Osem miliónov eur. Taký je účet po požiari na hrade Krásna Hôrka

Škody po nedávnom rozsiahlom požiari na hrade Krásna Hôrka poisťovne vyčíslili predbežne na osem milión eur. Štvrtinu tejto sumy, z ktorej sa majú hradiť náklady na opravu stredovekej stavby, už poskytli štátu formou zálohy. Informovala o tom poisťovňa Generali Slovensko. Tá je vedúcim členom konzorcia piatich poisťovacích spoločností, v ktorých ministerstvo kultúry hrad poistilo.

20.03.2012 14:13
Krásna Hôrka, požiar Foto:
Pre miestnych je zhorený hrad katastrofou.
debata (22)

Plamene úplne zničili jeho drevenú šindľovú strechu. Aj keď asi 90 percent zbierok na hrade zo 14. storočia sa podarilo zachrániť, požiar okrem iného roztavil tri zvony. Oheň najviac poškodil gotický palác, ktorý po rekonštrukcii sprístupnili minulú jar. Podľa polície požiar spôsobila neopatrnosť maloletých chlapcov pri zapaľovaní cigarety.

Poisťovňa Generali Slovensko neuviedla, či poisťovne preplatia celú vzniknutú škodu. Jej zástupca Jozef Tanzer novinárom povedal, že hovoriť o výške náhrady je predčasné. Stavba bola poistená na sumu 11,6 milióna eur, hnuteľné veci v hrade na ďalších 3,3 milióna eur.

Hrad Krásna Hôrka po ničivom požiari Foto: www.hradkrasnahorka.sk
Krásna Hôrka, požiar Hrad Krásna Hôrka po ničivom požiari

Ministerstvo kultúry ponechalo poistenie hradu napriek tomu, že vláda vlani odporučila zrušiť poisťovanie majetku v komerčných poisťovniach. Ministerstvo financií vtedy spočítalo, že štátne inštitúcie za päť rokov zaplatili na poistení päťnásobne viac, ako inkasovali za poistné udalosti.

Najneskôr do dvoch mesiac by hrad mal dostať provizórne zastrešenie. „Čakáme na posudok statika. Hneď, ako budeme mať vyjadrenie odborníka, urobíme provizórne zastrešenie,“ doplnil na tlačovej konferencii riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka. Múzeum, ktoré hrad spravuje, že spustilo verejnú zbierku na opravu hradu. Pomoc vraj ponúkli aj múzeá z Česka alebo Maďarska.

Hrad Krásna Hôrka zdevastoval veľký požiar. Foto: TASR
požiar, Krásna Hôrka Hrad Krásna Hôrka zdevastoval veľký požiar.

Z hradu Krásna Hôrka medzitým odviezli exponáty. Budú uskladnené v iných múzeách pravdepodobne až do opätovného sprístupnenia hradu pre verejnosť. Minister kultúry Daniel Krajcer vyhlásil, že hrad by mohol byť opravený už do tohtoročnej jesene.

Hrad Krásna Hôrka po ničivom požiari
Hrad Krásna Hôrka zdevastoval veľký požiar.
22 debata chyba