Analýza: Kto môže za zdražovanie liekov

Až dve vlny zdražovania liekov hrozia v najbližších mesiacoch. Prvú pocítia pacienti v apríli, druhú v máji.

30.03.2012 17:00
lieky, lekáreň Foto: ,
Prvú vlnu zdražovania liekov pocítia pacienti v apríli, druhú v máji.
debata (61)

O tom, koľko za lieky doplácajú, rozhoduje minister zdravotníctva, tým je ešte do 4. apríla nominant KDH Ivan Uhliarik. Jeho poradným orgánom je kategorizačná komisia, v ktorej okrem iných sedia aj zástupcovia zdravotných poisťovní. Práve tie sú často zo strany farmaceutických spoločností či lekární obviňované, že pri kategorizácii pretláčajú najmä svoje záujmy.

„Už počas minulého roka sme opakovane upozorňovali, že ak sú zdravotné poisťovne účastníkom konania procesu kategorizácie, ide o konflikt záujmov a podľa nášho názoru by tam nemali byť. Možno by tam mali mať svoje zastúpenie pacienti, možno Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ hovorí výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností Soňa Strachová. Ako dodala, farmafirmy nikdy nemali ambíciu byť členom komisie, ktorá navrhuje výšku úhrad liekov. „My sme rovnako účastníkmi konania. V záujme objektivity by o tom mali rozhodovať skôr nezávislí odborníci,“ dodala Strachová s tým, že pri súčasnom modeli nie sú akceptované žiadne pripomienky odbornej verejnosti.

Pochybnosti o tom, v koho prospech rozhoduje kategorizačná komisia, majú aj lekárnici. „Výsledky jej rozhodnutí sú také, že akékoľvek zníženie ceny lieku, ktoré po kategorizácii nastane, sa málokedy prejaví v znížení doplatku. Väčšinou sa prejaví v znížení úhrady zdravotnej poisťovne. Takže na takých 70 percent sú tie rozhodnutia skôr v prospech poisťovní ako v prospech pacientov,“ myslí si viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ, ktorý považuje za neprípustné, že zdravotné poisťovne ako účastníci konania sú súčasťou rozhodovacieho orgánu.

Zdravotné poisťovne tvrdia, že ich úlohou je zabezpečiť pre poistencov dostupnosť potrebných kvalitných liekov, ale s prihliadnutím na ich cenu a skutočný medicínsky prínos. „Vzhľadom na stúpajúce nároky na zdravotnú starostlivosť a limitované finančné zdroje sa poisťovne snažia optimalizovať výšku úhrady podľa kvality a efektivity liečby daným liekom a usilujú sa presadiť nástroje na reguláciu efektívneho predpisovania liekov a využívania disponibilných zdrojov zdravotného poistenia,“ povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

„Máme taký vplyv, aký nám vymedzuje platná legislatíva. Presadzujeme také riešenia, ktoré zabezpečujú pacientom kvalitnú, efektívnu a dostupnú liečbu,“ obhajuje miesto zdravotných poisťovní v komisii PR špecialistka poisťovne Dôvera Monika Šimunová.

Union zdravotná poisťovňa sa od tvrdení, že poisťovne v kategorizačnej komisii pretláčajú vlastné záujmy, dištancuje. „Kategorizačná komisia je poradným orgánom ministerstva zdravotníctva. To znamená, že iba odporúča zaradenie, alebo vyradenie liekov zo Zoznamu kategorizovaných liekov. Konečné rozhodnutie je v kompetencii ministerstva,“ povedala Judita Smatanová zo súkromnej poisťovne Union.

Minulý rok ministerstvo zdravotníctva v rámci nového zákona o liekoch pripravilo ustanovenia, podľa ktorých by sa mali zverejňovať životopisy či konflikty záujmov členov kategorizačnej komisie. Dôvodom mala byť väčšia transparentnosť v procese kategorizácie. Ako už raz Pravda upozornila, ministerstvo však doteraz tieto informácie na svojej stránke nezverejňuje. Na otázku, prečo tak ani po piatich mesiacoch platnosti zákona neurobilo, neodpovedalo.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba