Zdravotníci dostanú viac, ako čakali

Lekárom aj zdravotným sestrám v štátnych nemocniciach sa budú opäť zvyšovať platy. Garantujú im to nielen zákony, ktoré koncom minulého roka schválili poslanci v parlamente, ale aj výsledky kolektívneho vyjednávania s odborármi. Nemocnice sú proti. Spokojní nie sú ani samotní odborári, ktorí sa od rozhodnutia dištancujú.

18.03.2012 18:53
lekár, doktor, vizita, nemocnica, pacient,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„My sme to nevyrokovali. My, ako aj Asociácia fakultných nemocníc sme povedali rozhodcovi svoje stanoviská a on si z nich potom urobil svoje rozhodnutie. Spokojnosť s ním ale určite nie je,“ povedal pre Pravdu predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva Anton Szalay.

Ako dodal, platy by sa totiž mali podľa tohto rozhodnutia zvyšovať iba zdravotníckym pracovníkom, pričom odbory žiadali o rast miezd aj pre nezdravotníkov. „Nezdravotníckym zamestnancom nedáva nič. Dokonca aj týždeň dovolenky naviac, ako je v Zákonníku práce, zase opäť dáva len zdravotníkom,“ do­dal.

Rokovania o návrhu kolektívnej zmluvy medzi Asociáciou fakultných nemocníc a odborármi sa začali ešte v roku 2010. Obe strany sa však nevedeli dohodnúť, a tak sa spor dostal až pred rozhodcu Ondreja Matejku. Ten im v piatok doručil svoje stanovisko, podľa ktorého budú musieť nemocnice zvyšovať platy lekárom a sestrám nad rámec nedávno parlamentom prijatých zákonov. Prvýkrát v apríli najmenej o päť percent základnej zložky mzdy, o ďalších päť percent zase v júli. „V podstate lekárom pridal tretiu etapu zvýšenia miezd,“ zhodnotil Szalay.

Nemocnice to neteší. Ako totiž dlhodobo upozorňujú, peniaze nemajú ani na zákonné zvyšovanie miezd. Prezident Asociácie fakultných nemocníc Tomáš Sieber minulý týždeň na margo navrhovanej kolektívnej zmluvy povedal, že bude pre nemocnice likvidačná. „Tieto požiadavky sú absolútne likvidačné pre nemocnice, neberú ohľad na pacienta a nezaoberajú sa podstatou činnosti nemocníc ani tým, že majú v prvom rade slúžiť potrebám pacientov,“ povedal vtedy Sieber.

Slovenský odborový zväz čakajú ešte rokovania o kolektívnych zmluvách s Asociáciou nemocníc Slovenska. Meno rozhodcu v tomto prípade zatiaľ nie je známe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba