Rodinkárstvo na ministerstve zdravotníctva

Zákazku za takmer 25-tisíc eur získal od rezortu zdravotníctva manžel riaditeľky sekcie liekovej politiky na ministerstve. Vedenie rezortu tvrdí, že o tom nevedelo. Podmienky, za akých sa tak stalo, preveruje, potrestaný však zrejme nebude nikto.

19.03.2012 18:14
Ministerstvo zdravotníctva SR Foto:
Rezort zdravotníctva dal luktratívnu zákazku firme manžela riaditeľky sekcie liekovej politiky na ministerstve.
debata (32)

Firma Disig, a. s., ktorej štatutárom je Ján Cesnak – manžel riaditeľky kategorizačnej komisie a sekcie liekovej politiky Michaely Cesnakovej, získala od ministerstva zákazku na zabezpečenie prevádzky a technickej podpory softvéru pre databázu referenčných cien. Za svoje služby by mala podľa zmluvy dostávať štyri roky mesačný paušál 504 eur. Celkový rozsah prác zahrnutých v tejto cene je stanovený na maximálne osem hodín mesačne. Okrem toho si podľa zmluvy môže spoločnosť vyžiadať platbu aj za „riešenie požiadaviek na zmenu“ v hodinovej sadzbe 60 eur. V zozname oprávnených osôb objednávateľa služieb, ktorý je súčasťou zmluvy podpísanej ministrom Ivanom Uhliarikom (KDH), je uvedené aj meno Michaely Cesnakovej, v tom čase ešte Gajdošovej.

„Keď sú na ministerstve takí nekompetentní, tak ani jeden z tých, čo prišli do styku s touto zákazkou, tam nemá čo robiť,“ hovorí exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer). „Myslím si však, že o tom vedeli všetci a má to byť nejaká forma poďakovania sa za prácu, ktorú tam riaditeľka liekovej politiky v prospech nikoho robí,“ dodáva. Podľa neho by mali byť všetci zainteresovaní prepustení a prípadne by sa mala voči nim vyvodiť aj trestnoprávna zodpovednosť.

Hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová v reakcii pre denník Plus jeden deň, ktorý na podozrivú zákazku upozornil, tvrdila, že o prepojení medzi zamestnankyňou ministerstva a majiteľom firmy nevedeli a urobia kontrolu. Tá podľa informácií denníka Pravda stále prebieha. Na otázku, ako je možné, že kompetentným ušli rodinné väzby, ktoré sprevádzajú túto zákazku, Zollerová povedala, že ministerstvo rodinné vzťahy neskúma. „Kritériom bola najnižšia cena, vyhrala firma, ktorá ju dala,“ dodala hovorkyňa.

Rezort spoluprácu so spoločnosťou Disig, a. s., neplánuje ukončiť. Rovnako zrejme nevyvodí ani žiadnu personálnu zodpovednosť. „V prípade, ak nebol porušený zákon a zákazku dostala firma s najnižšou cenou, žiaden postih nebude vyvodený,“ povedala Zollerová.

Reakciu Jána Cesnaka k získanej zákazke sa Pravde nepodarilo získať.

Na ministerstve zdravotníctva nejde o prvý prípad, keď jeho zamestnanci čelia podobným podozreniam z rodinkárstva. Samotný minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, ako aj Cesnaková boli počas prijímania nového zákona o liekoch kritizovaní, že ho pripravili v prospech svojich rodinných príslušníkov. Šéfa rezortu okrem toho kritizovali aj za udelenie výnimky pre spoločnosť Pfizer. V skrátenom procese pustil na trh lacnejšie balenia lieku od tejto spoločnosti, čím mu pomohol odstaviť konkurenciu. Vo Pfizeri bol Uhliarik v minulosti zamestnaný.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba