vlády. Trestnou činnosťou mala byť spôsobená za obdobie minimálne rokov 2005 a 2006 škoda v prospech jednej súkromnej spoločnosti vo výške minimálne vyše 42 miliónov eur (1, 3 mld. slovenských korún), uviedol pre Pravdu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Biró.

Odbor ekonomickej kriminality Úradu Špeciálnej prokuratúry bude v predmetnej veci podľa Biróa vykonávať dozor, ten teraz skúma doposiaľ zadovážený vyšetrovací spis a uznesenie o vznesení obvinenia, následne rozhodne, či postup vyšetrovateľa pri začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia bolo v súlade so zákonom.

Minister vnútra Daniel Lipšic sa odmietol vyjadriť k úlohe, ktorú Pavol R. pri privatizácii PPC zohral.„Detaily o dôkaznej situácii zverejňovať nebudeme,“ povedal minister počas krátkeho brífingu. Rovnako odmietol komentovať, kto by mal byť ďalším obvineným.

Rusko je prekvapený,  k predaju PPC bol vraj kritický

Pavol Rusko v reakcii pre Pravdu povedal, že je veľmi prekvapený. V kauze Paroplynového cyklu vypovedal z vlastnej vôle na Úrade boja proti korupcii a informoval, že vypracoval o privatizácii PPC analýzu, v ktorej kriticky zhodnotil predaj PPC. Neskôr analýzu stiahla vláda.

„Najprv sa musí preukázať, že Paroplynový cyklus bol naozaj nevýhodný predaj a potom niekto môže povedať, že je to trestný čin podvodu preto, lebo som niečo zatajil,“ uviedol Rusko. Podotkol, že analýza ministerstva o nevýhodnej privatizácii bola na internete zverejnená osem rokov. Obvinenia označil za iniciatívu „niektorých“, ktorí si potrebujú vybavovať osobné účty. O koho ide, však nešpecifikoval. O svojich obvineniach vie zatiaľ len od novinárov.

Rusko je od rána v Českej republike, na Slovensko by sa mal vrátiť podvečer. Brániť sa chce právnou cestou a verí, že dokáže svoju nevinu. „Ja budem chodiť po súdoch a Malchárek a Bubeníková sa budú smiať pri mori,“ konštatoval Rusko.

Považuje to za paradox z dôvodu, že ak podával trestné oznámenia o podplácaní on, skončili v koši. „Fond národného majetku predával tento Paroplynový cyklus a keďže ho predával, tak musel vedieť, čo v tom Paroplynovom cykle je. Musel vedieť, čo predáva, musel vedieť, aké sú tam sumy,“ dodal Rusko.

Minister vnútra Daniel Lipšic 5. marca informoval, že podal podnet na Generálnu prokuratúru na zrušenie privatizácie paroplynového cyklu. „Vyšetrovanie potvrdzuje, že k privatizácii paroplynového cyklu došlo nezákonným spôsobom a výrazne pod cenu,“ povedal na tlačovej besede Lipšic.

Paroplynový cyklus, a.s. (PPC) v súčasnosti pôsobí pod názvom PPC Energy Group, a.s. Spoločnosť PPC, ktorá prevádzkuje elektráreň s kombinovaným paroplynovým cyklom, kúpila v roku 2004 od Fondu národného majetku SR investičná skupina Penta za dve miliardy vtedajších slovenských korún.

Penta: Obvinenie vychádza z lživých tvrdení

Privatizácia spoločnosti Paroplynový cyklus bola transparentná, tvrdenia ministra vnútra Daniela Lipšica o tom, že bola pre štát nevýhodná, sú lživé, manipulatívne a účelové. „Ak majú obvinenia voči komukoľvek vychádzať z takýchto lživých a fabulovaných tvrdení, tak neviem, čo k tomu dodať,“ povedal vo štvrtok  hovorca Penty Martin Danko v reakcii na prvé obvinenie, ktoré padlo v kauze Gorila.

„Samozrejme, je v rukách orgánov činných v trestnom konaní, ako sa bude vec vyvíjať, my nevidíme dôvod, aby sme to bližšie komentovali,“ dodal Danko. Zdôraznil, že privatizácia PPC prebehla v štandardnom medzinárodnom tendri a spoločnosť Penta ponúkla najvýhodnejšie podmienky. „Lipšic napríklad hovoril o tom, že sme na PPC zarobili pol miliardy eur, pričom realita sa ani nepribližuje tejto sume,“ doplnil s tým, že Penta už na Lipšicove obvinenia reagovala podrobnou analýzou.

144 debata chyba