Rusko odmietol vinu pri predaji PPC, tvrdí, že Lipšic zháňa politické body

Bývalý minister pôdohospodárstva Pavol Rusko odmietol tvrdenia, že na základe jeho rozhodnutia prišiel štát pri privatizácii Paroplynového cyklu (PPC) o milióny korún. Naopak, tvrdí, že dnes je iba obeťou niekoho, kto "chce mať najviac krúžkov a chce byť niekde niečoho predsedom," uviedol.

19.03.2012 11:06
Pavol Rusko Foto:
Pavol Rusko počas tlačovej konferencii o obvinení jeho osoby.
debata (18)

Rusko zrejme narážal na ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), ktorý vo voľbách získal v rámci strany najviac preferenčných hlasov a tiež pripustil, že sa bude uchádzať o post šéfa strany.

„V čase, keď som pôsobil v politike, ma obvinili zo šiestich trestných činov. Vždy som sa o nich dozvedel po telefóne od novinárov a všetky boli nakoniec zmätené zo stola. Zakaždým bol na čele rezortu vnútra nominant za KDH,“ uviedol Rusko na tlačovej konferencii, na ktorej vyvracal obvinenia z podvodu pri predaji PPC.

Rusko tvrdí, že v čase predaja patrilo 90 percent PPC Fondu národného majetku (FNM) a zvyšných 10 percent Slovenským elektrárňam. „V konečnom dôsledku aj 10 percent Slovenských elektrární vlastnil FNM,“ uviedol Rusko. Exminister tvrdí, že mu vláda odporučila predávať PPC v súčinnosti s FNM.

Pavol Rusko povedal, že práve postup Fondu národného majetku, v ktorom sedeli v tom čase nominanti za KDH a SDKÚ, mu znemožnil postupovať spoločne s FNM. Obchod bol podľa Ruska dokonaný 4.3.2004, keď FNM svojich 90 percent predal.

„Vláda mi následne uložila 20 dní po podpise tejto zmluvy urobiť analýzu postupu privatizácie FNM, aby som mohol zdôvodniť, prečo Slovenské elektrárne nepredali 10 percent spolu s FNM,“ poznamenal.

Rusko tvrdí, že spomínaných 10 percent akcií uchránil pred predajom. „V októbri 2007 sa akcie nakoniec predali za 600 miliónov korún, teda za trojnásobok ceny, ako by som musel predať ja v čase, keď to žiadala odo mňa vláda,“ skonštatoval.

„Takže ja som podvodník, ten, ktorý uchránil 400 miliónov korún a ktorému dnes hrozí 12 rokov väzenia. Toto sú praktiky 50-tych rokov,“ dodal.

Pavol Rusko je prvým obvineným v kauze Gorila

Vyšetrovateľ špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru, Úradu boja proti organizovanej kriminalite obvinil z trestného činu podvodu bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska.

„Predmetná trestná vec súvisí s podielom obvineného na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu (PPC) a na škode, ktorá vďaka tomu mala vzniknúť Slovenským elektrárňam v období, keď menovaný zastával funkciu ministra hospodárstva a podpredsedu vlády. Trestnou činnosťou mala byť spôsobená za obdobie minimálne rokov 2005 a 2006 škoda v prospech jednej súkromnej spoločnosti vo výške minimálne vyše 42 miliónov eur (1, 3 mld. slovenských korún),“ uviedol pre Pravdu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Biró.

Odbor ekonomickej kriminality Úradu Špeciálnej prokuratúry bude v predmetnej veci podľa Biróa vykonávať dozor, ten teraz skúma doposiaľ zadovážený vyšetrovací spis a uznesenie o vznesení obvinenia, následne rozhodne, či postup vyšetrovateľa pri začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia bolo v súlade so zákonom.

Minister vnútra Daniel Lipšic sa odmietol vyjadriť k úlohe, ktorú Pavol R. pri privatizácii PPC zohral.„Detaily o dôkaznej situácii zverejňovať nebudeme,“ povedal minister počas krátkeho brífingu. Rovnako odmietol komentovať, kto by mal byť ďalším obvineným.

18 debata chyba