Slovensko verí v dohodu s Maďarskom o vodnom diele

Slovensko je pripravené obnoviť rokovania s Maďarskom o vodnom diele Gabčíkovo – Nagymaros. Maďarský premiér Viktor Orbán v pondelok poveril predstaviteľa vlády Maďarska pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu Marcela Szabóa vyjednávaním so Slovenskom. Slovensko tento krok privítalo.

18.04.2012 10:58
Gabčíkovo, Dunaj Foto:
Vodné dielo Gabčíkovo, prechod cez plavebné lkomory
debata (1)

„Slovenská strana v tejto súvislosti víta záujem maďarskej strany obnoviť rokovania o implementácii rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu z 25. septembra 1997. Obidve strany sa už dávnejšie v minulosti dohodli na tom, že implementácia rozsudku sa vykoná uzavretím medzinárodnej zmluvy,“ povedal agentúre SITA hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí podľa Gandela vyjadruje nádej, že sa v blízkej budúcnosti podarí s maďarskou stranou dospieť po takmer 15 rokoch od vynesenia rozsudku v spore o Sústavu vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros k dohode o jeho vykonaní.

Maďarské médiá priniesli v pondelok informáciu, že maďarská vláda sa pokúsi obnoviť rokovania so Slovenskom o prehodnotení spornej zmluvy o sústave vodných diel na Dunaji a vypracovaní novej, ktorá by ju mala doplniť alebo nahradiť. Tlačovú agentúru MTI o tom informoval vládny splnomocnenec Marcel Szabó. Nová zmluva by mala vzniknúť v súlade s rozhodnutím Medzinárodného súdneho dvora z roku 1997, keď sudcovia nariadili obom stranám sporu, aby sa dohodli na jeho doriešení.

Pôvodnú zmluvu o vybudovaní priehrad na Dunaji uzavreli Maďarsko a Československo ešte v roku 1977 a podľa rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora sa ňou Budapešť musí naďalej riadiť napriek tomu, že v roku 1992 od nej odstúpila.

Ako uviedol Szabó, nová dohoda by mala podrobne riešiť otázku obojstranne prijateľného spôsobu využívania spoločného úseku Dunaja a vodného diela Gabčíkovo v súlade s environmentálnymi požiadavkami. Splnomocnenec v tejto súvislosti poznamenal, že po otvorení Gabčíkova v roku 1992 Československo odviedlo 83 percent vody na svoje územie, čo malo výrazne negatívne dôsledky pre kvalitu vody a faunu v pôvodnom koryte. Podľa Szabóa je teraz „najvyšší čas, aby bola táto bolestivá rana zahojená“, pričom vyjadril presvedčenie, že na obnovenie rokovaní je pripravená aj slovenská strana.

1 debata chyba