Jurinová môže naraziť kvôli Matovičovi

V tajnej voľbe môže kandidátka Obyčajných ľudí na podpredsedníčku parlamentu Erika Jurinová naraziť na odpor. Časť poslancov naprieč politickým spektrom totiž môže lídrovi Obyčajných ľudí Igorovi Matovičovi spočítať jeho ostré vyjadrenia na adresu poslancov, keď im rozdával banány, aby poslušne hlasovali, alebo ich hanlivo nazýval.

22.03.2012 12:00
Jurinová Foto:
Novozvolená poslankyňa Erika Jurinová si preberá osvedčenie o zvolení do parlamentu. Mala by sa stať aj jeho podpredsedníčkou.
debata (41)

Matovič nevidí dôvod, aby si niekto vylieval zlosť na Jurinovej, ale rešpektuje, že všetci poslanci majú právo hlasovať podľa svojho svedomia a presvedčenia. „Sme ochotní urobiť hrubú čiaru, a teda beriem na vedomie vyjadrenia Roberta Fica, že budú rešpektovať nominanta opozície a aj ho podporia,“ vysvetľuje Matovič. Dá sa preto prekvapiť, či sa v parlamente prejaví nová politická kultúra a bude sa rešpektovať ponuka Smeru pre opozíciu, aby mala dvoch podpredsedov parlamentu.

Hovorca Smeru Erik Tomáš povedal, že „pani Jurinová získa hlasy Smeru vtedy, ak bude mať preukázateľnú podporu celej opozície“. Poslanec Smeru Dušan Jarjabek chce určite hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia, ako si to želá Igor Matovič. „Musím sa najskôr rozpamätať pri tejto pani, kto to vlastne je, lebo mi nič nehovorí jej vystupovanie za rok a pol a potom si musím spomenúť na tri súvislé vety, ktoré povedala,“ dodal poslanec.

Pôvodne mienil svojho kandidáta, Bélu Bugára, presadiť Most-Híd. Matovič však namietal, že podľa volebných výsledkov miesto podpredsedu parlamentu patrí Obyčajným ľuďom, ktorí sú v opozícii druhou najsilnejšou stranou. Bugár napokon ustúpil s odôvodnením, že nebudú rozbíjať opozíciu. Predseda poslaneckého klubu Mostu László Solymos na otázku, čo hovorí na pochybnosti o podpore Jurinovej, odvetil, že jeho strana dohodu opozície dodrží. „Z našej strany nevidím problém. Ako sa zachová Smer a opozícia, to ja neviem,“ podotkol Solymos.

Okrem Jurinovej sa má stať za opozíciu podpredsedom parlamentu aj šéf KDH Ján Figeľ. Poslanec kresťanských demokratov Pavol Abrhan hovorí, že opozícia je v delikátnej pozícii, pretože aj tak má menšinu a v skutočnosti rozhodne Smer, ktorý má v parlamente väčšinu. Podľa Abrhana KDH dodrží dohodu a podporí aj kandidáta Obyčajných ľudí.

Už vo štvrtok sa malo uskutočniť v poradí tretie stretnutie opozície, ktorá si mala podeliť miesta predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Napokon sa preložilo sa na ďalší týždeň. O odklad požiadal líder KDH Figeľ.

Opozícia v utorok o rozdelení postov rokovala približne tri hodiny. Zhodu na delení kresiel nenašla, pretože sa prekrývajú záujmy strán obsadiť výbor pre hospodárstva či výbor na kontrolu tajnej služby. Napríklad záujem o hospodársky výbor má KDH i SaS. Podľa Abrhana ide o ten istý spor, ako bol v minulosti pri zostavovaní vlády. „Vtedy sme museli ustúpiť, lebo SaS bola silnejšia a mala viac mandátov. Len teraz ide o miesto predsedu výboru a vtedy išlo o ministerstvo,“ hovorí poslanec.

Abrhan odmietol pripodobňovať aktuálne dianie v opozícii k sporom počas koaličného vládnutia. „Opozícia nie je spojená opozičnou zmluvou. Opozícia sa nevyberá, do opozície sa odchádza.“ Podľa poslanca je navyše čas na dohodu, keďže ustanovujúca schôdza parlamentu sa začína až 4. apríla.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba