Zbrane v uliciach sa množia. Odkiaľ sa berú, nevedno

Zohnať si zbraň nie je síce ľahké, ale prípadov ich použitia za bieleho dňa na ulici pribúda. A nejde pritom len o zločincov, ktorí sa prostredníctvom nich živia. O čo viac zbraní je medzi ľuďmi, o to nebezpečnejšie sú ulice.

23.03.2012 13:00
električka, MHD, doprava, Bratislava Foto: ,
Vodičku bratislavskej električky ohrozovali včera počas rannej jazdy so zbraňou v ruke dvaja muži.
debata (9)

Svedčia o tom nielen posledné vraždy, pri ktorých dvaja muži zabili počas dňa na ulici svoje partnerky. Šok vo štvrtok zažila aj vodička bratislavskej električky, ktorú počas rannej jazdy so zbraňou v ruke ohrozovali dvaja muži. Našťastie stihla privolať políciu. Mužom so zbraňou sa však podarilo utiecť a môžu s ňou ďalej chodiť po uliciach.

Polícia nevedie osobitné štatistiky prípadov, v ktorých páchatelia použili zbraň. Zaraďujú ich všeobecne pod závažné trestné činy, ktorých v štatistikách pribúda. Kým v januári ich bolo ohlásených len 82, o mesiac neskôr to bolo už 180. Podľa skúseností z predošlého roka sa dá navyše predpokladať, že každý mesiac bude toto číslo stúpať. Namieste je otázka, či sa spoločnosť stáva odolnejšou alebo bezbrannejšou voči násiliu.

Sociologička Silvia Porubänová vidí hlavný problém v tom, že spoločnosť oveľa viac ako v minulosti akceptuje vlastníctvo zbrane. To sa odrazilo aj na kriminalite. „Ak sa pred dvadsiatimi rokmi vyskytli trestné činy so zbraňou, tak išlo maximálne o bodnú zbraň. Vtedy bolo prakticky nemysliteľné a nestávalo sa, že by boli strelné zbrane používané tak ako v súčasnosti,“ myslí si. „Vlastniť zbraň je už v súčasnosti v niektorých krajinách považované za demokratické právo. Tam vidím veľké nebezpečenstvo a konkrétne ohrozenie pre väčšinu populácie,“ dodáva.

Zbrane v uliciach sa množia napriek tomu, že bezpečnostný analytik Milan Žitný je presvedčený, že zaobstarať si ich nie je na Slovensku také ľahké. „Spáchanie trestného činu s legálne držanou zbraňou je výnimočné. Skôr ide o nelegálne zbrane a tie sa nezháňajú ľahko. Každý, kto si chce zaobstarať takto zbraň, musí mať kontakty na podsvetie, na čierny trh, ktorý ich kumuluje,“ povedal s tým, že ľudia z takéhoto prostredia si dávajú veľký pozor, s kým obchodujú. Bežné preto podľa Žitného nie sú ani prípady, že by si niekto zaobstarával zbraň z nejakej „frajeriny“. „Takto si zaobstarávajú zbraň ľudia, ktorí sú pripravení páchať zločiny,“ povedal bezpečnostný analytik.

Psychológ Karol Kleinmann dopĺňa, že môže ísť aj o ľudí, ktorí trpia nejakými psychickými poruchami. „Ak použije jedinec zbraň z jeho pohľadu len z recesie, ide o človeka s poruchou osobnosti. Pretože toto recesia nie je, to je vážne ohrozenie,“ povedal Kleinmann. Nevylúčil pritom ani prípady, keď zbraň slúži iba na zvýšenie sebavedomia. „V takýchto prípadoch chcú ľudia iba zastrašovať okolie. Vie sa o nich, že sú silní a agresívni a vlastníctvom zbrane si ešte zväčšujú svoje ego. Kedysi to robili cigaretami, dnes im na to slúžia zbrane. Myslia si, že sú vďaka nim niečo viac,“ povedal psychológ s tým, že na to, aby takí ľudia zbraň naozaj použili, potrebujú spúšťač. „Zväčša je to nečakaná situácia, na ktorú nie sú naučení reagovať. Napríklad keď sa obeť vzoprie,“ priblížil Kleinmann.

Podľa Žitného v prípade zbraní ťažko hovoriť o prevencii. „Neviem si to predstaviť. Budete učiť ľudí, aby si nezaobstarávali nelegálne zbrane?“ povedal. V prípade legálne držaných zbraní Kleinmann navrhuje častejšie psychologické testy potrebné na zaobstaranie zbrojných preukazov či vytvorenie špecializovaných zariadení, kde by boli školení psychológovia práve na túto oblasť. „Okrem toho si sama spoločnosť musí vyžadovať väčšiu ochranu,“ dodal Kleinmann.

PIANO

 Prečítajte si aj komentár Martina Krna Zastavme to
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba