Matovič nemusí dostať nič, zaznelo v Smere

Ak sa opozícia nedohodne na obsadení postov podpredsedov parlamentu a predsedov parlamentných výborov, ktoré jej ponúkol Smer, budú o nich poslanci tejto strany s vysokou pravdepodobnosťou hlasovať voľne, podľa svojho vedomia a svedomia. Povedal to poslanec Smeru Dušan Jarjabek.

16.03.2012 14:40 , aktualizované: 16:41
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (144)

Dodal, že hlasovanie je tajné, ale je hlboko presvedčený, že ak vznikne dohoda opozície o obsadení ponúknutých postov, poslanci Smeru ju budú rešpektovať. „Ak sa ale opozícia na obsadení postov nedohodne, ani nemáte veľmi inú možnosť, ako voľne hlasovať,“ dodal Jarjabek. Hlasy Smeru sú pri rozhodovaní kľúčové, keďže táto strana má samotná v parlamente nadpolovičnú väčšinu.

Na otázku, či sa v prípade voľného hlasovania o jednotlivých kandidátoch opozície neprejaví aj to, aký názor si na nich za posledný rok a pol urobili ľavicoví zákonodarcovia, Jarjabek reagoval slovami: „Uvažujete logicky.“ Ďalší vplyvný člen Smeru, ktorý si neželá byť menovaný, pripustil, že v prípade nedohody opozície je možné aj to, že napríklad Matovičovi OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti nemusia získať žiadny parlamentný post.

Čo sa týka obsadenia postov predsedov výborov, ak sa opozícia dohodne, parlament by ich mal bez problémov zvoliť. „Doteraz vždy prebehlo toto hlasovanie veľmi korektne,“ povedal Jarjabek, ktorého meno sa spomína v súvislosti s predsedníctvom kultúrneho výboru parlamentu. Ak sa opozícia nedohodne, opäť je podľa neho pravdepodobné voľné hlasovanie. O podpredsedoch výborov potom rozhodnú samotné výbory na svojich prvých zasadnutiach.

Meno už majú, no nepovedia ho

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) už majú svojho kandidáta na podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Dohodli sa na ňom počas dnešného rokovania poslancov, ktorí budú hnutie Igora Matoviča zastupovať v parlamente. Meno zatiaľ taja, prezradiť ho chcú v pondelok 19. marca.

Na dnešnom rokovaní matovičovci zároveň hovorili o obsadení parlamentných výborov. „Každý zadefinoval svoje priority,“ povedal pre TASR Matovič. Jeho poslanci hovorili aj o tom, v ktorom výbore by chceli pôsobiť. Matovičovci sa na niektorých veciach už dohodli, niektoré otázky ešte zostali otvorené.

144 debata chyba