Zákony postavili zdravotníkov proti sebe

Napätie v zdravotníctve rastie zo dňa na deň. Nemocnice by už v máji mali vyplatiť vyššie platy sestrám, ktoré im garantuje zákon. Na čo nemajú peniaze. Nemocnice preto hľadajú spôsoby, ako mzdy v plnej výške nevyplatiť.

17.04.2012 13:11
Petko Foto:
Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko upozornil, že ak regionálne nemocnice nebudú mať pokryté navýšené výdavky na mzdy, hrozí zatváranie ich oddelení.
debata (9)

Najnovšie prišli s návrhom vypracovať jednotný zákon o zvyšovaní platov všetkých zdravotníkov. Asociácia nemocníc ho v pondelok predložila ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej. Zvyšovanie platov dnes garantujú sestrám a lekárom dva zákony. Podľa súkromných nemocníc sú oba nesystémové a na hranici ústavnosti. Sestry aj lekári, ktorí vlani niekoľko mesiacov bojovali za vyššie platov spoločný zákon odmietajú.

„Prišli sme s návrhom, aby sa vytvoril jeden spoločný zákon, ktorý sa bude týkať všetkých zdravotníckych pracovníkov, nielen lekárov a sestier. Druhý variant je, aby sa začalo uvažovať o tom, aké tieto dva zákony sú, či vôbec majú byť,“ povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

K nemocniciam sa pridali aj odborári zo Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. „Ďakujeme asociácii nemocníc, že si osvojila tento postup. Plne sa s tým stotožňujeme, pretože oba zákony vznikli pod tlakom a boli nesystémovými krokmi,“ povedal predseda odborového združenia Anton Szalay.

Sestrám a lekárom, ktorí si spomínané dva zákony vybojovali, sa to nepozdáva. „Prajeme aj ostatným zdravotníkom vyššie platy, ale to, čo navrhuje asociácia nemocníc nie je systémové. Rušenie nášho zákona by bolo zatváranie si očí pred realitou a aj keby sa návrh vypracovať spoločný zákon dostal do programového vyhlásenia vlády, nemuselo by sa tak udiať,“ reagovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Ako dodala, sľuby o vypracovaní zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek počúvali dvadsať rokov, znovu čakať na spoločný zákon preto nechcú.

„Každý si určite pamätá na situáciu z minulého roku, ako bola štrajkom lekárov traumatizovaná spoločnosť a čoho lekári sú schopní. Neviem si predstaviť, že by sa teraz zákony o platoch lekárov a sestier zrušili,“ doplnil predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský s tým, že zrejme by to bol problém aj po právnej stránke, keďže oba zákony už boli schválené a platia.

Kvôli zákonu o zvyšovaní platov niektoré sestry dnes prichádzajú o zamestnanie, iným skracujú úväzky a preraďujú ich za administratívne pracovníčky. Malé nemocnice varujú, že ak sa nenájde riešenie nekrytého zvyšovania miezd, situácia sa môže zhoršovať a môže to viesť k ďalšiemu prepúšťaniu, ale aj k rušeniu oddelení. Krízovú situáciu by mohli podľa Petka pomôcť zastabilizovať aj samotné sestry svojím kompromisným prístupom. Ako naznačil, tým by mohlo byť to, že by sa ich mzdy nezvyšovali jednorazovo, ale postupne ako v prípade lekárov. Či sestry pristúpia na takýto kompromis, bude podľa Lévyovej na rozhodnutí snemu komory. Ten by mal byť budúci týždeň.

Prvý rast platov sestier a pôrodných asistentiek by sa mal odraziť na ich výplatných páskach už na budúci mesiac. Podľa prezidenta súkromných nemocníc súčasné platby od poisťovní pokrývajú iba 20 percent nákladov potrebných na tieto účely. „Zvyšovanie platov lekárov, ktoré má byť od 1. júla, nepokrývajú vôbec,“ dodal Petko.

Ministerstvo zdravotníctva sa snaží zatiaľ situáciu riešiť prípravou dvoch zákonov, na základe ktorých by mohla štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa uvoľniť pre poskytovateľov viac peňazí. Návrhy by mal predložiť predseda zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer) na najbližšej schôdzi Národnej rady. Tá by mala byť začiatkom mája.

Otázkou však naďalej zostane, ako sa k problému postavia súkromné poisťovne, ktoré zaberajú 30 percent poistného trhu. Tie sa totiž v súvislosti so zvyšovaním platieb pre nemocnice vyjadrujú, že tak urobili už niekoľkokrát, naposledy k 1. aprílu. Ďalšie zvyšovanie zdrojov ako v štátnej poisťovni im ministerka nariadiť nemôže.

„Je dôležité, aby aj súkromné nemocnice, ktoré profitujú z lacnejších liekov a ktoré tvoria zisky, dali peniaze na zvyšovanie platov sestier. To už je však na riaditeľoch nemocníc, pretože tí s poisťovňami rokujú o zmluvách,“ povedal bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba