Lampu o Cervanovej nominovali na novinársku cenu

Relácia Večer pod lampou vďaka odsúdeným za vraždu možno dostane novinársku cenu. Program, kde boli hosťami štyria Nitrania, ktorí mali zavraždiť Ľudmilu Cervanovú, totiž postúpil do užšieho výberu v kategórii najlepší rozhovor, diskusia alebo beseda v elektronických médiách.

12.04.2012 20:00 , aktualizované: 13.04.2012 08:00
Štefan Hríb Foto:
Moderátor relácie Večer pod lampou Štefan Hríb.
debata (237)

Porota tam reláciu zaradila napriek tomu, že jej neobjektívnosť vyvolala kritiku divákov aj protest Generálnej prokuratúry. Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila verejnoprávnej Slovenskej televízii, ktorá ju odvysielala, dva tresty vrátane pokuty 50-tisíc eur.

O nomináciách v tejto kategórii rozhodovali štyria porotcovia, z toho dvaja Česi. Za svojím výberom si stoja. „Väčšina poroty sa rozhodla, že nominuje aj túto reláciu,“ povedal Pravde jej člen Miroslav Kollár a zároveň predseda Rady RTVS, ktorá má verejnoprávne médium kontrolovať. Spornej relácie, ktorú moderoval šéfredaktor časopisu .týždeň Štefan Hríb, sa zastal. Neprekáža mu ani to, že ju odvysielala verejnoprávna RTVS. Podľa neho je jej povinnosťou otvárať také kontroverzné témy. „Treba byť odvážny aj s rizikom, že sa spôsob realizácie nie vždy bude páčiť niektorým regulačným orgánom,“ doplnil Kollár.

Aj keď kritika Hríbovej relácii vyčíta nevyváženosť, lebo nedala priestor nikomu, kto by odsúdeným odporoval, porotcovia v tom problém nevidia. Novinárka a členka Rady RTVS Ildikó Nagy hovorí, že to bola jedna z najlepších relácii zo všetkých 56 nominovaných príspevkov. Podľa nej to bolo kolektívne rozhodnutie poroty. „Diskutovali sme o tom dosť dlho a otvorene,“ priblížila.

Podobný názor má i jej kolegyňa v porote Lenka Poláková, ktorá je hlavnou dramaturgičkou publicistiky Českej televízie v Ostrave. Tvrdí, že pozadie relácie členov poroty nemusí zaujímať. „My hodnotíme jej stvárnenie, profesionalitu, výber hostí a čo všetko sa z nej diváci dozvedeli. Z tohto pohľadu ju považujem za veľmi prínosnú,“ zdôvodnila. S posledným členom poroty Václavom Moravcom, ktorý moderuje politickú diskusiu v Českej televízii a reláciu v českom rádiu Impuls, sa včera Pravde nepodarilo spojiť.

Tvrdenie poroty, že hodnotila profesionálne spracovanie relácie, je ale sporné. Rozhlas a televízia Slovenska dostala pokutu práve pre porušenie zákona. Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu tvorcovia programu nezabezpečili objektivitu a pluralitu názorov. Jej predseda Miloš Mistrík to zdôvodnil tým, že ohrozili ľudskú dôstojnosť obete tohto činu, ale aj prokurátora Milana Valašíka a súdneho znalca Gejzu Dobrotku, ktorých vo vysielaní podrobili kritike bez toho, aby im niekto oponoval.

„Povedali o nich také veci, ktoré boli neprístojné, až za hranicou slušnosti. Prokurátor sa nemohol zúčastniť, lebo bol viazaný mlčanlivosťou, a tvorcovia relácie to dobre vedeli. Dobrotku označili za človeka, ktorý sa tešil z každého trestu smrti. Keďže je už mŕtvy, nemohol sa ani brániť,“ komentoval vtedy Mistrík. Včera pre Pravdu zopakoval, že rada postupovala podľa zákona. Keďže RTVS sa už proti trestom odvolala, o výsledku rozhodne súd.

Podpredseda Slovenského syndikátu novinárov Zdenko Cho je presvedčený, že relácia bola jednostranná. „To je abeceda, ktorú sa učia študenti v prvom ročníku na žurnalistike. Moderátor si jednoducho nemôže dovoliť, nech sa volá akokoľvek, takýmto spôsobom zneužiť priestor vo vysielaní verejnoprávneho média. Myslím si, že tá relácia sa v takej podobe nemala nikdy odvysielať,“ vysvetlil. Českí porotcovia podľa neho nepoznali celé pozadie a mohla ich ovplyvniť medializácia tejto kauzy. „Keby do toho videli trocha hlbšie, som presvedčený, keďže ich oboch poznám ako profesionálov, že by také rozhodnutie neprijali,“ dodal Cho.

O tom, či Lampa novinársku cenu nakoniec získa, porota už rozhodla. Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá súťaž organizuje, však výsledky tají. Definitívne ich vyhlási až na odovzdávaní cien 19. apríla.

Lampa o Cervanovej

Spornú reláciu odvysielala verejnoprávna RTVS v júni minulého roka. Jej moderátor Štefan Hríb si do relácie pozval Milana Andrášika, Františka Čermana, Pavla Beďača a Miloša Kocúra, ktorých vinu z vraždy 19-ročnej medičky v roku 1976 potvrdili všetky súdy. Autori relácie sa však divákov snažili presvedčiť o ich nevine a nikto im neprotirečil. V Lampe tak chýbal opačný názor a vyznela v prospech odsúdených. Proti tomu protestovali niekoľkí diváci aj Generálna prokuratúra. Rada pre vysielanie a retransmisiu za to RTVS udelila pokutu 50-tisíc eur a povinnosť trikrát odvysielať oznam o porušení zákona. RTVS sa proti jej rozhodnutiu odvolala.

© Autorské práva vyhradené

237 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Kauza Cervanová #Štefan Hríb