Kažimír je vládnym kráľom bonmotov

Zatiaľ nevedno, či za mladi písal básne. Ani či jeho jazykový prejav nejako zásadne ovplyvnil Shakespeare, Hemingway alebo iný svetový, prípadne aj domáci literát. Už teraz je však isté, že "financminister" Peter Kažimír ašpiruje v jednofarebnej vláde Roberta Fica na titul majstra bonmotov.

19.04.2012 20:18
Peter Kažimír Foto:
Minister financií Peter Kažimír
debata (134)

Nový strážca štátnej kasy to preukazuje prakticky v každej televíznej debate, v nejednom rozhovore pre noviny. Zúfalstvo nad aktuálnym stavom verejných financií napríklad vzletne prekrýva povzdychom: „Hm, nežijeme v Slnečnom štáte.“ Pojem verejné financie je v jeho slovníku vôbec jedným z najspievanejších „evergrínov“. Často si v tejto súvislosti ťažká, že predchodcovia mu zanechali „zúfalo prázdnu špajzu“. Ak mu politickí partneri z opozície, naopak, odkazujú, že sa o peniaze daňovníkov starali lepšie ako ľavičiari pred nimi, elegantne ich odbije, že nemieni hrať „súťaž o miss krásy verejných financií“. A už sa aj priznal, že si vďaka nim bol „v Bruseli po pár faciek“.

Šéf finančného rezortu takisto zdôrazňuje, že odmieta podľa pravicového vzoru len donekonečna „vzývať Boha voľného trhu“. Ak niektorý z opozičných politických protivníkov poukáže na skryté riziká prezentovaných plánov Ficovho kabinetu, s úsmevom ho označí za „veľkého veštca, ktorý vykladá program strany Smer“. Rovnú daň Kažimír považuje za „vyblednutú atrakciu“, ktorá „zomrela počas volebnej noci z 10. na 11. marca“. Podľa neho Slovensku vládne „taká prebujnelá byrokracia, aká tu nebola ani za c. k. monarchie“. A Radičovej ministrov obviňuje, že svojim podriadeným a priaznivcom dali tesne po prehratých voľbách „bozk na rozlúčku“ v podobe štedrých odmien či v poslednej chvíli podpísaných kontraktov.

Podľa politológa Rastislava Tótha majú bonmoty v politike neoceniteľný význam. Vďaka nim sú vyjadrenia politika nezriedka zrozumiteľnejšie, dokážu pritiahnuť pozornosť, autor je častejšie citovaný v médiách. „Zároveň by si však takéto intelektuálne pokusy mal dovoliť iba ten, kto má svoje zámery dostatočne argumentačne podložené, kto vie operovať s číslami, kto má spracované a opiera sa o odborné analýzy. Až tie je vhodné prešpikovať vtipnými podobenstvami,“ myslí si.

Z tohto pohľadu podľa Tótha nie sú Kažimírove žoviálne výroky príliš na mieste. Politika navyše podozrieva, že ich má vopred dôkladne pripravené. „Skutočným kráľom bonmotov bol napríklad český sociálny demokrat Miloš Zeman,“ pripomína Tóth politickú osobnosť od západných susedov, ktorá sa však v minulosti predviedla aj množstvom kontroverzných a nekultivovaných výrokov na adresu novinárov či politických sokov.

134 debata chyba