Prevencia je v hlavách držiteľov zbraní

Predísť ohrozovaniu ľudí zbraňami možno častejšími psychotestami držiteľov zbrojných preukazov či prísnejším dodržiavaním zákonov. Podľa Dariny Havrlentovej z Fakulty psychológie Paneurópskej vysokej školy sa však prevencia musí začínať už v hlavách samotných držiteľov zbraní.

23.03.2012 13:00
debata

Prečo si ľudia zaobstarávajú zbraň? Dáva im to pocit moci?
Dôvodov môže byť niekoľko a môžu byť pozitívne aj negatívne. Môže im to dávať pocit istoty a bezpečnosti, ide o zberateľskú vášeň alebo druh športu. V negatívnych prípadoch sú dôvodom pocity neohrozenosti, nadradenosti, kontroly nad okolím či moci, ktorú im zbraň dáva.

Dá sa generalizovať, aké typy ľudí si zaobstarávajú zbraň?
Generalizovať sa to nedá, pretože zbraň vlastnia aj ľudia zodpovední, osobnostne a emocionálne vyrovnaní a sociálne ukotvení, ako aj ľudia nevyrovnaní, emocionálne labilní, nespoľahliví, s poruchami správania sa.

Dá sa predpokladať, že ak si človek zaobstará zbraň, nech je to z akýchkoľvek dôvodov, napríklad len z nejakej frajeriny, aj ju použije?
Vždy je tu predpoklad, že človek, ktorý zbraň vlastní, ju môže aj použiť.

Čo sa musí v človeku zlomiť, aby zbraň naozaj použil?
Psychicky zdravý, prosociálny človek má presne stanovené vnútorné pravidlá, ktorými sa riadi pri používaní zbrane, a tak rizikové situácie minimalizuje. Zbraň použije iba v život ohrozujúcej situácii a i následne za to nesie plnú zodpovednosť. Človek s nejakým psychickým problémom je nevyspytateľný a zbraň môže použiť aj na slabý alebo indiferentný podnet.

Sú dostatočné psychologické testy na zbrojné preukazy?
Psychologické testy sú v súčasnosti dostačujúce, avšak žiadne testy na svete nepovedia, čo sa v psychike držiteľa zbrojného pasu udeje v budúcnosti. Preto je vhodné v určitých, napríklad 5-ročných intervaloch psychologické vyšetrenie opakovať. Tento poznatok sa väčšine držiteľov zbrojného pasu nepáči, pretože skutočne negatívny posun v psychike ustáleného dospelého jedinca sa udeje vzácne pod tlakom ťažkých nepredvídateľných psychických otrasov. Držanie zbrane je však taká vážna vec, že sami držitelia zbrojného pasu by do svojej zodpovednosti mali zahrnúť ochotu opakovane absolvovať psychologické testy, dokonca aj s prianím uistiť sa, že je všetko v poriadku.

Existuje nejaká forma prevencie, aby sa nemnožili prípady, keď kriminálnici ohrozujú ľudí so zbraňou?
Možností je niekoľko. Prísne bezpečnostné pravidlá pri používaní zbrane, prísna evidencia zbraní v štáte, legislatíva a jej nekompromisné dodržiavanie v praxi, periodické psychologické vyšetrenia, kamerový systém v husto osídlených aglomeráciách a na miestach, kde je zvýšená kriminalita. Najlepšia prevencia je ale v hlavách držiteľov zbraní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba