Sulík: Figeľ si potreboval upratať kamaráta do hospodárskeho výboru

Líder KDH Ján Figeľ si po voľbách potreboval niekam upratať kamaráta Jána Hudackého a preto KDH trvá na tom, že obsadí post predsedu Výboru NR SR pre hospodárstvo. V relácii televízie Markíza Na telo to vyhlásil líder SaS Richard Sulík, ktorého strana pôvodne chcela tomuto výboru predsedať, avšak po nezhodách s kresťanskými demokratmi ustúpila a uvoľnila tak priestor Hudackému. Ten v končiacej vláde pôsobí ako štátny tajomník na Figeľovom ministerstve dopravy.

01.04.2012 12:42 , aktualizované: 14:29
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (63)

„Krok z našej strany nebola urazenosť, ale veľkorysosť. Nebudeme sa s vami malicherne hádať. Nám stačila jedna jediná pozícia, vy máte tri pozície v parlamente. Máte podpredsedu parlamentu a dvoch predsedov výborov, my sme chceli len predsedu hospodárskeho výboru. Máte pritom len o päť mandátov viac ako SaS. Keď chcete mať všetko a byť šťastní, tak si to nechajte,“ odkázal Sulík predsedovi parlamentu Pavlovi Hrušovskému (KDH).

„My nechceme byť šťastní, ale úspešní,“ oponoval Hrušovský. Pečené prasa, ktoré liberáli poslali do centrály KDH, aby sa kresťanskí demokrati konečne nasýtili, označil Hrušovský za ťaženie SaS proti KDH. „Upozorňujem, že kampaň sa skončila. My sme sa snažili dohodnúť a uplatnili sme si nárok na dva výbory z deviatich, ktoré ponúkol Smer. Hudacký je rovnaký odborník ako Juraj Miškov. Nerozumiem tomuto postoju malého urazeného dieťaťa, ktoré sa zatne a povie, že nechce nič,“ poznamenal. Zároveň odmietol, že by motiváciou KDH bolo upratanie kamaráta na nejaký post. Aký osud stihol pečené prasa, Hrušovský nevie. „Nemám rád takéto recesie,“ upozornil.

Podpredseda Smeru Pavol Paška, ktorý pre výmenu názorov medzi Sulíkom a Hrušovským dlhší čas mlčal, uistil, že budúca vládna strana Smer bude nominácie opozície rešpektovať. Platí to aj o kandidátke na post podpredsedníčky NR SR Erike Jurinovej (OĽaNO), ktorej deklarujú podporu aj Hrušovský a Sulík.

Predstavitelia KDH a SaS sa však nezhodli ani na tom, či je správne a žiaduce, aby v tajnom hlasovaní podporili Pašku na post predsedu parlamentu. „My sme opozícia, vravíme, že naše videnie sveta je lepšie. Paška má dosť hlasov na to, aby ho podporili jeho poslanci. Za to, že majú väčšinu, máme podporiť ich kandidáta?“ pýtal sa Sulík a potvrdil, že Paška hlasy liberálov nedostane.

Hrušovský si však myslí, že takáto podpora je prejavom politickej kultúry. „Je celkom normálne a samozrejmé, že sa rešpektujú personálne návrhy. Nevidíme žiaden dôvod to blokovať. Oni podporia návrhy opozície, my ich. Za prejav politickej kultúry považujeme aj podporu kandidáta, ktorého si želá víťazná strana,“ vysvetlil Hrušovský.

Podľa Sulíka je škoda, že všetky štyri posty podpredsedov par­lamentu majú obsadiť ľudia, ktorí vo vedení parlamentu predtým nepôsobili. „Ja keď som nastúpil za predsedu, veľmi som oceňoval, že podpredsedovia sú skúsení a tie konzultácie s nimi boli užitočné. O to menej rozumiem, prečo KDH nenominovalo Hrušovského, ktorý skúsenosti má,“ povedal šéf liberálov. Paška si myslí, že ženy vo vedení parlamentu svoje pozície zvládnu. Navyše uistil, že bude predsedom všetkých poslancov, nielen vládnej strany Smer.

Hrušovský: SaS je partner, s ktorým sa nedá seriózne pracovať

Aj v diskusnej relácii TA3 V politike sa stretli predseda parlamentu Pavol Hrušovský s nastávajúcom parlamentným šéfom Pavlom Paškom. Hrušovský v nej vyhlásil, že SaS je partnerom, s ktorým sa nedá vždy dohodnúť a seriózne pracovať. Reagoval tak na už spomínaný krok liberálov, ktorí sa rozhodli ustúpiť zo súboja s kresťanskými demokratmi o post predsedu hospodárskeho výboru a do centrály KDH poslali pečená prasa, aby sa hnutie Jána Figeľa dostatočne nasýtilo.

„My sme sa pokúšali o dohodu a jediné, čo SaS kategoricky požadovala od všetkých, bol výbor pre hospodárstvo. Proti tomu sme namietali, lebo KDH malo ministra dopravy, čo je mega ekonomicko-hospodársky rezort. Ján Hudacký je dobré rozhodnutie, preto nechápem detinský a urazený postoj SaS. Nechápem túto reakciu,“ povedal Hrušovský.

Na otázku, prečo chce mať KDH tak veľmi predsedu hospodárskeho výboru, keď v tejto inštitúcii bude mať aj tak väčšinu vládny Smer, Hrušovský odvetil, že predseda je istým symbolickým vyjadrením. „Takto sme sa stranícky rozhodli,“ podotkol. SaS na post šéfa výboru pôvodne nominovala exministra hospodárstva Juraja Miškova.

Predseda parlamentu zároveň informoval, že dohoda opozície na obsadení postu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý ponúkol Smer, ešte nie je. „Vidíte, ako ťažko sa rodia v opozícii dohody. Očakávam, že táto diskusia bude aktuálnou po ustanovujúcej schôdzi,“ avizoval. KDH však podľa jeho slov kandidáta na túto funkciu má. „Meno zverejníme, až príde čas,“ konštatoval.

63 debata chyba