Sestry doplatili na zlú politiku

Zákon o zvyšovaní platov sestier jednohlasne schválili poslanci všetkých politických strán. Dnes od nich dáva ruky preč dosluhujúca koalícia aj opozícia. Sestry a pôrodné asistentky, ktorým zamestnávatelia skracujú úväzky či ich rovno prepúšťajú, tak nemajú inú možnosť, ako čakať, či sa situácia zmení po vymenovaní novej vlády.

30.03.2012 13:00
nemocnica, zdravotná sestra, pacient, lekár Foto:
Sestry a pôrodné asistentky, ktorým zamestnávatelia skracujú úväzky či ich rovno prepúšťajú, nemajú inú možnosť, ako čakať do vymenovania novej vlády.
debata (35)

Politológ Tomáš Koziak konštatuje, že zdravotníčky sa ocitli v nezávideniahodnej situácii. „Pre sestry to určite nie je dobrý signál. Prakticky sa stali rukojemníkmi zlého a nepremysleného politického rozhodnutia odchádzajúcej vlády. Tá stále s populizmom spájala Roberta Fica, ale zvyšovanie platov lekárom a sestrám pred voľbami nebolo z jej strany ničím iným,“ hovorí. Podľa Koziaka by mal dosluhujúci kabinet za dnešný stav prevziať plnú politickú a morálnu zodpovednosť a do zmeny vedenia krajiny „dať na stôl peniaze“, o ktorých tvrdí, že sú na platy sestier.

„Keď prijali takéto rozhodnutie, museli mať predstavu, kde nájsť zdroje na vykrytie jeho dôsledkov,“ dodal Koziak.

Podľa sociologičky Zuzany Kusej týždeň do výmeny vlády nie je dôvodom na to, aby sa na sestry teraz zabudlo. „Nie sme predsa vo vzduchoprázdne. Výmena vlády by nemala slúžiť ako alibizmus pre obe strany,“ povedala. „Sestry už vyčkávali dostatočne dlho. Keď sa odhodlali minulý rok k protestom, už to mali nakumulované, vyjednávania trvali veľmi dlho… Kázať alebo poučovať ich teraz, aby čakali na novú vládu, sa mi zdá nemiestne.“

Nemocnice ešte koncom minulého roka upozorňovali, aké problémy narobí navyšovanie miezd lekárov a sestier. Od ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika žiadali, aby uvoľnil 50-miliónovú rezervu. „Platy lekárov a sestier sú kryté. O uvoľnení 50-miliónovej rezervy rozhodne nová vláda,“ odpovedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová na otázku, prečo tak doteraz neurobili.

Ako majú dovtedy postupovať sestry, ktorým sa už teraz vyhrážajú prepúšťaním, ak nepodpíšu nové dodatky o skracovaní úväzku, dosluhujúce vedenie rezortu neporadilo. Zollerová iba upozornila, že nemocnice musia spĺňať minimálne požiadavky na personálne zabezpečenie podľa osobitného predpisu, inak sa vystavujú hrozbe pokút. „Ak by zamestnávateľ pristúpil k zníženiu úväzkov u sestier napríklad o 50 percent, musel by súčasne adekvátne navýšiť ich počet tak, aby bol v súlade s minimálnymi štandardami personálneho obsadenia jednotlivých druhov zdravotníckych zariadení. V opačnom prípade by mu hrozili postihy,“ doplnila hovorkyňa ministerstva, ktoré stále trvá na tom, že peniaze na vyššie platy sú.

Budúci premiér Robert Fico sa k téme sestier nechce vyjadrovať. Podľa neho je to totiž stále otázka pre Ivetu Radičovú.

Ani nastupujúca ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská zatiaľ nechce hovoriť o konkrétnych krokoch a postojoch bez priamej komunikácie s dotknutými stranami. „Bolo by to z mojej strany naozaj nekorektné. Platí to rovnako aj pri hodnotení postupu nemocníc, ktoré sa do súčasnej zložitej situácie nedostali vlastným pričinením,“ povedala s tým, že nové vedenie rezortu sa bude snažiť vytvoriť také finančné podmienky pre zamestnávateľov, aby vedeli naplniť zákon. „Prvou a najpotrebnejšou cestou v tejto chvíli je však čo najskôr obnoviť spoločný dialóg,“ dodala Zvolenská.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba