Čakajú vodičov po autoškole ďalšie skúšky? Podľa polície sú potrebné

Podľa riaditeľa odboru dopravnej polície prezídia Policajného zboru SR Milana Hamara treba dôkladne zvážiť zavedenie vzdelávania vodičov po ich určitej vodičskej praxi po udelení vodičského oprávnenia.

09.04.2012 18:17
autoškola Foto:
Ilustračné foto
debata (38)

Ako povedal, v niektorých krajinách, napríklad v susednom Rakúsku, sa vodič s prvým udeleným vodičským oprávnením musí zúčastniť ďalšieho vzdelávania, v rámci ktorého je veľká pozornosť venovaná psychologickej príprave a zvládnutiu prvkov „defenzívnej jazdy“. „Ich zvládnutím sa učí predvídať nebezpečné situácie, správne ich vyhodnotiť a reagovať na ne,“ povedal.

Zároveň by sa mala podľa Hamara začať venovať pozornosť reálnemu zlepšovaniu informovanosti vodiča v konkrétnom čase, teda v priebehu jazdy z vonkajšieho dopravného prostredia, najmä z dopravných značiek s premenlivou symbolikou a dopravných zariadení. „Predovšetkým však z vnútorného dopravného prostredia, teda z navigačných alebo informačných zariadení priamo vo vozidle vodiča,“ povedal.

Podľa evidencie dopravných nehôd sa vodiči s vodičským oprávnením do päť rokov podieľajú na dopravných nehodách takmer 30 percentami, pričom z celkového počtu vodičov tvoria približne 10 percent.

„Práve tejto skupine vodičov je potrebné venovať ďalšiu pozornosť aj po udelení vodičského oprávnenia vysvetľovaním a učením správnej techniky jazdy a závažnosťou spoločenských dôsledkov, ktoré nastanú po dopravnej nehode, ak sa stala s následkom na živote a zdraví,“ zdôraznil šéf dopravnej polície. Podľa neho v samotnej autoškole sa naučia vodiči len základy jazdy. „Bezpečne jazdiť sa vlastne učíme celý život, tak ako všetko,“ dodal.

38 debata chyba