Zvolenskej riešenie peniaze na platy rýchlo neprinesie

Pol roka budú musieť nemocnice čakať, kým im štátna Všeobecná poisťovňa pošle peniaze na vyššie platy pre sestry a lekárov. Ministerstvo zdravotníctva chce chýbajúce financie pre štátnu poisťovňu získať tak, že zmení spôsob rozdeľovania vyzbieraných odvodov v jej prospech a uberie dvom súkromným poisťovniam. V praxi začne tento návrh fungovať až v októbri. Nemocnice však dovtedy čakať nemôžu. Polepšenie na výplate by mali sestry pocítiť už v máji a lekári v júli.

19.04.2012 20:00 , aktualizované: 20.04.2012 08:00
Zuzana Zvolenská Foto:
Lekári a sestry si na zvýšenie platov ešte počkajú. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská má zatiaľ len plán, ako zohnať chýbajúce peniaze.
debata (41)

Pre vyššie platy sestier stúpnu nemocniciam výdavky z pôvodných asi 50 percent na 80 až 85 percent. Viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger tvrdí, že takýto prudký nárast zrejme väčšinu riaditeľov donúti k neplateniu odvodov do Sociálnej poisťovne, lieky a zdravotnícky materiál budú nakupovať na dlh.

„Už dlho žijeme z trpezlivosti dodávateľov. Nečudoval by som sa, keby im došla,“ povedal Ottinger s tým, že čakať do októbra preto nemôžu. „Nemocnice už dnes žijú z ruky do úst. Ak sa nenájde iné riešenie, nemocnice zrejme budú musieť pristúpiť k radikálnym krokom, ktoré zhoršia dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ dodal Ottinger. Pod radikálnymi krokmi si podľa neho možno predstaviť rušenie častí oddelení, nemocníc či ambulancií.

Pol roka na sľubované príjmy nemôžu čakať ani súkromní ambulantní lekári. Niektorí z nich si pomáhajú obchádzaním zákona. „Tí, ktorí mohli, sestrám plat navýšili, ostatní prerozdelili sestrám úväzky,“ povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor, ktorý sa k riešeniam rezortu stavia skepticky. „Nahlas hovorím, že ani nové prerozdelenie poistného nepomôže, aby sme reálne podľa zákona sestrám navýšili platy,“ dodal.

Nový systém prerozdeľovania poistného sa podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vykoná prvýkrát v septembri. „Úrad doručí do posledného dňa v mesiaci každej zdravotnej poisťovni rozhodnutie o prerozdelení, ktoré nemá odkladný účinok, a do piatich pracovných dní musia byť pohľadávky uhradené. To znamená, že reálne dostane Všeobecná zdravotná poisťovňa peniaze z nového prerozdelenia začiatkom októbra,“ vysvetlila hovorkyňa úradu Radoslava Muchová.

Štátna poisťovňa by si mala podľa predbežných prepočtov prilepšiť zhruba o 30 miliónov eur, ostatné dve súkromné poisťovne zmenou stratia. Dôvera príde asi o 21 miliónov eur a Union zdravotná poisťovňa o viac ako 8,7 milióna eur.

Ministerstvo zdravotníctva chce peniaze získať aj z úspor na liekoch. Tie sa však do systému dostanú ešte neskôr, až v priebehu roka. Ďalším zdrojom by mala byť 50-miliónová rezerva. Podľa asociácie nemocníc tá poskytovateľom vystačí iba na pokrytie bezprostrednej krízovej situácie. „Ministerstvo hľadá spôsob, ako tieto peniaze uvoľniť do systému, pretože sú viazané tak komplikovane, že ich nemožno posunúť jednoduchým spôsobom do zdravotných poisťovní,“ povedal po rokovaní s ministerkou prezident asociácie Marián Petko.

Podľa Ottingera nemocnice s touto rezervou príliš nerátajú. „Rezerva by sa k nám musela dostať cez zvýšené platby od poisťovní, alebo by sme ju dostali priamo od ministerstva. Išlo by ale iba o jednorazové naliatie a my nemôžeme napísať dekrét, že na tri mesiace vám zvýšime platy. Myslím si, že obe možnosti sú nereálne. Mám navyše taký pocit, že s ňou rátajú viacerí v rezorte,“ vysvetlil.

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara situáciu s nedostatkom peňazí by vyriešilo okamžité stopnutie navyšovania platov. „Podľa nášho názoru treba novelou čo najrýchlejšie zrušiť legislatívou garantované minimálne mzdové nároky tak lekárov, ako aj zdravotných sestier,“ povedal Zachar. Zrušenie zákonov o navyšovaní platov lekárov a sestier a vytvorenie novej jednotnej legislatívy pre všetkých zdravotníkov v pondelok navrhla ministerstvu aj Asociácia nemocníc Slovenska.

Nové vedenie ministerstva zdravotníctva zdedilo problém s nedostatkom peňazí na zvyšovanie platov sestier a lekárov po bývalej vláde. Tá krátko pred voľbami tvrdila, že zdroje na to sú pripravené. Nakoniec sa však ukázalo, že sľubovaných 120 miliónov eur na mzdy chýba.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa preto narýchlo snaží cez poslanecký návrh Richarda Rašiho (Smer) presadiť novelu, ktorá by mala do Všeobecnej zdravotnej poisťovne uvoľniť viac peňazí.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba