Čarnogurský: KDH sa nedokázalo zmocniť iných ako morálnych tém

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa podľa zakladateľa strany a jej prvého predsedu Jána Čarnogurského nedokázalo zmocniť iných tém, ako zjavne súvisiacich s vierou, s náboženstvom, prípadne s morálkou. Ako povedal Čarnogurský, s týmito témami je KDH vo vedomí ľudí späté.

08.04.2012 14:46
debata (31)

„Nie je to zlé. To ale znamená, že k týmto témam sa KDH takmer nemusí vyjadrovať, alebo naozaj iba v kritických chvíľach. Viac by sa však malo vyjadrovať k iným politickým témam, ktoré zaujímajú ľudí,“ povedal s tým, že KDH by malo reagovať na problémy spojené s takými témami, ktoré trápia ľudí.

V KDH akoby nebola podľa Čarnogurského systematická politika dvíhania a pomáhania rastu mladým a talentovaným politikom. „V 90-tych rokoch, najmä v období, keď bolo KDH v opozícii, tak to bolo obdobie, ktoré bolo treba využiť, a aj sme využili, na vzdelávanie talentovaných a prípadne aj mladých členov širšieho vedenia strany,“ povedal.

KDH to vtedy využilo tak, že prostredníctvom sesterských strán, ako sú Konzervatívna strana Veľkej Británie, Republikánska strana v USA, CDU aj rakúska Ľudová strana vybavili štúdium zamerané na toho-ktorého funkcionára na popredných vzdelávacích inštitúciách, na univerzitách.

„Palacka a Dzurinda študovali ekonómiu, Janko Figeľ študoval politológiu. Keď sa vrátili, tak prišli obohatení z daného odboru, so zlepšenými jazykovými znalosťami a s istým sebavedomím vyjadrovať sa k týmto otázkam,“ dodal.

31 debata chyba