SaS: Fico sa tešil na opozičnú bitku. Radosť mu neurobíme, Miškov ustúpil

Strana SaS ustúpila zo súboja s KDH a nebude sa uchádzať o predsednícku stoličku v parlamentnom hospodárskom výbore. Podpredseda SaS Juraj Miškov, ktorý sa o funkciu v hospodárskom výbore uchádzal, ústupok vysvetlil snahou nepomáhať Robertovi Ficovi pri vytváraní obrazu rozhádanej opozície.

30.03.2012 15:35 , aktualizované: 16:10
Miškov, Hrušovský Foto:
SaS sa sporila s kresťanskými demokratmi o post šéfa hospodárskeho výboru v parlamente. Juraj Miškov z SaS (vpravo, na snímke s Pavlom Hrušovským z KDH) sa nakoniec rozhodol ustúpiť.
debata (72)

„Chcem pracovať ako radový obyčajný člen (hospodárskeho) výboru, budem pracovať veľmi usilovne a konštruktívne,“ povedal dnes Miškov na tlačovej besede.

Minister kultúry Daniel Krajcer tvrdí, že rokovania opozície boli konštruktívne a všetky strany s výnimkou KDH sa na postoch dokázali dohodnúť. „KDH jednoducho stále nemá dosť a to aj napriek tomu, že získa tie najsilnejšie pozície,“ myslí si.

Údajnú chamtivosť kresťanských demokratov sa liberáli pokúsia nasýtiť pečeným prasiatkom, ktoré svojim kolegom napriek trvajúcemu pôstu pošlú. „Počas volebnej noci KDH veľmi chutilo, napriek pôstu, pečené prasiatko,“ vysvetlil poslanec za SaS Jozef Kollár. Krajcer tvrdí, že napriek tomuto gestu v SaS nie sú urazení, vnímajú situáciu s nadhľadom a všetky opozičné nominácie, na ktorých panuje dohoda, podporia. Kandidáta KDH Jána Hudackého, ktorý pôsobí ako štátny tajomník na ministerstve dopravy, však zrejme nie, keďže na tomto mene v opozícii dohoda nie je.

Opoziční lídri rokovali o obsadení parlamentných štruktúr trikrát. Dohodli sa na všetkých funkciách okrem obsadenia predsedníckej stoličky v hospodárskom výbore, keďže si ju nárokovala SaS aj KDH. SaS tvrdila, že jej kandidát Miškov je vzhľadom na ministerské skúsenosti väčším odborníkom ako Hudacký. KDH zasa argumentovalo tým, že hospodárska agenda je jednou z kľúčových pre štát aj stranu a poukazovalo aj na skutočnosť, že hnutie je druhou najsilnejšou stranou.

Rozhodujúce slovo budú mať pri tajnej voľbe poslanci za Smer-SD. Sociálni demokrati totiž v parlamente disponujú väčšinou 83 hlasov a všetky parlamentné funkcie môžu obsadiť podľa vlastných predstáv bez ohľadu na stanovisko opozície.

72 debata chyba