Z hrdzavých rachotín robia nájomné bicykle

Hrdzavé a poničené bicykle, ktoré by inak skončili v šrote, mení partia mladých ľudí z trnavského občianskeho združenia Back - Space na štýlové retrobicykle. Tie chcú za poplatok prenajímať študentom trnavských univerzít

12.04.2012 06:00
Bicykel Foto:
Hrdzavé a poničené bicykle majú po renovácii slúžiť študentom.
debata (4)

Projekt sa volá Kolokolo a jeho cieľom je rozprúdiť medzi mešťanmi záujem o bicyklovanie. „Chceme mladých ľudí doviesť k tomu, aby bicykel používali dennodenne. Aby pochopili, že v meste je to najlepší dopravný prostriedok a ešte k tomu aj módny,“ hovorí člen združenia Patrik Hudák.

Za prvotnou myšlienkou je jednoduchá dopravná matematika. Hudák sa spolu so stovkami ďalších spolužiakov z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave musí presúvať medzi tromi budovami. Je to síce len 2,5 kilometra, no v závislosti od dopravného prostriedku to môže znamenať veľkú stratu času a zmeškanú prednášku.
Pešo to trvá polhodinu, autobus to zvládne za 12 minút, auto za 5 až 14 minút, ale treba hľadať parkovacie miesto, presun bicyklom trvá 10 minút. Len nedávno tu navyše pribudol nový cyklochodník, ktorý všetky tri miesta prepojil.

Na začiatku budú mať študenti k dispozícii 20 renovovaných bicyklov, ktoré si budú môcť na semester prenajať za 15 eur.

Prerobenie jedného bicykla stojí 150 eur a viac. Závisí to od toho, čo všetko treba naň ešte dokúpiť z vybavenia. Rozobratie trvá asi dve hodiny, no to je vraj tá najľahšia časť. Potom príde na rad brúsenie, lakovanie. Združenie uprednostňuje typ Ukrajina.

Projekt počíta tiež s osadením nových krytých stojanov na bicykle pred budovami fakulty. Projekt spustia v septembri, ak sa ujme, chceli by ho rozšíriť aj na ďalšie fakulty a ostatné univerzity. Všetko to závisí aj od radnice, či sa jej podarí dobudovať ďalšie plánované cyklotrasy. Podobný projekt beží napríklad aj v Žiline.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba