Smer chce využiť jednofarebnú vládu na systémové zmeny

Jednofarebná vláda je jedinečnou príležitosťou využiť šancu a nastaviť Slovensko tak, aby bolo moderné a ponúklo občanom ochrannú ruku, povedal Robert Kaliňák (Smer) v diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť. Podľa neho je pozitívom to, že nebude žiadna koaličná rada, a preto bude možné prijímať aj opatrenia, ktoré by v koaličnej vláde populárne neboli.

18.03.2012 12:23 , aktualizované: 14:44
Robert Kaliňák Foto:
Podpredseda Smeru Robert Kaliňák.
debata (167)

Kaliňák uviedol, že budúca vláda chce zrealizovať mnohé štrukturálne zmeny, napríklad zlúčiť vojenské spravodajské služby. O personálnych nomináciách na jednotlivé posty hovoriť zatiaľ nechcel, povedal však, že obsadzovanie postov bude podriadené zmenám v štruktúrach a nie naopak. „Chceme vytvoriť niečo, čo je systémové a kvalitne upečené a nielen pozlátkom,“ vysvetlil.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) súhlasne poznamenal, že je dôležité, aby zmeny, ktoré prídu boli systémové. „V tomto súhlasím. Jednofarebná vláda má v tomto výhodu, že tieto zmeny môže robiť razantnejšie,“ zhodnotil Lipšic.

V súvislosti s realitou, že na Slovensku bude v nasledujúcom volebnom období vládnuť jednofarebný kabinet sa Lipšic vyjadril aj k možnej koalícii so Smerom. Razantne odpovedal, že v KDH padlo jednohlasné rozhodnutie nejsť do vlády so Smerom. „Naše svety sú nám rozdielne a aj zostávajú rozdielne. Máme iný pohľad na jednotlivca, na spravodlivosť. Nebola žiadna úvaha o takomto kroku,“ skonštatoval s dodatkom, že polemiky o tom, že by KDH išlo so Smerom boli viac špekulácie ako realita.

Fico podľa Kaliňáka zreje ako víno, Lipšic jeho premene neverí

Budúci premiér Robert Fico (Smer) je ako dobré slovenské víno, ktoré vekom zreje. Myslí si to Robert Kaliňák, podľa ktorého je Fico dnes v najlepšej forme. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike tak reagoval na otázku, či je dnes Fico iný ako v minulosti.

Daniel Lipšic veľmi Ficovej premene neverí. „Každý sa môže zmeniť, ale keď je to bližšie k 50-tke, tam som trochu skeptickejší,“ povedal Lipšic. Očakáva, že s pribúdajúcimi problémami vo vláde nebude Fico až taký ústretový.

Pre Lipšica bude zaujímavé sledovať aj to, čo bude s justíciou a so šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Aj to podľa neho niečo naznačí o tom, či sa Fico skutočne zmenil, alebo svoju zmenu iba hrá.

Lipšic je tiež skeptický pri Kaliňákovom tvrdení, že nová vláda je pripravená podporiť aj opozičné návrhy zákonov. Odvoláva sa pritom na bývalú Ficovu vládu. Počas nej vtedajšia koalícia podľa Lipšica neumožnila schválenie žiadneho opozičného návrhu, no časom si ho osvojila, predložila a schválila.

Gorilu bude veľmi ťažké zamiesť pod koberec, tvrdí Lipšic

V kauze Gorila je už nazhromaždených toľko dôkazov a vykonaných toľko úkonov, že bude veľmi ťažké zamiesť prípad pod koberec, myslí si Daniel Lipšic. Dodal, že všetky podozrivé osoby z kauzy sú vystavené možnosti zo vznášania obvinení, pokiaľ sú splnené podmienky.

Robert Kaliňák zdôrazňuje, že do vyšetrovania nesmú zasahovať politici. Má ju vyšetrovať zriadený tím, čo on podporuje.

Obaja diskutujúci sa dotkli aj otázky vymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Lipšic zdôrazňuje, že Slovensko potrebuje, aby bol generálnym prokurátorom slušný človek. Ten by podľa jeho slov zabezpečil mnohým ľuďom ťažký spánok.

Kaliňák zdôraznil, že Smer počká na rozhodnutie Ústavného súdu SR a to bude rešpektovať. Zároveň pripomenul, že voľba šéfa prokurátorov v Národnej rade SR bola poznačená údajnými úplatkami, čo podľa neho dokazuje aj kauza Sasanka. „Voľba bola problémová,“ poznamenal s tým, že pre Smer je dôležité, aby bol na Slovensku pokoj.

167 debata chyba