Nastúpila ľavicová vláda. Čo sa zmení?

Robert Fico sa po necelých dvoch rokoch vrátil do kresla premiéra a Slovensko vôbec po prvýkrát v ponovembrovej histórii povedie jednofarebná ľavicová vláda.

05.04.2012 12:05
Robert Fico, Ivan Gašparovič Foto:
Robert Fico je druhýkrát predsedom slovenskej vlády. Do funkcie ho uviedol prezident Ivan Gašparovič.
debata (55)

Očakáva sa, že Ficov druhý kabinet bude hodnotený predovšetkým podľa toho, ako si poradí  so sociálnymi vecami a zdravotníctvom. Ako prvé budú zrejme na rade zmeny v Zákonníku práce či opätovný návrat k zákazu zisku zdravotných poisťovní.

Čo najmenej ústupkov v sociálnych veciach

V sociálnej oblasti Slovensko bojuje s vysokou nezamestnanosťou, nízkymi platmi, nízkymi  dôchodkami, situáciu komplikuje aj to, že nová vláda nesmie prekročiť deficit verejných financií stanovený Európskou úniou.

„Smer išiel do volieb s jednoduchým, ale o to údernejším sloganom: Sľubujeme vám istoty. Pokiaľ ich ľudia nebudú mať, ak napríklad v sociálnej oblasti nebudú schopní plniť to, čo sľúbili, verejnosť sa môže obrátiť proti nim,“ hodnotí politológ Tomáš Koziak. Podľa neho Smer ako ľavicová strana sa bude snažiť robiť čo najmenej ústupkov v sociálnych veciach. „Ústupky skôr možno očakávať v otázkach financovania obrany. Sociálne veci si nebudú chcieť ochudobňovať,“ dodal Koziak.

Niektoré zmeny už nová vláda naznačila. Okrem zmeny Zákonníka práca sa hovorí napríklad o valorizácii dôchodkov o pevnú sumu, obmedzení vyplácania rodinných dávok bohatým rodičom a nový minister práce a sociálnych vecí nevylúčil ani zmeny v druhom dôchodkovom pilieri, pre ktorý vzniká deficit v štátnej Sociálnej poisťovni.

„Už som pripustil diskusiu o otvorení 2. piliera. Každopádne, ak sa otvorí a skôr, než sa rozhodnutia prijmú, budeme mať záujem hľadať dohodu aj s partnermi, v tomto prípade s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami,“ povedal nový šéf rezortu Ján Richter.

Zmeny čakajú aj dávky v hmotnej núdzi. Problémovým poberateľom hrozí, že časť dávky dostanú v potravinách. Richter tvrdí, že systém sociálnych dávok zmení tak, aby boli efektívne pre štát aj pre tých, ktorí ich poberajú.

„Súčasťou tohto úsilia môže byť aj stanovenie pravidiel pre nahradenie časti dávok potravinami. Už dnes existuje inštitút osobitného príjemcu, takže táto najnovšia úvaha nemôže byť považovaná za niečo diskriminačné,“ do­dal.

Možno bude otvorený Zákonník práce 

Minister sa chce pustiť aj do riešenia rómskej otázky. Pre deti, ktoré žijú v nevyhovujúcich podmienkach, vidí východisko v internátnych školách. „Cieľom internátnych škôl nie je násilná segregácia, ale vytrhnutie detí z nepodnetného prostredia. Životom v zaostalých podmienkach sú tieto deti oproti ostatným diskriminované,“ obhajuje zámer, ktorý sa stretol s kritikou ľudskoprávnych organizácií.

Richter tiež pripustil otvorenie Zákonníka práce, v ktorom bude riešiť súbeh výpovednej lehoty a odstupného. Sľubuje tiež vyššiu ochranu zamestnancov. Sociologička Sylvia Porubänová si myslí, že pre Smer nemusí byť až také ťažké naplniť očakávania svojich voličov. Pri tvorbe predvolebného programu si totiž podľa nej dávali pozor, aby nesľubovali nesplniteľné.

„Ľudia budú najviac očakávať tvorbu pracovných miest a riešenie nezamestnanosti. Tu možno nepôjde tak ani o konkrétny výsledok, ako o to, či to bude od začiatku vnímané, že majú veľkú vôľu to riešiť. Asi nikto neočakáva,že sa situácia razantne zlepší,ale budú chcieť aspoň vidieť, že sa krok za krokom robia nejaké opatrenia,“ povedala Porubänová.

Ministerku zdravotníctva čaká celý zoznam požiadaviek

Na horúce kreslo si sadá aj nová ministerka zdravotníctva nestraníčka Zuzana Zvolenská. Najpálčivejší problém, ktorý bude musieť riešiť, je otázka prepúšťania sestier. Tie v týchto dňoch prichádzajú o prácu kvôli tomu, že ich zamestnávatelia nemajú na zákonom stanovené zvyšovanie platov. Zvolenská vidí možnosť,ako získať peniaze, aj v otvorení štátneho rozpočtu.

„Je to jedna z možností, o ktorej treba uvažovať a určite sa aj rozprávať. Aj štátna rezerva je len krátkodobé riešenie, preto treba hľadať naozaj systémové kroky. Máme isté riešenia, o týchto krokoch by som naozaj v prvom rade chcela hovoriť so sestrami a ostatnými odborníkmi, ktorých sa to týka,“ povedala.

Podľa jej vyjadrení bude vláda opäť riešiť zisk zdravotných poisťovní, ktorý Smer v minulosti zákonom obmedzil, no Ústavný súd to zrušil. „Moje stanovisko k tejto veci vždy bolo a zostáva rovnaké. Zisk poisťovni nepatrí do systému verejného zdravotného poistenia,“ dodala ministerka,ktorá plánuje robiť zmeny aj v liekovej politike.

Zdravotníci majú pre ňu pripravený celý zoznam požiadaviek.Medzi najhlavnejšie patrí celkové dofinancovanie zdravotníctva cez zvýšené platby za poistencov štátu. Konfrontovaná bude aj s nespokojnosťou pacientov v súvislosti s dostupnosťou a kvalitou poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Ekonomika: zastavenie ďalšej zadlženosti

V ekonomickej oblasti sa od vlády očakáva ťažká úloha – zastaviť ďalšie zadlžovanie krajiny. Premiér Fico potvrdil, že kabinet chce do roku 2013 znížiť deficit verejných financií pod tri percentá výkonu ekonomiky. Na splnenie tejto úlohy musí získať najmenej 1,2 miliardy eur. Keďže Fico avizuje aj rozvojové kroky či pomoc pre ľudí s nízkymi príjmami, špekuluje sa, že balíček dosiahne až 1,5 miliardy eur.

Na tento rok má nový minister financií Peter Kažimír ambíciu deficit udržať aspoň na plánovanej úrovni 4,6 %, aj keď rozpočet je napätý pre slabé fi nančné krytie zdravotníctva či chýbajúce peniaze na investičné stimuly.

Minulá vláda stanovila na rok 2011 najmä cez vyššie spotrebné dane, ale aj úspory nákladov balíček za 1,7 miliardy eur. Smer chce ísť pri konsolidácii najmä cez vyššie dane pre bohatých,a to cez 25–percentnúdaň z príjmov nad 2 750 eur mesačne, vyššiu daň z luxusných nehnuteľností či drahých výrobkov. To však stačiť na naplnenie štátnej kasy nebude. Je možné aj plošné dvíhanie daní, ktoré by však malo byť kompenzované ľuďom s nižšími príjmami cez vyššiu odpočítateľnú položku a vyššie čisté zárobky.

Politológ Koziak upozorňuje, že ľudia dali Smeru vo voľbách vysokú dôveru. „Je tu vláda, ktorá nemusí robiť kompromisy medzi koaličnými partnermi,o to viac budú od nich čakať, že sa nebudú vyhovárať a budú plniť svoj program,“ uzavrel.

Od Radičovej k Ficovi

Vláda Ivety Radičovej nastúpila 9. júna 2010. Koaličný kabinet zložený z SDKÚ, KDH, Mostu–Híd a SaS sa rozpadol po roku a troch mesiacoch – 11. októbra minulého roka, keď SaS
nezahlasovala za euroval. 10. marca 2012 nasledovali predčasné voľby.

Víťazom volieb sa stal Smer, ktorý získal 44,41 percenta hlasov a 83 poslaneckých kresiel, čo mu umožnilo vytvoriť jednofarebnú vládu.

Súčasný kabinet má 13 ministrov, z toho päť nestraníkov. Vo vláde sedí len jedna žena. Post podpredsedu vlády pre ľudské práva zostal neobsadený. Po zmene zákona by ho mal nahradiť nový podpredseda pre hospodárstvo a ekonomiku.

Premiér Robert Fico je na čele vládneho kabinetu druhýkrát. Predtým viedol vládu v rokoch 2006 až 2010.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba