Miestne zväzy SDKÚ vzdorujú centrále

SDKÚ po hanebnej volebnej prehre prestáva byť stranou jedného muža. Aj keď Mikuláš Dzurinda kývol na to, aby sa jeho nasledovníčkou stala Lucia Žitňanská, miestne zväzy ho nevypočuli a okrem nej už doteraz navrhli aj ďalších dvoch kandidátov. Pavla Freša a Viliama Novotného. Politológovia to považujú za signál, že sa hlásia o moc a chcú vo väčšej miere ovplyvňovať to, kto ich bude viesť, ako aj vnútorný chod strany.

20.04.2012 20:00 , aktualizované: 21.04.2012 12:07
Pavol Frešo Foto:
Pavol Frešo ako prvý potvrdil, že sa popri Lucii Žitňanskej bude uchádzať o post predsedu SDKÚ.
debata (99)

„Otvoril sa súboj o nástupníctvo na poste predsedu strany a miestne zväzy pociťujú svoju príležitosť prezentovať sa a dať najavo, že predseda strany by mal reflektovať aj ich názory. Zvolenie až troch kandidátov možno chápať ako signál, že doteraz sa cítili miestne zväzy odtrhnuté od užšieho vedenia a rozhodovania v strane,“ povedal politológ Tomáš Koziak, ktorý nevylučuje, že nejaký kandidát na post predsedu ešte pribudne.

Milan Cílek, ktorý bol pred dvomi rokmi zo strany vylúčený po vzbure skupiny bratsilavských straníkov, si rovnako myslí, že miestne zväzy sa hlásia o slovo. „Chcú mať väčší podiel na rozhodovaní o nomináciách na vrcholových postoch. Zrejme mali dojem, že doteraz o tom rozhodovalo výlučne iba užšie vedenie,“ povedal Cílek.

Politológ László Öllös vidí za viacpočetnou kandidátkou nové vnútrostranícke záujmy . „Pravdepodobne sa v strane objavili rôzne záujmy, ktoré sa odrazili aj v kandidatúre na post predsedu,“ povedal Öllös. Podľa neho, hoci niekto kandiduje za predsedu, nemusí mať jednoznačne záujem práve o túto pozíciu. „Môže špekulovať aj tak, že teraz ma za predsedu síce nezvolia, ale potom možno do inej dôležitej funkcie áno,“ povedal Öllös.

Pavla Freša doteraz vyzvalo kandidovať za predsedu strany 21 miestnych zväzov SDKÚ, medzi nimi aj materský zväz Lucie Žitňanskej v bratislavskom Starom Meste. „Je to zrejme o tom, že Žitňanská bola ministerkou, kým Frešo je predsedom Bratislavského kraja. Frešo má teda väčší predpoklad straníckej práce v Bratislave. Ale podľa mňa sú rovnocenní kandidáti,“ dodal Cílek na margo Frešovej prevahy v miestnych zväzoch na západnom Slovensku.

Koziak vidí Frešov úspech vo výraznejšej prezentácii, ktorú Žitňanská zanedbala. „Od začiatku sa ukazovala ako automatická nástupníčka Mikuláša Dzurindu. Jej vedúci post vedľa súčasného predsedu naznačovali už aj predvolebné plagáty, na ktorých vystupovali spoločne. Žitňanská preto zrejme necítila potrebu väčšej sebareprezentácie. A fakticky to ani nepotrebovala, až do času, kým sa neobjavil Frešo,“ myslí si Koziak.

Öllös dopĺňa, že tieto dve nominácie ukázali, ako sa v pravicovej strane dostali do konfliktu popularita so silou vnútrostraníckych väzieb. „Môže sa stať, že aj keď je Žitňanská v očiach verejnosti oveľa populárnejšia, vyhrá Frešo, pretože ten je v strane viac zakorenený.“

Podľa predsedníčky staromestského miestneho zväzu SDKÚ Tatiany Rosovej hlasovanie o novom predsedovi nebolo o súťaži v sympatiách, ale o tom, kto má väčšie predpoklady vyviesť stranu zo zlej situácie, v akej sa práve nachádza. „Žitňanská je tiež veľmi kvalitná kandidátka. Navyše je rovnako ako Frešo členka miestneho zväzu. Zvažovali sme ale, kto má podľa nášho názoru šancu osloviť aj tých voličov, ktorí nám svoj hlas v predčasných voľbách nedali,“ povedala pre Pravdu Rosová.

V hre o post predsedu strany sa v strede týždňa objavil aj Viliam Novotný. Kandidovať za šéfa SDKÚ ho vyzvali košické miestne zväzy. Novotný kandidatúru nevylúčil. Definitívne sa však chce rozhodnúť na základe toho, či získa podporu aj iných ako materských zväzov.

To, že chcú aj miestne zväzy strany rozhodovať o svojom lídrovi, podľa politológov nemusí automaticky znamenať, že by chceli doterajšieho vodcu Mikuláša Dzurindu spomedzi seba úplne vylúčiť. „Tento variant nepovažujem za reálny a ak by sa aj také tlaky v strane objavili, osobne by som to považoval za niečo negatívne, že sa niečo zlé deje s tou stranou. Dzurinda síce doviedol SDKÚ v predčasných voľbách k absolútnemu debaklu, urobil pre ňu ale aj veľa pozitívneho,“ myslí si Koziak.

Ktorý kandidát nakoniec zvíťazí, rozhodne 19. mája celorepublikový kongres SDKÚ.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba