Ako vyzerá kabinet Roberta Fica? Pozrite si vizitky premiéra a ministrov

Robert Fico si môže hovoriť dvojnásobný premiér. Prvýkrát bol premiérom v rokoch 2006 až 2010 v koalícii so Slotovými národniarmi a Mečiarovým HZDS.

31.03.2012 17:27 , aktualizované: 04.04.2012 13:01
Robert Fico Foto:
Robert Fico
debata (141)

Smer vyhral predčasné parlamentné voľby dokonca s takým volebným víťazstvom, že strana bude vládnuť sama. Vo svojej prvej vláde odvolal jedenásť ministrov, mal napäté vzťahy s médiami.

Profil premiéra Roberta Fica

Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. V... Foto: SITA
fico, smer Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. V roku 1986 vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V rokoch 1987-1988 absolvoval justičnú prax a justičné skúšky, odbornú kvalifikáciu pre výkon funkcie sudcu. Profesionálne sa orientoval hlavne na oblasť trestného práva a problematiku ľudských práv. Absolvoval postgraduálne štúdium (1988-1992) na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV) v oblasti Trestné právo a získal titul kandidáta vied (CSc.). V roku 2002 sa habilitoval na docenta.

Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. V roku 1986 vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V rokoch 1987–1988 absolvoval justičnú prax a justičné skúšky, odbornú kvalifikáciu pre výkon funkcie sudcu. Profesionálne sa orientoval hlavne na oblasť trestného práva a problematiku ľudských práv. Absolvoval postgraduálne štúdium (1988–1992) na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV) v oblasti Trestné právo a získal titul kandidáta vied (CSc.). V roku 2002 sa habilitoval na docenta.

Pracoval na Právnickom inštitúte Ministerstva spravodlivosti SR ako vedecký pracovník v oblasti trestného práva a v rokoch 1992–1995 ako zástupca riaditeľa inštitútu. V rokoch 1994–2000 pôsobil Robert Fico ako agent pre zastupovanie SR v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva.

Bývalý člen Komunistickej strany Československa (KSČ) Robert Fico začal po roku 1989 pôsobiť v Strane demokratickej ľavice (SDĽ), ktorej bol v rokoch 1996–1999 podpredsedom. Dňa 29. októbra 1999 predstavil nový politický subjekt s názvom Smer. Na ustanovujúcom sneme 11. decembra 1999 v Stupave bol zvolený za jeho predsedu a túto stranícku funkciu zastáva dodnes.

V roku 1992 zasadol Robert Fico do poslaneckých lavíc slovenského parlamentu. Po predčasných parlamentných voľbách v júni 2006 prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval Roberta Fica za predsedu vlády SR. V rokoch 2010–2012 bol podpredsedom NR SR.

Hovorí po anglicky a po rusky. Je ženatý, má jedného syna.

Minister vnútra

Robert Kaliňák (40)

Robert Kaliňák Foto: Robert Hüttner
Robert Kaliňák Robert Kaliňák

Staronový člen vlády sa na post ministra vnútra vracia po necelých dvoch rokoch. Patrí k zakladajúcim členom Smeru a v súčasnosti sedí aj v bratislavskom mestskom zastupiteľstve. Začínal ako asistent v komerčnoprávnej kancelárii, z ktorej po skončení štúdia práva odišiel a venoval sa ďalšej praxi, neskôr aj vo vlastnej kancelárii Majeríková-Kaliňák-Koštial-Turčan. Od roku 2002, keď bol prvýkrát zvolený do parlamentu, sa zameriava najmä na oblasť bezpečnosti a obrany, o čom svedčí aj jeho práca v príslušných výboroch Národnej rady. Na svojej alma mater – Právnickej fakulte Univerzity Komenského – má dosiaľ pracovný úväzok a prednáša tam o pôsobení a kompetenciách bezpečnostných zložiek. V minulosti podnikal spolu so svojím straníckym kolegom Jánom Počiatkom.

Minister obrany

Martin Glváč (44)

Martin Glváč Foto: SITA
Martin Glváč Martin Glváč

Bratislavský krajský predseda Smeru, o ktorom sa najprv hovorilo ako o možnom šéfovi rezortu spravodlivosti. Napokon sa ujme rozvráteného rezortu obrany, hoci dosiaľ sa v tejto problematike neangažoval. Počas prvej vlády Roberta Fica zastával funkciu štátneho tajomníka vtedajšieho ministerstva výstavby. Absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského, hoci po jej skončení sa pôvodne angažoval nielen ako právnik, ale aj ako podnikový manažér vo Flašíkovom Donare či generálny riaditeľ súkromných spoločností. Podľa medializovaných informácií podnikal okrem iného aj s Ficovou manželkou Svetlanou, ale aj s bývalým šéfom SIS Vladimírom Mitrom. Pôsobil aj ako riaditeľ úradu Bratislavského samosprávneho kraja. Je autorom viacerých monografií a prispieva aj do odborných časopisov.

Minister spravodlivosti

Tomáš Borec (45)

Budúci minister spravodlivosti Tomáš Borec. Foto: SITA
Tomáš Borec Budúci minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Jedno z najväčších prekvapení novej vlády. Borec, ktorý je nestraníkom, prichádza z postu šéfa Slovenskej advokátskej komory. Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Neskôr absolvoval študijné pobyty v Londýne a Belgicku. V roku 2000 si založil vlastnú advokátsku kanceláriu. Pracoval tiež ako vedúci právneho oddelenia v slovenskej pobočke americkej banky Citybank. Pôsobil aj v Rozhodcovskom súde Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory či Centre alternatívneho riešenia sporov týkajúcich sa názvov domén.eu, bol aj rozhodca Hospodárskej komory ČR a Agrárnej komory ČR. Mediálne sa zviditeľnil v roku 2007, keď disciplinárna komisia komory, ktorej bol členom, žiadala zo zoznamu advokátov vyškrtnúť Máriu Mešencovú, pretože ohlásila polícii korupčné správanie svojho kolegu.

Minister zahraničných vecí

Miroslav Lajčák (49)

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák Foto: Robert Hüttner
Miroslav Lajčák Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák

Rezort diplomacie už viedol od januára 2009 do júla 2010. Nie je členom strany Smer. Prácu v štruktúrach Európskej únie ako výkonný riaditeľ diplomatických zborov pre Rusko, Východné partnerstvo a západný Balkán ukončil v piatok podpisom prvej časti Asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Catherine Ashtonová, vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú politiku, vyzdvihla Lajčákove manažérske schopnosti a označila ho za brilantného diplomata. Kariéru odštartoval na zastupiteľskom úrade v Moskve. Pôsobil ako riaditeľ kancelárie ministra zahraničných vecí a riaditeľ kancelárie predsedu vlády. Bol veľvyslancom v Japonsku aj v Belehrade. Dva roky pôsobil ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu. Najväčší bosniansko-srbský denník Nezavisne novine mu v roku 2007 udelil ocenenie Osobnosť roka.

Podpredseda vlády pre veľké investičné projekty

Ľubomír Vážny (54)

Minister dopravy Ľubomír Vážny Foto: SITA
Ľubomír Vážny Minister dopravy Ľubomír Vážny

Bývalý minister dopravy v prvej vláde Roberta Fica absolvoval stavebnú fakultu, odbor pozemné staviteľstvo. Predtým, ako sa v roku 2006 stal ministrom, bol poslancom Národnej rady za Smer. Pred vstupom do veľkej politiky pôsobil vo firmách Biotika a Stavoinvesta. Po novom si Vážny zasadne na stoličku novovytvorenej funkcie. Z tohto postu vyplývajú dôležité úlohy krátkodobého a dlhodobého charakteru. Krátkodobé úlohy sú najmä komplexná pomoc na urýchlené spustenie veľkých projektov, medzi ktoré patrí širokorozchodná trať, ale aj iných projektov energetického a dopravného charakteru z eurofondov a verejno-súkromných PPP projektov. Z dlhodobých úloh je to najmä definovanie stratégie a smerovania, ktorým sa má Slovensko uberať v hospodárskej a ekonomickej oblasti.

Minister financií

Peter Kažimír (43)

Peter Kažimír Foto: Petr Orság
Peter Kažimír Peter Kažimír

Bývalý štátny tajomník ministerstva financií za prvej Ficovej vlády v rokoch 2006 až 2010. Od roku 2010 bol poslancom Národnej rady. Vyštudoval Obchodnú fakultu na Ekonomickej univerzite v Bratislave. V rokoch 1993 – 1995 bol asistentom daňového poradcu v komerčnoprávnej kancelárii Schubert & partners. Neskôr pôsobil ako člen predstavenstva a riaditeľ audítorskej spoločnosti VIVANT. Pôsobil aj ako predseda dozornej rady a spolumajiteľ spoločnosti Sceptrum. Neskôr bol členom predstavenstva a riaditeľ spoločnosti Parta-Gas, ktorá sa zaoberá prenájmom nehnuteľností. Odtiaľ prešiel do spoločnosti Matti. Od roku 2001 bol členom správnej rady DDP Credit Suisse Life & Pensions.

Minister dopravy

Ján Počiatek (41)

Minister financií Ján Počiatek Foto: Robert Hüttner
Ján Počiatek Minister financií Ján Počiatek

Ján Počiatek bol počas prvej Ficovej vlády ministrom financií. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu a Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave. Britský mesačník The Banker ho ocenil titulom Minister financií roku 2008. S Počiatkom sa však spájajú viaceré kauzy. V máji 2008 mali na jachte žralokov z J&T z Počiatkových úst uniknúť dôverné informácie v súvislosti so zmenou centrálnej parity slovenskej koruny. Na revalvácii centrálnej parity slovenskej meny mali finančné skupiny zarobiť stámilióny korún. V roku 2009 odsúhlasil Počiatek predaj emisií firme Interblue Group, tonu za 5 eur. Štát na tomto biznise prerobil desiatky miliónov eur, pretože Česi predali emisie za 10 eur za tonu, Maďari za vyše 13 eur. V minulosti podnikal spolu s Robertom Kaliňákom.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny

Ján Richter (55)

Ján Richter Foto: SITA
Ján Richter Ján Richter

Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Mateja Bela a absolvoval viacero školení na zahraničných inštitútoch. Ako technickohospo­dársky pracovník pracoval v niekoľkých podnikoch. Od roku 1993 bol manažérom Združenia podnikateľov, päť rokov nato sa stal ústredným tajomníkom strany SDĽ. Richter pomáhal pri zlúčení SDĽ so Smerom a v súčasnosti patrí do najužšieho vedenia tejto strany. Bol podpredsedom parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť a overovateľom v Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti SIS a vo výbore na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Po voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady za stranu Smer. Na poste ministra práce vystrieda Jozefa Mihála (SaS).

Ministerka zdravotníctva

Zuzana Zvolenská (40)

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Foto: Pravda
Zuzana Zvolenská Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

V minulosti bola riaditeľkou Spoločnej zdravotnej poisťovne, ktorá sa neskôr zlúčila so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Na čele štátnej poisťovne stála do roku 2010, keď ju po nástupe novej vlády vystriedal Marian Faktor. Po vnútorných auditoch obvinilo nové vedenie Zvolenskú, že zanechala najväčšiu zdravotnú poisťovňu v strate 120 miliónov eur. Po odchode zo Všeobecnej zdravotnej nastúpila na post riaditeľky úseku zdravotných činností v súkromnej poisťovni Dôvera. Zvolenská vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú ukončila s titulom JUDr. V donedávna opozičnej strane Smer vystupovala ako tieňová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny. Na poste ministerky zdravotníctva s ňou Smer podľa nepotvrdených informácií počíta zrejme len na obdobie dvoch rokov. 

Minister pôdohospodárstva

Ľubomír Jahnátek (57)

Ľubomír Jahnátek poukázal na šafárenie v... Foto: SITA
jahnátek, smer Ľubomír Jahnátek poukázal na šafárenie v Národnej agentúre pre rozvoj malého a stredného podnikania.

Po prvý raz zasadne do kresla ministra pôdohospodárstva nepoľnohospodár. Poľnohospodári a potravinári od Jahnátka, chemického inžiniera, ktorý počas prvej Ficovej vlády viedol rezort hospodárstva, očakávajú ústretovosť, komunikáciu a podporu pri obnove potravinovej bezpečnosti Slovenska. Jahnátek ako minister hospodárstva nemal problémy s prijatím zákona o obchodných reťazcoch, ktorý Radičovej vláda po svojom nástupe okamžite stopla. Teraz sľubuje oživenie domácej poľnohospodárskej a potravinárskej výroby, zvýšenie podielu slovenských potravín v obchodoch a programy, ktoré dajú prácu tisícom nezamestnaných na vidieku. Bývalý generálny riaditeľ Plastiky Nitra či riaditeľ pre stratégiu Dusla Šaľa by mal mať dostatok manažérskych skúseností, aby viedol jeden z najťažších rezortov. Ako muž zvonka by nemusel mať ,,poľnohospodárske" klapky na očiach, čo by mohlo byť jeho výhodou.

Minister školstva

Dušan Čaplovič (65)

Dušan Čaplovič Foto: Robert Hüttner
Dušan Čaplovič Dušan Čaplovič

Záujem o tento post prejavoval už dlhšie, v problematike sa vyzná. Pôvodným povolaním je historik a archeológ. Pracoval vo Východoslovenskom múzeu a v Archeologickom ústave SAV, neskôr bol členom predsedníctva Slovenskej akadémie vied, externe prednášal na Filozofickej fakulte UK. Je podpredsedom Smeru, v tejto strane bol dlhé roky aj tieňovým ministrom školstva. V prvej vláde Roberta Fica v rokoch 2006 až 2010 bol vicepremiérom pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny. V uplynulom volebnom období viedol parlamentný výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, v ktorom pôsobil už v rokoch 2002 – 2006. Je členom viacerých medzinárodných vedeckých organizácií.

Minister kultúry

Marek Maďarič (46)

Minister kultúry Marek Maďarič Foto: SITA
Marek Maďarič Minister kultúry Marek Maďarič

V predchádzajúcej vláde Roberta Fica už bol ministrom kultúry. Z jeho dielne vyšiel tlačový zákon, ktorý bol od začiatku silno kritizovaný novinárskou obcou aj predstaviteľmi medzinárodných organizácií. Na odporúčanie výberovej komisie, ktorú zostavilo jeho ministerstvo, vymenoval za generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla kontroverzného Ondreja Šotha. Je podpredsedom Smeru, istý čas pôsobil aj ako vedúci tlačového oddelenia strany. Absolvent televíznej dramaturgie a scenáristiky na filmovej a televíznej fakulte pracoval v Slovenskej televízii ako dramaturg v redakcii literárno-dramatického vysielania, neskôr bol jej šéfredaktorom a zástupcom šéfredaktora. Dva roky bol aj podpredsedom Rady STV. Je autorom viac ako 20 filmových, televíznych scenárov a rozhlasových hier. Pripravil tiež divadelné predstavenia.

Minister životného prostredia

Peter Žiga (39)

Peter Žiga Foto: Ivan Majerský, Pravda
Peter Žiga Peter Žiga

Rezort životného prostredia povedie človek, ktorý sa touto oblasťou nikdy nezaoberal. Stál skôr na druhej strane – podnikal s drevom a drevári obhajujú iné záujmy ako ekológovia. Na to, ako bude Peter Žiga ministerstvo viesť, s napätím čakajú najmä ochranári. Hlavne preto, že vláda Roberta Fica tento rezort pred dvoma rokmi už raz zrušila. Žiga je vyštudovaný ekonóm, dlhší čas pôsobil i v zahraničí. Pracoval aj pre Všeobecnú úverovú banku a Slovenskú agentúru pre rozvoj investícií a obchodu. V prvej Ficovej vláde v rokoch 2006 až 2010 bol štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva, v minulom volebnom období viedol ako člen Smeru parlamentný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Je aj predsedom Krajskej rady Smeru v Košiciach.

Minister hospodárstva

Tomáš Malatinský (53)

Tomáš Malatinský Foto: SITA
Tomáš Malatinský Tomáš Malatinský

Absolvoval bratislavskú stavebnú fakultu SVŠT, odbor geodézie a kartografie. Následne nastúpil na pozíciu zodpovedného projektanta do Stavoprojekty. V rokoch 1986 až 1998 v prešiel rôznymi funkciami v Elektrovode Bratislava. Od roku 1998 do roku 1999 šéfoval pobočke firmy ELCON Praha, odtiaľ odišiel do VÚJE Trnava. V marci 2000 sa stal generálnym riaditeľom spoločnosti Elektrovod Holding. O dva mesiace neskôr prevzal funkciu viceprezidenta Zväzu zamestnávateľov energetiky a od apríla 2003 je šéfom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Malatinský mal počas prvej vlády Roberta Fica na boj proti kríze často iný názor, ale s Ficom si neraz sadol za jeden stôl..

141 debata chyba