Panáček je dvojnásobným poslancom, starostom i vicežupanom

Zložením poslaneckého sľubu v Národnej rade sa stal 34-ročný Milan Panáček (Smer) rekordérom, pokiaľ ide o počet verejných funkcií. Má ich štyri a príslušný k tomu je aj jeho príjem.

10.04.2012 20:00 , aktualizované: 11.04.2012 08:10
Milan Panáček, poslanec NR SR Foto:
Milan Panáček skladá poslanecký sľub na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR.
debata (150)

Ako starosta obce Dohňany, zástupca župana a poslanec parlamentu zarába dokopy 6 700 eur mesačne, okrem toho je poslancom zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, ale za to nedostáva nijakú odmenu. Podľa odborníkov nie je kumulovanie toľkých verejných postov v poriadku a bolo by treba zmenu zákona.

„Je to trojnásobné porušenie princípov občianskej spoločnosti,“ hovorí politológ Rastislav Tóth. „Po prvé tým, že jeden človek obsadí viac miest, znemožňuje iným ľuďom, aby sa podieľali na tvorbe politických rozhodnutí. Po druhé, nie je možné, aby jeden človek dokázal seriózne plniť úlohy na každej pozícii. Po tretie, je tu aj otázka peňazí. Takýto človek má zrazu príjem veľmi odlišný od príjmu ľudí, ktorých má zastupovať, a to nesie v sebe akýsi aristokratický prvok,“ vysvetľuje Tóth. Myslí si, že by mal byť prijatý zákon, ktorý by umožnil jednému človeku obsadiť iba jedno miesto vo verejnej správe alebo v zastupiteľskom systéme.

Kumulovanie verejných funkcií odmieta aj Združenie občanov miest a obcí Slovenska. Jeho predseda Vladimír Špánik povedal, že zmena tohto stavu bude jednou z požiadaviek, ktoré predložia novej vláde. „Urobíme všetko pre to, aby sa to zastavilo. Medzi ľuďmi to vyvoláva všeobecnú zlobu, pretože to sa nedá ľudsky pochopiť,“ zdôraznil Špánik.

Panáček dostáva ako starosta 1 500 eur mesačne, ako podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja 1 700 eur a ako poslanec parlamentu 3 500 eur. „Pre mňa nie je primárny plat, ale na druhej strane, keď ma voliči do niektorej funkcie zvolili, mal by som ich reprezentovať, a keď ma o štyri roky nezvolia, bude to jasným signálom, že tri funkcie u mňa neakceptovali,“ hovorí Panáček, ktorý si trúfa zvládnuť všetky funkcie. Predpokladá, že skĺbenie poznatkov z miestnej a krajskej samosprávy s legislatívnou činnosťou môže byť prospešné.

Za výhodu to považuje aj politológ Miroslav Řádek, podľa ktorého spájanie funkcií umožňuje politikovi účinnejšie lobovať v parlamente za regionálne a obecné záujmy. Zároveň však upozorňuje, že ak sa takto koncentruje moc, je možnosť jej ľahšieho zneužitia.

Podľa Ivana Rončáka z mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko sa proti takému sústreďovaniu funkcií v súčasnosti nedá robiť nič, pretože zákon porušený nie je. „Ak je niekto poslancom v obci a poslancom župy, dá sa to skĺbiť. Za problém považujem prípad, že je kumulovaných viacero plnoúväzkových funkcií, teda keď je niekto zároveň starosta obce aj poslanec parlamentu, to sa jednoducho nedá stihnúť. Tri funkcie, to je na jedného človeka priveľa, ak má všetko robiť poriadne,“ myslí si Rončák.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba