Lipšic: Privatbanka opäť porušila zákon, je to na odobratie licencie

Tohtoročná kontrola v Privatbanke, ktorú vlastní investičná skupina Penta, opätovne odhalila vážne podozrenia z neobvyklých transakcií. Finančná polícia zaznamenala dva prípady, kedy súkromná banka nenahlásila podozrivé prevody peňazí v celkovej hodnote zhruba sedem miliónov eur. Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) by mohli byť zistené nedostatky dostatočným dôvodom na odňatie jej bankovej licencie.

03.04.2012 11:21 , aktualizované: 15:25
Daniel Lipšic Foto:
Dosluhujúci minister vnútra Daniel Lipšic
debata (91)

Do vyšetrovania prípadu však zasiahla Generálna prokuratúra. Po tom, ako sa na ňu 27. marca obrátila Privatbanka s trestným oznámením na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, sa už na ďalší deň spustila mimoriadna kontrola.

„Generálna prokuratúra v re­žime mimoriadnej situácie si vyžiadala od policajných jednotiek všetky dokumenty týkajúce sa nielen ukončenej, ale aj prebiehajúcej kontroly a začala spôsobom, ktorý som ja zatiaľ nezažil, urgovať okamžite všetkých zainteresovaných vedúcich pracovníkov Úradu boja proti organizovanej kriminalite, aby okamžite odstúpili všetky dokumenty a všetky kópie previerok vo vzťahu k Privatbanke vrátane prebiehajúcej kontroly. Neviem, či cieľom bolo zastrašiť kontrolórov a finančnú políciu, alebo pomáhať osobám, ktoré sú podozrivé, že perú špinavé peniaze,“ informoval dosluhujúci minister vnútra Lipšic. Poznamenal pritom, že ide o neštandardný prípad, keďže bežne Generálna prokuratúra koná v takýchto prípadoch najskôr týždeň po oznámení, nie hneď ďalší deň.

Predbežné zistenia polície odhalili dva prípady, ktoré mali charakter podozrivých operácií. V prvom išlo o prevod troch miliónov eur zo zahraničia na účet súkromnej osoby za údajný obchod s cennými papiermi, ktorý sa uskutočnil v jednom z daňových rajov. Druhý prípad sa týkal takmer štvormiliónovej transakcie, ktorá bola pripísaná z daňového úradu Bratislava I a vymykala sa povahe a rozsahu podnikateľskej činnosti dotknutého klienta Privatbanky.

„Poviem svoj osobný názor. Keďže pôjde o druhé porušenie zákona o praní špinavých peňazí, je to možný dôvod na odňatie bankovej licencie Privatbanke. Určite by som v takom prípade zvažoval podnet Národnej banke Slovenska,“ komentoval zistenia finančnej polície Lipšic.

V jednom z prípadov mala Privatbanka kryť Kočnera

Podľa informácií denníka Sme v jednom z prípadov malo ísť o prevod peňazí z maltskej banky na účet mediálne známeho podnikateľa Mariána Kočnera v Privatbanke. Na prevod peňazí pritom mala upozorniť aj finančná polícia Malty, ktorá ho považovala tiež za podozrivý. Podnikateľ Kočner sa v reakcii pre Pravdu vyjadril, že obchoduje s nehnuteľnosťami a tomu zodpovedajú pri bankových prevodoch miliónové sumy. „K tomu, čo je alebo nie je neštandardná operácia, sa má vyjadrovať banka, a nie minister vnútra,“ povedal ďalej Kočner.

Lipšic podľa vlastných slov po výmene vlády plánuje pozorne sledovať, ako bude prípad vyšetrovať rezort pod vedením jeho nástupcu Roberta Kaliňáka (Smer). „Zatiaľ som sa dozvedel, že bude skôr tendencia tíško volať do hory, tak uvidíme, ako tíško sa bude volať do Privatbanky. Myslím si, že dôležité budú skutky, nie verbálne deklarácie,“ poznamenal Lipšic.

Polícia sa do Privatbanky s kontrolou vrátila krátko po tom, ako šéf rezortu vnútra vo februári informoval médiá o podozreniach z prania špinavých peňazí zistených pri previerke v prvom polroku 2011. Banka vlani dostala za zistené nedostatky pokutu 15-tisíc eur. Podľa vyšetrovateľov si totiž nesplnila povinnosť nahlásiť neobvyklé toky peňazí. Navyše v 248 prípadoch nevyhotovila písomné záznamy o nahlásených obchodných operáciách. Privatbanka sa vtedy bránila tým, že spomínané transakcie sa interne preverovali a boli vyhodnotené ako obvyklé.

Lipšic predbehol procesné postupy, hovorí riaditeľ Privatbanky

Minister vnútra Lipšic sa dopustil hrubého útoku a informoval verejnosť na základe neúplných informácií, keď hovoril o podozreniach v súvislosti s kontrolou Privatbanky, ktorú vlastní investičná skupina Penta. Uviedol to riaditeľ Privatbanky Ľuboš Ševčík v reakcii na vyhlásenie šéfa rezortu vnútra.

Zistenia finančnej polície sú podľa predstaviteľov súkromnej banky neopodstatnené. Tomu sa mohlo podľa nich predísť, ak by sa postupovalo v riadnom procese. Banka podľa nich nedostala priestor na to, aby na medializované informácie reagovala a k zisteniam vyšetrovateľov sa vyjadrila.

Jedna z transakcií sa mala týkať presunu troch miliónov eur z daňového raja, ktorým mala byť údajne stredoamerická krajina Belize, do maltskej banky. Z tej peniaze boli ďalej presunuté do Privatbanky. Tá už následne podľa Ševčíka nemala dôvod vyhodnotiť transakciu ako nedôveryhodnú, keďže v prípade daného klienta transakcia zodpovedala jeho majetkovému zázemiu. Vzhľadom na to, že prevod do Privatbanky sa uskutočnil v rámci EÚ a Privatbanka nemala z Malty informácie o podozrivom pôvode peňazí, nemala dôvod tieto skutočnosti preverovať. „Toto bolo OK z majetkového hľadiska a z toho, odkiaľ došli,“ zhrnul Ševčík. Či uvedený klient, ktorého totožnosť banka neprezradila, bude po týchto zisteniach zaradený do zoznamu rizikových zákazníkov, Ševčík neprezradil.

Privatbanka v súvislosti s novými skutočnosťami zvažuje zmeniť trestné oznámenie z neznámeho páchateľa na oznámenie voči konkrétnej osobe. Či pôjde o vyšetrovateľov, alebo o Lipšica, nechcel Ševčík konkretizovať skôr, než sa definitívne rozhodne, že tak banka spraví. Predstaviteľom banky sa nepozdáva, že mali byť prezradené informácie, ktoré podliehajú bankovému tajomstvu.

Prokuratúra nekomentuje Lipšicovo vyhlásenie

Generálna prokuratúra SR (GP) nebude komentovať vyh­lásenia Lipšica, že GP nezvyčajne zasiahla do vyšetrovania prípadu podozrenia z neobvyklých transakcií v Privatbanke.

„Trestné oznámenie Privatbanky bolo osobne podané na GP SR 27. marca tohto roku. Prokurátor GP SR prijal trestné oznámenie a po posúdení jeho obsahu rozhodol o doplnení trestného oznámenia. Doplnenie trestného oznámenia vykonal prokurátor žiadosťou o súčinnosť z 28. marca, ktorú adresoval ÚBOK PPZ. V žiadosti prokurátor neurčil lehotu na vykonanie súčinnosti. ÚBOK PPZ poskytol súčinnosť 30. marca predložením rozsiahleho spisového materiálu. GP SR preto vyzdvihuje rýchlosť a úplnosť poskytnutia vyžiadaných listín. Postup prokurátora GP SR je v súlade s Trestným poriadkom a štandardný,“ uvádza sa v stanovisku GP ktorú poskytla hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

„Kópie listín vyžiadal prokurátor preto, aby preveril podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Trestné oznámenie Privatbanky sa netýka finančnej kontroly, ktorú vykonáva finančná polícia v tejto banke. Kontrola finančných operácií je plne v režime Spravodajskej jednotky finančnej polície ÚBOK PPZ (finančná polícia) a prokuratúra do týchto procesov nikdy nezasahovala, nezasahuje a zasahovať nebude. Kontrola môže v banke pokračovať plynule. Prípadné neobvyklé bankové operácie musí vysvetliť banka a dotknutí klienti banky,“ uvádza sa na záver stanoviska.

91 debata chyba