Noví poslanci si nechávajú zadné dvierka

Úspech vo voľbách, ktorý viac ako tridsiatke nových poslancov zaručil postup do parlamentu, niektorým z nich nestačí. Pre prípad potreby si nechávajú v zálohe aj pôvodné profesie.

01.04.2012 20:00 , aktualizované: 02.04.2012 08:00
Mikuláš Huba Foto:
Ochranár Mikuláš Huba (Obyčajní ľudia) tvrdí, že všetky svoje aktivity utlmí a presunie na iných ľudí, aby sa mohol venovať len práci poslanca.
debata (9)

Najviac je ich medzi Obyčajnými ľuďmi. Z terajších šestnásť poslancov boli doteraz v parlamente len štyria. Od apríla k nim pribudne napríklad aj vedec a ochranár Mikuláš Huba. „V zásade svoje aktivity prerušujem, aj keď si neviem predstaviť, že sa od nich celkom odtrhnem. Ale našťastie podľa všetkého budem pracovať vo výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, čo je téma veľmi blízka tomu, čo robím aj profesionálne, takže kontinuita by mala byť zachovaná a zdupľovaná,“ hovorí Huba, ktorý bol dosiaľ samostatným vedeckým pracovníkom a zástupcom riaditeľa Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied.

„Snažím sa to všetko utlmiť čo najskôr a presunúť na iných ľudí. Do konca mesiaca som tu naplno, potom na nejaký symbolický úväzok a uvidím, či aj ten nepadne,“ dodáva s tým, že na univerzite v Olomouci, kde prednáša, mu už chýba len pár posledných týždňov do konca semestra, a tak už počká, kým zmluva vyprší.

Doterajších aktivít sa bude musieť vzdať jeho parlamentný kolega, učiteľ na gymnáziu a lektor kresťanských spoločenstiev Richard Vašečka. „Ak by to bolo možné, chcel by som aj naďalej učiť dve či tri hodiny týždenne, aby som zostal v kontakte so študentmi, školou či kolegami, pričom mi ani nejde o finančný prospech a bol by som ochotný vykonávať to aj bez nároku na honorár,“ hovorí s tým, že nechce zanedbávať prácu poslanca.

Podobne reaguje aj poslanec Obyčajných ľudí Štefan Kuffa, doterajší riaditeľ Hospicu sv. Alžbety v Ľubici. Ako hovorí, či sa práce v zariadení vzdá úplne, alebo ju len zredukuje, ešte nedoriešil. „Je to ešte v štádiu riešenia a usporiadania,“ hovorí s tým, že už teraz ho zamestnáva príprava na prácu poslanca, ako je hľadanie poslaneckej kancelárie v regióne či asistenta. „Ešte som sa pre žiadneho nerozhodol, hoci si netreba dávať ani inzeráty a veľa ľudí sa mi ponúka samých,“ pokračuje.

Nováčikov do parlamentu si tentoraz prinesie aj Smer. Po jedenapolročnej prestávke sa vráti vysokoškolská pedagogička Oľga Nachtmannová, no príde aj doterajší učiteľ zo Základnej školy v Červenom Hrádku Marián Kéry. „Aj tak som už nemal celý úväzok, ale len pár hodín. Na starosti len futbalový krúžok,“ hovorí Kéry, ktorý pôsobí aj ako poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Nebudem s tým mať problém, lebo túto prácu som využil len na akési preklenutie obdobia do volieb a v prospech obce, keďže to bolo bez nároku na honorár,“ dodáva.

„Budem sa snažiť skĺbiť mandát s prácou tak, že doterajšie aktivity úplne nezanechám a budem pracovať na úväzok,“ reagoval ďalší nový poslanec za Smer, košický manažér a podnikateľ Milan Géci. V minulosti pôsobil aj ako náhradník za poslanca, a to z postu prednostu Obvodného úradu v Košiciach. Hoci mnohí jeho kolegovia z parlamentu riešia následný nedostatok času práve tímom asistentov, tvrdí, že jemu to nie je vlastné. „Napriek tomu, že medzi mandátom a funkciou nešlo o nezlučiteľnosť funkcií, požiadal som vtedy ministra o uvoľnenie z funkcie. Tento môj postoj médiá vôbec nezaujímal,“ upozorňuje.

Aj keď novozvolení poslanci sa ešte zväčša nerozhodli, kto im bude v najbližších štyroch rokoch pomáhať ako ich asistent, tí skúsenejší spolustraníci väčšinou už majú jasno. Zväčša siahnu po overených tvárach. V parlamente sa tak na miestach asistentov ocitnú napríklad hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová, a to po boku Richarda Sulíka, či doterajší poslanec OKS Ondrej Dostál, ktorý bude pomáhať Petrovi Osuskému (SaS). Nárok na asistenta má každý jeden poslanec. Zo štátnej kasy má garantovanú sumu 2 025 eur, ktorú môže ľubovoľne prerozdeliť medzi svoju kanceláriu a asistentov, čo na 150-členný zákonodarný zbor znamená mesačné náklady 304-tisíc eur.

Túto možnosť v končiacom sa volebnom období využil aj Gábor Gál z Mostu-Híd, keďže napriek práci poslanca sa nevzdal ani právnickej kariéry. „Mám v kancelárii zamestnancov a určite, keď si to viem rozdeliť a zadeliť, sa to dá stíhať. Keby som mal robiť všetko sám, tak by som to nezvládol,“ hovorí Gál, ktorý mal aj poslaneckú asistentku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba