Kaliňák má úlohu. Pripraví balík protikorupčných opatrení

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) pripraví balíček protikorupčných opatrení a výrazné zmeny vo verejnej správe. Po dnešnom stretnutí s Kaliňákom na ministerstve vnútra to uviedol predseda vlády Robert Fico (Smer).

12.04.2012 11:25
Fico, Kaliňák Foto:
Premiér Robert Fico (vľavo) s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom
debata (9)

„Vnímame niekoľko základných priorít pre rezort. Rezort vnútra musí byť lídrom, pokiaľ ide o protikorupčné opatrenia,“ vyhlásil premiér, podľa ktorého by prvou Kaliňákovou úlohou z protikorupčného balíčka mala byť novela zákona o verejnom obstarávaní. Okrem toho chce vláda zaviesť centrálne obstarávanie a ďalšie opatrenia. Kaliňák doplnil, že za najpálčivejší problém považuje otázku verejného obstarávania, ale budú sa pripravovať napríklad aj zmeny v oblasti financovania politických strán.

„Druhá oblasť je verejná správa. Ide o urobenie elementárneho poriadku, pokiaľ ide o orgány miestnej štátnej správy. Musíme posilniť postavenie štátu na miestnej úrovni, urobiť poriadok pokiaľ ide o špecializovanú štátnu správu na miestnej úrovni,“ naznačil Fico obsah ďalšej priority. „Chceme využiť historickú príležitosť, že vo vláde je len jedna strana. Keď sme chceli v rokoch 2006–2010 zrušiť aj špecializovanú štátnu správu na krajskej úrovni, proti sa postavili koaliční partneri,“ dodal.

Cieľom však nie je len rušenie úradov špecializovanej štátnej správy na krajskej úrovni, ale aj opačný proces – prenesenie niektorých kompetencií, ktoré majú samosprávy problém vykonávať, späť na štátnu správu. „Pôjde o obrovský projekt, na ktorom bude ministerstvo vnútra pracovať. Zvýši sa tým aj význam civilnej zložky ministerstva,“ upozornil Fico. Zároveň zopakoval svoje vyjadrenie z 11. apríla, že v závere tohto projektu môže prísť aj k zásadným zmenám na úrovni ústredných orgánov štátnej správy, vrátane zlučovania ministerstiev.

„Neopúšťame tieto plány vôbec, pretože bude prebiehať komplexný audit a ja vôbec nemôžem stále vylúčiť, že sa rozhodneme zostaviť úplne inú štruktúru ústredných orgánov štátnej správy,“ vyhlásil 11. apríla po rokovaní vlády s tým, že v súčasnosti kabinet vzhľadom na legislatívu nemá inú možnosť.

Tvrdí, že niektoré ministerstvá boli za vlády Ivety Radičovej „úplne nefunkčné“ v dôsledku nepokrytia niektorých úsekov štátnymi tajomníkmi. Na niektorých „významných“ ministerstvách, ako vnútro či hospodárstvo, preto budú dvaja štátni tajomníci.

Fico potvrdil, že sa zrealizuje audit štátnej správy zdola až nahor. Výsledky majú byť známe do konca roka, potom sa má rozhodnúť o prípadnom zlučovaní ministerstiev. Ako poznamenal, určite dôjde k zásadným zmenám v miestnej štátnej správe a špecializovaná štátna správa, teda krajské úrady, skončí.

9 debata chyba