Po Ficovi bude najväčší tlak na ministra práce

Najväčšou výzvou pre ministrov vlády Roberta Fica, ktorej zloženie v piatok šéf Smeru predstavil, bude ako vyriešiť konflikt sociálne ladeného programu strany s potrebou ozdravovania verejných financií.

30.03.2012 11:28 , aktualizované: 31.03.2012 16:56
Smer, Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (89)

Budúcu vládu možno sčasti označiť za staronovú. Je v nej viacero ministrov a štátnych tajomníkov, ktorí už pôsobili aj v prvom Ficovom kabinete. Štyria ministri sú nominovaní ako nestraníci a len jedno miesto sa ušlo pre ženu. Zuzana Zvolenská si sadne na horúce kreslo ministerky zdravotníctva.

Vláda začne so 14 členmi. Sedem z nich už vo vláde bolo. Okrem premiéra Fica sú to Robert Kaliňák, Ján Počiatek, Dušan Čaplovič, Marek Maďarič, Ľubomír Jahnátek a Miroslav Lajčák a časom pribudne ôsmy Ľubomír Vážny. Nestraníkov zatiaľ zastupujú Tomáš Borec, Miroslav Lajčák a Zuzana Zvolenská.

Politológ Michal Horský hovorí, že Smer sa zverením ministerstiev aj nestraníkom nevzdal moci, keďže programové tézy strany budú súčasťou vládneho programu. „Nestraníci budú zmäkčovať ideovo-politické a stranícke rozhodnutia,“ hodnotí Horský.

Kľúčové z pohľadu ľudí budú najmä rezorty zdravotníctva a práce. Podľa politológa Rastislava Tótha úspech Ficovej vlády bude závisieť od toho, ako si Ján Richter poradí s rezortom práce a sociálnych vecí. „Je to najťažší rezort, ktorý by som neprial ani nepriateľovi. Očakávania sú veľké a na ministra budú tlačiť odbory, zamestnávatelia aj straníci,“ povedal Tóth agentúre SITA.

Politológ Juraj Marušiak považuje za zvláštne a ako predzvesť problémov, že obranu má riadiť Martin Glváč a rezort práce Ján Richter, hoci sa týmto oblastiam vôbec nevenovali. „Väčšinou však Fico siahol po osvedčených ľuďoch, ktorí s ním spolupracovali aj v minulosti bez ohľadu na to, že niekedy vystupovali kontroverzne a aj v rozpore so štýlom, ktorý sa budúci premiér snaží teraz prezentovať,“ podotkol Marušiak. Za zarážajúcu označil blízkosť budúcej ministerky zdravotníctva Zvolenskej ku finančnej skupine Penta. V minulosti totiž pôsobila v Dôvere, ktorú ovláda Penta.

Spôsob, ako sa Fico zhostil zostavovania vlády, oceňuje bývalý šéf KDH Ján Čarnogurský. Podľa neho to nemá chybu, lebo vo vláde je aj veľa nestraníkov. „Dáva tam takých ľudí, ktorí sú považovaní všeobecne za odborníkov v danom odbore,“ povedal SITE Čarnogurský. Za dobrú označil aj politiku Fica voči opozícii. „Opäť to robí dobre, aby oslabil nepriateľa. Išlo vcelku o jednoduché veci, či podpredsedu parlamentu, alebo predsedov výborov. Veď zase dohodnúť sa o tom nebolo až také ťažké na uzavretom zasadnutí opozície,“ vysvetlil Čarnogurský.

