Radičová skončila. Nový kabinet vedie Robert Fico

Prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra vymenoval predsedu Smeru Roberta Fica. Neskôr na jeho návrh vymenoval aj 13 nových ministrov.

04.04.2012 12:21 , aktualizované: 15:08
Gašparovič, Fico Foto:
Prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo) odovzdáva menovací dekrét predsedovi vlády Robertovi Ficovi.
debata (319)

„Zložili ste ústavný sľub a som presvedčený, že ako predseda vlády, spolu s ministerským zborom, budete tento sľub napĺňať. Čakajú to od vás všetci občania SR,“ povedal krátko po vymenovaní Gašparovič. Zároveň vyjadril presvedčenie, že doteraz získané skúsenosti v sociálnej, ekonomickej, štátoprávnej aj duchovno-kultúrnej oblasti využije Fico vo vedení štátu.

Nový kabinet vyzval, aby rešpektoval celé názorové spektrum a udržiaval dialóg aj s opozíciou, samosprávou či zahraničím, ale predovšetkým občanmi SR. „Viem, nebudete to mať vôbec ľahké, ale čo v dnešnom svete nie je ťažké? Svet a naši občania čakajú, ako sa chopíte svojej jedinečnej príležitosti, akými nástrojmi, metódami a obsahom naplníte svoje poslanie,“ pokračovala hlava štátu.

„Chcem povedať, že budete mať aj vo mne oporu, aby sme spolu SR vždy udržali v úrovniach váženej republiky, ktorá sa zodpovedne stará o svojich občanov a je aj v medzinárodnej politike uznávaná ako dôveryhodný partner. K tomuto vám držím palce,“ uzavrela hlava štátu.

„Z celého srdca ďakujem za prejavenú dôveru a veľmi si vážim slová o vašej pripravenosti podporovať v zásadných rozhodnutiach vládu SR a mňa osobne,“ reagoval vo svojom príhovore Fico. Podľa vlastných slov má z rokov 2006 až 2010, kedy prvýkrát viedol vládny kabinet, len tie najlepšie skúsenosti zo spolupráce troch najvyšších ústavných činiteľov a očakáva pokračovanie tejto tradície.

„Mám skúsenosti z vládnutia, ale plne si uvedomujem, že nové vládne obdobie, do ktorého vstupujeme, je diametrálne odlišné od rokov 2006 až 2010, a na toto všetko sa cítim byť dostatočne pripravený. Výkon funkcie predsedu vlády SR budem vykonávať presne v zmysle sľubu, ktorý som zložil do vašich rúk,“ dodal Fico.

Nový kabinet si podľa neho nestavia vzdušné zámky. „Chceme občanom SR predložiť vládny program, ktorý bude výsledkom práce a intenzívneho dialógu vlády a širokého okruhu sociálnych partnerov. Som presvedčený, že to zvládneme. Slovensko dnes viac ako inokedy potrebuje sociálny zmier, pokojnú atmosféru na prijímanie rôznorodých opatrení,“ zdôraznil nový šéf exekutívy.

Zdôraznil, že plnenie vládneho programu ovplyvní finančná a ekonomická realita, ktorá nie je ideálna. Nová vláda tiež podľa Fica musí riešiť problémy vo finančnej správe, v školstve, zdravotníctve. Ako zdôraznil, neočakávali „takéto krajne nepriaznivé dedičstvo po odchádzajúcej vláde“. Aj v ťažkej ekonomickej situácii však podľa nového premiéra chce vláda ukázať, že myslí na štát. V tejto súvislosti poukázal, že na budúci rok si pripomenieme 20. výročie vzniku SR.

Po krátkej prestávke prezident vymenoval aj ministrov
Nový kabinet Roberta Fica má už svoju definitívnu podobu. Ivan Gašparovič na základe návrhu Fica vymenoval 13 nových ministrov. Premiér pri ich nominácii siahol aj do radov nezávislých odborníkov.

Prezident vymenoval novú slovenskú vládu. Na... Foto: TASR
vláda Prezident vymenoval novú slovenskú vládu. Na fotografii je jej 13 nových ministrov.

Ministrom financií bude Peter Kažimír, obrany Martin Glváč a životného prostredia Peter Žiga. Šéfovať ministerstvu dopravy bude Ján Počiatek a školstvu Dušan Čaplovič. Rezort práce povedie Ján Richter a ministerstvo pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Za rezort spravodlivosti bude zodpovedať Tomáš Borec, za hospodárstvo Tomáš Malatinský a zdravotníctvo Zuzana Zvolenská. Na svoje predchádzajúce posty sa po takmer dvoch rokoch vracajú ich staronoví šéfovia Robert Kaliňák (vnútro), Marek Maďarič (kultúra) a Miroslav Lajčák (zahraničné veci).Kažimír, Kaliňák a Lajčák budú zároveň vicepremiérmi. Súčasná funkcia podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny zanikne. Táto agenda sa po zmene kompetenčného zákona má presunúť buď na rezort školstva alebo kultúry. Osobitný post podpredsedu vlády sa bude po novom namiesto ľudských práv zameriavať na investičné aktivity. Obsadí ho Ľubomír Vážny.

Fico prevzal od Radičovej úrad vlády

Nový premiér Fico si päť minút pred pol druhou prišiel prebrať úrad vlády. Pred budovou úradu ho čakala už bývalá premiérka Iveta Radičová. Fica privítala podaním ruky, následne zapózovali fotografom a odišli na prvé poschodie úradu.

Po odovzdaní úradu Fico expremiérku odprevadil k autu a ona odišla. „Som veľmi rád, že bola zopakovaná tradícia, ktorú som zaviedol v roku 2010, pretože keď som prišiel v roku 2006 ako predseda vlády do tejto budovy, čakala ma len upratovačka,“ povedal Fico s tým, že keď prichádzala v roku 2010 Iveta Radičová čakal na ňu s pohárom šampanského. Dnes ho čakala so šampanským ona.

Radičová mu, ako povedal, odovzdala agendu úradu vlády. „Prešli sme si najvýznamnejšiu agendu,“ dodal. Ide o rozhodnutia, ktoré sa týkajú vzťahov Slovenska a EÚ, program zamestnávania mladých ľudí, kde bude potrebné pridať. Hovorili tiež o niektorých investičných stimuloch, o programe reforiem.

Fico sa s Radičovou dohodol, že sa stretnú ešte raz, a to na budúci týždeň, keď ho s novým ministrom obrany pôjde Radičová predstaviť zamestnancom rezortu. „Chce mi poskytnúť informácie z tohto prostredia, ktoré získala, keď zastupovala aj túto pozíciu,“ konštatoval predseda vlády.

Nový premiér informoval Radičovú, že má záujem vytvoriť novú tradíciu pri zaobchádzaní s ústavnými činiteľmi. „Odchádzajúci ústavný činiteľ by mal povedať, či bude pokračovať v politike, alebo chce zostať v súkromí a nemá záujem pracovať pre krajinu. Tretia možnosť je ponuka, aby takýto človek pracoval pre krajinu,“ povedal s tým, že dnes nehovorili o pozíciách, ale je pripravený o tom hovoriť. To isté bude treba urobiť podľa Fica aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom. „Postavenie bývalých prezidentov nie je dôstojné,“ dodal. Fico nechá Radičovej čas na rozhodnutie. Ona sa musí podľa neho rozhodnúť, čo chce, a ako chce." Rozhodnutie je na nej. Buď príde odozva, alebo nepríde. To záleží na nej," povedal.

Novovymenovaný predseda vlády Robert Fico si... Foto: TASR
Fico, Radičová Novovymenovaný predseda vlády Robert Fico si preberá úrad od expremiérky Ivety Radičovej.

Starí ministri sa vracajú do parlamentu
Na rozdiel od minulosti nemusela predchádzajúca exekutíva podávať do rúk hlavy štátu demisiu. Kabinet Ivety Radičovej bol totiž po minuloročnom vyslovení nedôvery v Národnej rade (NR) SR už len poverený výkonom svojej funkcie do nástupu nových ministrov.

Z 13 bývalých šéfov rezortov predchádzajúcej vlády sa 12 presunie do NR SR, kde budú pôsobiť ako poslanci. K nim sa pridá aj bývalý vicepremiér pre ľudské práva a menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd). Jediný, kto sa neprebojoval do zákonodarného zboru je exminister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ).

Iveta Radičová z politiky odchádza a pôsobiť bude na akademickej pôde.

Profil premiéra Roberta Fica

Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. V... Foto: SITA
fico, smer Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. V roku 1986 vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V rokoch 1987-1988 absolvoval justičnú prax a justičné skúšky, odbornú kvalifikáciu pre výkon funkcie sudcu. Profesionálne sa orientoval hlavne na oblasť trestného práva a problematiku ľudských práv. Absolvoval postgraduálne štúdium (1988-1992) na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV) v oblasti Trestné právo a získal titul kandidáta vied (CSc.). V roku 2002 sa habilitoval na docenta.

Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. V roku 1986 vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V rokoch 1987–1988 absolvoval justičnú prax a justičné skúšky, odbornú kvalifikáciu pre výkon funkcie sudcu. Profesionálne sa orientoval hlavne na oblasť trestného práva a problematiku ľudských práv. Absolvoval postgraduálne štúdium (1988–1992) na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV) v oblasti Trestné právo a získal titul kandidáta vied (CSc.). V roku 2002 sa habilitoval na docenta.

Pracoval na Právnickom inštitúte Ministerstva spravodlivosti SR ako vedecký pracovník v oblasti trestného práva a v rokoch 1992–1995 ako zástupca riaditeľa inštitútu. V rokoch 1994–2000 pôsobil Robert Fico ako agent pre zastupovanie SR v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva.

Bývalý člen Komunistickej strany Československa (KSČ) Robert Fico začal po roku 1989 pôsobiť v Strane demokratickej ľavice (SDĽ), ktorej bol v rokoch 1996–1999 podpredsedom. Dňa 29. októbra 1999 predstavil nový politický subjekt s názvom Smer. Na ustanovujúcom sneme 11. decembra 1999 v Stupave bol zvolený za jeho predsedu a túto stranícku funkciu zastáva dodnes.

V roku 1992 zasadol Robert Fico do poslaneckých lavíc slovenského parlamentu. Po predčasných parlamentných voľbách v júni 2006 prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval Roberta Fica za predsedu vlády SR. V rokoch 2010–2012 bol podpredsedom NR SR).

319 debata chyba