Bugárovci ustúpili, o podpredsedu parlamentu sa uchádzať nebudú

Most-Híd sa nebude uchádzať o post podpredsedu parlamentu. Strana je pripravená podporiť kandidáta, na ktorom sa dohodne opozícia. Bugárovci sa pre zmenu postoja rozhodli preto, že nemienia rozbíjať opozíciu. "Múdrejší ustúpi," povedal na tlačovej konferencii predseda Béla Bugár.

19.03.2012 13:51
debata (71)

O post podpredsedu sa sporili bugárovci s Obyčajnými ľuďmi a nezávislými osobnosťami. Ich líder Igor Matovič pri tomto spore nazval Bugára chrapúňom, ktorý začína opozičnú spoluprácu podvodom, teda dohodou so Smerom, vďaka ktorej mal byť Bugár podpredsedom parlamentu.

Bugár tvrdí, že Matovič klame. „Používa klamstvo ako pracovnú metódu,“ uviedol líder Mosta-Híd. V budúcnosti sa už k Matovičovým vyhláseniam nemieni vyjadrovať.

Trvá na tom, že do slovníka poslanca nepatria slová ako chrapúň či darmožráč. Matovičovi, ktorý ich používa, nemieni Most-Híd asistovať v jeho politike 4. cenovej skupiny. Na utorkovom opozičnom rokovaní však nebude mať problém podať Matovičovi ruku.

Bugár ďalej uviedol, že Most-Híd má záujem obsadiť pozície predsedov a podpredsedov niektorých výborov. Odborníkov má napríklad do pôdohospodárskeho, zahraničného, ľudskoprávneho výboru či výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. O postoch budú bugárovci rokovať a budú sa usilovať o dohodu. Tá je podľa Bugára dôležitá nielen v koalícii, ale aj pre fungovanie opozície.

„Sme opozícia a musíme sa dohodnúť. My nebudeme opozíciu rozbíjať. To, že sa o to snaží Matovič, to je jeho problém,“ povedal Bugár, ktorý je presvedčený, že opozícia a aj Slovensko potrebuje zodpovednosť a stabilitu.

Šéf Mosta-Híd zároveň vysvetlil, že o post podpredsedu parlamentu mala strana záujem preto, aby ho zastával človek so skúsenosťami v tejto oblasti. Pripomenul, že opozíciu tvorí päť strán a tie sa musia podeliť o dve kreslá podpredsedu parlamentu. Títo dvaja budú musieť zastupovať všetky opozičné strany. A aj z toho podľa Bugára vyplýva potreba skúsenosti na tomto poste.

Horský: Z medzinárodného hľadiska je ústupok Bugára stratou

Rozhodnutie Mosta-Híd vzdať sa boja o jednu zo stoličiek podpredsedu Národnej rady SR prinesie strane Bélu Bugára z politického hľadiska plusové body. „Z hľadiska medzinárodnej prestíže SR je však nepochybne stratou, že jednu z významných funkcií v štáte nezastáva strana a člen národnostnej menšiny,“ zhodnotil politológ Michal Horský.

Hnutie Igora Matoviča podľa neho má ľudí, ktorými by tento post mohlo obsadiť. Ako príklad uviedol Mikuláša Hubu, ktorý v minulosti pôsobil ako poslanec Slovenskej národnej rady. „Je však otázne, či s politikmi typu Matovič a politickým hnutím typu Obyčajní ľudia je koniec konfliktom v stredopravej časti spektra,“ komentoval.

Politológ László Öllös je v predpovediach opatrný. Dôležité je podľa neho počkať si aj na to, čo bude Most-Híd požadovať výmenou za ústupok. „Je možné aj to, že budú chcieť tak veľa, aby Obyčajní ľudia na to jednoducho nemohli pristúpiť,“ podčiarkol.

Motiváciou rozhodnutia Bélu Bugára mohli byť podľa neho aj vyjadrenia Smeru. Tomu spor o podpredsednícku stoličku poskytoval priestor na kritiku stredopravých strán. „Možno, že zbadali, že Smer zmenil svoje stanovisko a miesto toho, aby ich kandidáta Bugára podporoval v parlamente pri hlasovaní, mohol chcieť tento konfliktný stav udržať,“ poznamenal Öllös na margo sporu medzi šéfom Mosta-Híd a lídrom Obyčajných ľudí.

71 debata chyba