Opozícia je k podobe novej vlády skeptická, viacerí politici pravice sú jej však pripravení poskytnúť prvých sto dní na rozbeh. Pre podpredsedu KDH Júliusa Brocku bolo prekvapujúce improvizovanie Smeru pri kľúčových rezortoch. Za také považuje zdravotníctvo a sociálne veci. Myslí si, že nominácie Zvolenskej a Richtera sa robili aj s vedomím, že budú časom vystriedaní, a preto Fico nenasadil hneď od začiatku veľké kalibre. „Vedia, že v týchto rezortoch sa budú prijímať nepopulárne opatrenia, tak pravdepodobne prichádzajú s menami, pri ktorých nechcú riskovať, že by to so Smerom pri odvolaní zatriaslo,“ zhodnotil Brocka.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár nečakal pri kandidátoch do vlády veľké zázraky. Poukázal na to, že je v nej veľa bývalých ministrov. „Tí už v minulosti ukázali, čo v nich je a, samozrejme, aj s určitými chybami. Každá vláda musí dostať 100 dní a potom budeme vedieť povedať, ako funguje,“ dodal.

Poslanec SDKÚ Ivan Štefanec zdôraznil, že ide o vládu jednej strany, hoci sa ju snaží Fico maskovať nestraníkmi. Za takého Štefanec nepovažuje ani ministra Lajčáka, pretože už bol raz nominantom Smeru v prvej vláde, „takže tá spojitosť s touto stranou je priama“.
Lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča pozitívne prekvapili nominácie Borca a Lajčáka, naopak, myslí si, že Fico sa mal strániť Martina Glváča ako ministra obrany.

Hoci je budúci kabinet známy, výnimkou je kreslo ministra hospodárstva, pretože Fico počíta s Jánom Valkom aj na iný dôležitý post. Aký, Fico nespresnil. Hľadať bude preto ešte aj druhého nestraníckeho kandidáta. Ak sa to nevydarí, ministrom má byť napokon Valko.
Do vládnej zostavy nečakane pribudol aj niekdajší minister dopravy Ľubomír Vážny. Po zmene kompetenčného zákona má byť vicepremiérom pre veľké investičné aktivity vrátane širokorozchodnej trate. Príchod Vážneho do vlády by mohol byť otázkou troch až štyroch mesiacov.

Fico hovorí, že ani na sekundu neváhal pri nomináciách na ministrov Roberta Kaliňáka, Mareka Maďariča alebo Miroslava Lajčáka. „Najmä som chcel, aby do rezortov, ktoré sú ekonomické, prišli ľudia možno z iných rezortov, trochu to premiešať, taká čerstvá krv môže priniesť iné pohľady,“ povedal Pravde Fico. Za prospešnú považuje dvojicu minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek so štátnym tajomníkom Stanislavom Becíkom.
Nový kabinet zasadne už v stredu po svojom vymenovaní a ako prvé zrejme začne hasiť problémy na Finančnom riaditeľstve pre kolaps daňovej správy. V zdravotníctve je zase najaktuálnejšie hľadanie peňazí na vyššie platy zdravotných sestier a lekárov. Vláda tiež rozhodne o nových štátnych tajomníkoch.

Svoje plány už formulovali aj viacerí budúci ministri. Nastupujúci šéf rezortu práce Richter považuje za predčasné otázky, akým mechanizmom sa budú zvyšovať dôchodky. Pri zmene Zákonníka práce podotkol, že miska váh je teraz skôr naklonená priaznivejšie k zamestnávateľom, ale malo by sa naopak posilniť postavenie zamestnancov.

Osobnou ambíciou Jahnátka je zvýšiť podiel domácich farmárov na potravinovom trhu na Slovensku, zabezpečiť lepšiu kvalitu potravín a výhodnejšie ceny pre konečných spotrebiteľov na Slovensku. „To je podobná politika, akú som používal aj na ministerstve hospodárstva, ale v tom prípade to boli ceny energií,“ poznamenal.

Počiatek nechcel potvrdiť, či sa diaľnica do Košíc postaví do roku 2017, kým si neoverí aktuálny stav. O použití peňazí z druhého dôchodkového piliera na výstavbu diaľnic povedal, že zatiaľ sa o tom len veľa hovorilo, ale nikto nič nezrealizoval. Podľa Počiatka problém je v tom, že dnes neexistuje mechanizmus, ako to urobiť.

Kaliňákovou prioritou je urýchlené predloženie protikorupčného balíčka, dobudovanie integrovaného záchranného systému a skvalitnenie práce policajtov a hasičov.

89 debata chyba