Analýza: Miliónové dlhy

Pár mesiacov po oddlžení sú štátne nemocnice opäť stratové. Len Sociálnej poisťovni dlhujú dokopy zhruba 10 miliónov eur. Spolu s regionálnymi nemocnicami vytvárajú poisťovni stratu viac ako 28 miliónov eur.

02.04.2012 16:00
nemocnica, pacient Foto:
Ilustračné foto
debata (34)

Nesplatené faktúry majú zdravotnícke zariadenia aj u dodávateľov liekov či energií. Od apríla ich dlhy s veľkou pravdepodobnosťou ešte narastú.

Okrem navyšovania platov sestier nemocnice totiž v júli čaká aj ďalšia úprava miezd lekárov. V štátnych zariadeniach situáciu komplikuje aj nová kolektívna zmluva, ktorá by mala zdravotníkom priniesť ďalšie 10-percentné navýšenie miezd. Asociácia fakultných nemocníc sa síce plánuje odvolať proti tomuto rozhodnutiu, platy by sa však mali všetkým zdravotníckym pracovníkom na základe zmluvy navýšiť už od apríla. Kde na to zoberú peniaze, manažéri nemocníc nevedia.

Fakultnej nemocnici Nitra narastú náklady len pre novú kolektívnu zmluvu mesačne o 50-tisíc eur. „Pri tejto otázke nie je možné zabúdať ani na nezdravotníckych zamestnancov, ktorých kolektívna zmluva nerieši, ale v rámci organizácie sa treba vysporiadať aj s touto kategóriou zamestnancov. Budeme musieť prijať rad opatrení, ktorými by sme mohli zmierniť negatívny dosah na celkové hospodárenie nemocnice,“ povedal riaditeľ nitrianskeho zariadenia Kamil Koleják.

Ďalšie zadlžovanie pre zvyšovanie platov lekárov, sestier a ostatných zdravotníkov očakávajú aj v najväčšej Univerzitnej nemocnici Bratislava. „Za súčasných podmienok by to bolo na úkor všetkých dodávateľov s výrazným predĺžením lehoty splatnosti faktúr,“ povedala hovorkyňa nemocnice Danica Lehocká. Dlh bratislavskej nemocnice bol k januáru vyše 500-tisíc eur.

Viac ako trojnásobný dlh má už v súčasnosti Fakultná nemocnica F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. „Mesačne dlh narastá o sumu približne 1,6 milióna eur. Najvyššie záväzky evidujeme voči dodávateľom liekov a zdravotníckych pomôcok. Navyšovanie platov bude mať za následok ďalšie zadlžovanie nemocnice,“ povedala hovorkyňa Ružena Maťašeje.

Problémy kvôli úpravám platov očakávajú aj menšie regionálne nemocnice. Viaceré z nich preto dokonca pristúpili ku skracovaniu úväzkov zdravotných sestier a pôrodných asistentiek.

Zvolenská nemocnica potrebuje na zákonné zvýšenie platov lekárov mesačne 20-tisíc eur. Od budúceho týždňa spolu s platmi sestier to bude až 140-tisíc eur. Doterajšie mzdy lekárom vyplatili s tým, že odsunuli platby dodávateľom.

V neziskovke Nemocnice a polikliniky, ktorá spravuje nemocnice v Žiari nad Hronom, Rimavskej Sobote a Banskej Štiavnici, zase na prvé navyšovanie platov lekárov obetovali peniaze, ktoré mali ušetrené a pripravené na investície do novej techniky a prístrojov. „Od poisťovní sme dostali niečo navyše na výkony, ale priamo na zvýšenie platov lekárov vôbec nič. To nás stojí mesačne 35-tisíc eur,“ spresňuje riaditeľ neziskovky Peter Gnida. Po zvýšení platov sestier budú od apríla na platy celkovo potrebovať mesačne 235-tisíc eur.

Ak sa situácia zásadne nezmení, nemocnice varujú pred vážnym ohrozením ich chodu, ktoré môže viesť k rušeniu oddelení aj celých zariadení. Odkazy ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, aby svoj chod zefektívnili a hľadali vnútorné rezervy, nie sú podľa riaditeľov nemocníc namieste. Argumentujú tým, že na rozdiel od štátnych zariadení vyčerpali všetky možnosti na vnútorné úspory. „Znížili sme náklady o viac ako 70-tisíc eur mesačne, prepustili sme 120 ľudí a vďaka tomu sme mali naplánované vyrovnané hospodárenie. A teraz, keď by sme už ako-tak vedeli existovať a splácať všetky záväzky, dostali sme ranu v podobe zákonného zvýšenia platov lekárov a sestier, pričom štát napriek ubezpečeniam, že ich vykryje, tak jednoducho neurobil. Tvrdí, že peniaze sú, no nikto netuší kde,“ konštatuje riaditeľ zvolenskej nemocnice Jozef Botka.

34 debata chyba