Zdravotné sestry pod hrozbou výpovedí podpisujú dodatky k zmluvám

Zdravotné sestry vo Všeobecnej nemocnici v Žiari nad Hronom v utorok pod hrozbou výpovedí podpisujú dodatky k zmluvám, ktorými sa ich úväzok rozdeľuje medzi zdravotnú sestru a administratívneho pracovníka.

27.03.2012 16:02
debata (9)

Nemocnica sa takto chce vyhnúť zvýšeniu ich platu, ktoré od apríla stanovuje zákon. Informovala o tom prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová a zároveň upozornila aj na podľa nej „kartelovú dohodu“ nemocníc v Banskobystrickom kraji, že prepustené zdravotné sestry z iných nemocníc nebudú prijímať do zamestnania. Vedenia nemocníc v mestách Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Zvolen, Lučenec, Revúca, Veľký Krtíš a Brezno sa na tom údajne dohodli na stretnutí 23. marca v Lučenci.

Podpisovanie dodatkov k zmluvám potvrdila aj zdravotná sestra z hronskožiarskej nemocnice, ktorá nechce byť menovaná. „Riaditeľ si volá po skupinách sestry s tým, že tie, ktoré nepodpíšu, dostanú hodinovú výpoveď. Je na nás vyvíjaný psychický nátlak. Nepodpísali len tri a dostali hodinovú výpoveď,“ povedala zdravotná sestra s tým, že prepustené sestry sa budú brániť súdnou cestou. S riaditeľom hronskožiarskej nemocnice Rastislavom Kubáňom sa zatiaľ agentúre SITA nepodarilo skontaktovať. Vyjadrenie Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý svoje nemocnice v Žiari nad Hronom, Lučenci, Zvolene a Rimavskej Sobote dlhodobo prenajíma, prisľúbil jeho hovorca Peter Hajnala poskytnúť ešte dnes. Hronskožiarsku a aj rimavskosobotskú nemocnicu si prenajíma a prevádzkuje bratislavská neziskovka Nemocnice a polikliniky. Pobočkou hronskožiarskej nemocnice je nemocnica v Banskej Štiavnici.

Podľa Lévyovej sú dodatky k zmluvám, ktoré sú sestry nútené podpisovať, porušovaním právnych predpisov v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, obmedzovaním výkonu povolania aj ohrozením bezpečnosti pacientov.

Zástupcovia nemocníc Banskobystrického kraja 7. marca v spoločnej výzve upozornili, že zákonmi stanovené tohtoročné zvýšenie miezd lekárov a zdravotných sestier predstavuje pre nemocnice nárast nákladov na mzdy a odvody o minimálne 25 percent. Tým sa podiel týchto nákladov pre jednotlivé nemocnice zvýši na zhruba 85 percent z príjmov od zdravotných poisťovní a zo zvyšku nie je reálne možné zabezpečiť chod nemocníc. To bude podľa nich viesť k ukončeniu činnosti nemocníc pre nemožnosť dodržiavať zákony alebo k hľadaniu neštandardných riešení.

9 debata chyba