Fico: Neváhal som pri Kaliňákovi, Lajčákovi a Maďaričovi

Predseda Smeru Robert Fico predstavil tím, ktorý má viesť Slovensko v najbližších štyroch rokoch. Vládna zostava je známa, jediný otáznik zostal v súvislosti s obsadením postu ministra hospodárstva.

01.04.2012 19:00
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (36)

Napriek tomu, že Smer bude jedinou stranou vo vláde, jej zostavenie vám trvalo relatívne dlho. Váhali ste o tom, koho osloviť?
Určite som neváhal ani sekundu, pokiaľ išlo o ministra vnútra Kaliňáka a Mira Lajčáka, Marek Maďarič ako minister kultúry v rokoch 2006 – 2010 zanechal veľmi pozitívnu stopu v slovenskej kultúre a my chceme, aby kultúra nebola na okraji záujmu. Mal som určitú predstavu, ako by mala vláda vyzerať. Najmä som chcel, aby do ekonomických rezortov prišli aj noví ľudia, trochu to premiešať. Keď príde čerstvá krv, môže priniesť iné pohľady. Za veľmi prospešnú napríklad považujem prípadnú dvojičku Ľubo Jahnátek – Stanislav Becík, lebo od Jahnátka ako ministra očakávam najmä tlak na ceny potravín, zastavenie dovozu nekvalitných potravinárskych produktov na Slovensko, intenzívnu spoluprácu s veterinármi a hygienou a vytváranie prirodzených bariér na dovoz nekvalitných potravín na Slovensko. Niekto sa musí zaoberať aj obchodnými reťazcami. Jahnátek robil účinnú regulačnú politiku v rámci hospodárstva a energetiky, preto teraz chceme, aby ju preniesol aj do poľnohospodárstva s tým, že klasické poľnohospodárske veci ako farmárčenie by mal na starosti silný štátny tajomník z tejto oblasti. Bolo naozaj veľa faktorov, ktoré som musel zohľadňovať, ale tím je postavený. Sme v tom sami, ostatné politické strany odmietli s nami spolupracovať, preto bolo dobré, že sme využili všetok čas, ktorý sme mali k dispozícii, na zostavenie vlády. Priebežne som komunikoval s pánom prezidentom, ten vie o všetkých mojich rozhodnutiach ako jeden z prvých a pokiaľ dotiahnem ešte dilemu s ministrom hospodárstva, tak v pondelok alebo v utorok môžem všetky návrhy predložiť prezidentovi. Je to príjemná dilema, lebo v každom prípade ministra hospodárstva mám.

Hovoríte, že ministra hospodárstva máte, ale kto post obsadí, ste nepovedali. Pôvodne bol ako nominant avizovaný Ján Valko, prečo ste sa napokon rozhodli inak? Objavili sa nejaké výhrady?
Pán Valko je človek, ktorému dôverujem, a táto dôvera sa môže pretaviť do pozície ministra hospodárstva alebo do inej pozície, pre mňa mimoriadne dôležitej. Toto rozhodnutie musím prijať do utorka. Ak sa rozhodnem, že na pozíciu, ktorá je pre mňa, pre vládu a pre Slovensko veľmi dôležitá, pôjde niekto iný ako Ján Valko, tak Ján Valko bude ministrom hospodárstva, čiže tu nie sú žiadne výhrady k nemu, nič. S Jánom Valkom je jediný problém, že ho vidím ako schopného kandidáta na dve pozície – aj na ministra hospodárstva, aj na ešte jednu veľmi dôležitú pozíciu. Čiže žiadne výhrady, o nič tu nejde, naopak, je to vcelku príjemný problém, lebo viem, že mám človeka, ktorý môže zastávať aj takú, aj takú pozíciu.

Aká je tá druhá pozícia, ktorú chcete Valkovi ponúknuť?
Nepôjdem s tým von, nehnevajte sa. To je taká vážna vec, že musím o týchto otázkach hovoriť najprv aj s pánom prezidentom aj s ďalšími. Je to významná pozícia, kde sa vyžaduje veľká miera dôvery predsedu vlády k osobe, ktorá ju zastáva. Nateraz by som zostal v tejto polohe. Viac sa dozviete v pondelok alebo v utorok.

Čo okrem širokorozchodnej trate bude mať na starosti nový podpredseda vlády Ľubomír Vážny?
Netvrdím, že to bude podpredseda vlády pre širokorozchodnú. Vážny má byť podpredsedom vlády, ktorý bude koordinovať veľké investičné projekty, hľadať príležitosti na ne, pretože bez veľkých investičných celkov a veľkých verejných investícií sa Slovensko nepohne ďalej. Znova pripomeniem jednu vec – jeden jediný PPP projekt medzi Zvolenom a Nitrou, toľko kritizovaný, prispel k tomu, že v roku 2011 malo Slovensko pozitívny hospodársky rast. Tu sa potvrdzuje, aký obrovský význam v malej krajine, ktorá má malý trh, malú spotrebu, majú veľké investície. Ja napríklad sa spolieham aj na efekt dostavby 3. a 4. bloku v Mochovciach, pretože teraz idú najväčšie investície, lebo sa, ako sa hovorí, tie fajnové, drahé veci kupujú – hovorím o technológiách, riadiacich veciach. Dúfam, že aj to bude mať pozitívny vplyv na hospodársky rast rast. My životne potrebujeme hospodársky rast. Naša politika je postavená na ozdravovaní verejných financií nielen cestou zvyšovania daní pre bohatých, ale aj cestou hospodárskeho rastu a zamestnanosti.

Prečo ste si vybrali pre také dôležité rokovanie Banskú Bystricu?
Je tu 83 poslancov plus všetci krajskí a okresní predsedovia, nechceme stále ľudí ťahať do Bratislavy a Banská Bystrica je tak pekne v strede Slovenska. Zväčša keď sa potrebujeme rýchlo stretnúť, prichádza do úvahy toto mesto.

Máte tu aj nejaký iný program?
Okamžite sa vraciam do Bratislavy, lebo pokračujeme v rokovaniach o kandidátovi na post ministra hospodárstva.

36 debata chyba