Reportáž STV o Tisovi pobúrila predstaviteľov náboženskej obce

Reportáž venovaná vzniku prvého Slovenského štátu, ktorú verejnoprávna Slovenská televízia (STV) odvysielala 14. marca, mala zavádzajúci charakter. Tvrdia to predstavitelia slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ), ktorí svoje pobúrenie a nesúhlas s jej obsahom vyjadrili v otvorenom liste generálnej riaditeľke RTVS Miloslave Zemkovej.

22.03.2012 15:50
Jozef Tiso Foto:
Jozef Tiso
debata (24)

"STV príspevkom relativizovala jednu z najnegatívnejších udalostí našich dejín tým, že vynechala dôležité zmienky o dokázaných závažných skutočnostiach, súvisiacich s existenciou slovenského štátu a správaním jeho hlavného protagonistu prezidenta Jozefa Tisa.

Reportáž predstavila toto výročie ako pietu neuznaného hrdinu našej štátnosti, ktorý udeľovaním výnimiek osobne zachránil niekoľko tisíc Židov," konštatuje ICEJ v liste, ku ktorému sa prihlásilo viac ako 15 signatárov z náboženskej obce. Spomínane výnimky sa podľa nich týkali hlavne hospodársky dôležitých Židov pre chod štátu.

Signatárom listu ICEJ sa nepozdáva, že STV nespomenula napríklad prijatie tzv. židovského kódexu. Ten sa často historikmi skloňuje ako „viac protižidovský“ ako legislatíva vtedajšieho nacistického Nemecka. „Každá krajina má isté percento obyvateľstva s tzv. patologickými názormi. No málokde dostanú priestor v hlavných správach,“ poznamenal ICEJ. Žiada preto ospravedlnenie a nápravu „v podobe reportáže, ktorá jednoznačne odsúdi politický odkaz Jozefa Tisa“.

Deportácie židovských obyvateľov zo Slovenska v stredu (21.3.) odsúdil aj predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. Z 89 456 sloven­ských Židov bolo podľa vyhlásenia KBS v roku 1942 deportovaných celkovo 57 628 osôb.

 „Potom sa zo Slovenska až do roku 1944 Židia aj napriek nemeckému nátlaku nevyvážali. Novým impulzom pre obnovenie deportácií sa stal až príchod nemeckej armády v auguste 1944, keď do marca 1945 bolo vyvezených ďalších asi 13 500 Židov. Takmer všetci vyvezení Židia zahynuli v neľudských podmienkach nacistických koncentrákov,“ informovali biskupi vo vyhlásení KBS.

24 debata chyba