Televízie by sa stíšili, ale len spoločne

Po každom prepnutí televízneho kanála iná intenzita zvuku. Divákov to rozčuľuje, ale televízie sa tým netrápia. Na Slovensku totiž na rozdiel od iných krajín chýba zákon, ktorý by hlasitosť kanálov upravoval.

23.04.2012 18:27
televízia, televízor, vysielanie, diváci,... Foto:
Zjednotenú hlasitosť už majú televízie v Nemecku, Taliansku a vo Francúzsku.
debata (15)

Problém s intenzitou zvuku jednotlivých televízií nie je typický len pre Slovensko, sú však krajiny, ktoré ho už vyriešili. Začali sa totiž riadiť smernicou Európskej vysielacej únie EBU R 128, ktorá zavádza konkrétnu úroveň hlasitosti programov, a tým zaručuje aj rovnakú hlasitosť medzi jednotlivými stanicami. Umožňuje merať subjektívne vnímanú hlasitosť, to ako signál vníma ľudské ucho.

Zjednotenú hlasitosť už majú televízie v Nemecku, Taliansku, vo Francúzsku, v Rakúsku sa na jej zavedenie pripravujú. Diváci tak už nemusia pri prepnutí kanála automaticky stišovať alebo pridávať zvuk. Na Slovensku však televízie nijaký zákon nenúti, aby ju považovali za smerodajnú.

Väčší komfort divákov by mohla zabezpečiť novelizácia zákona o vysielaní a retransmisii. „Perspektívne to nie je zlá idea, možno by sa na tom dalo popracovať,“ hovorí predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Miloš Mistrík. Pripomína, že na niektorých set-top boxoch sa hlasitosť jednotlivých kanálov dá nastaviť. To však nie je riešenie dostupné pre všetkých.

Podľa predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušana Jarjabka (Smer) nestačí, aby národné parlamenty prijali príslušné návrhy zákonov. „Vymáhateľnosť zákona musí byť potvrdená aj technickými prostriedkami a sankčnými opatreniami. Majú byť také, aby sa televíziám porušenie zákona neoplatilo. Je to veľká téma, ktorá čaká. Musí sa to riešiť globálne,“ povedal Jarjabek. To sa však už deje, keď okrem mnohých európskych krajín majú regulovanú intenzitu hlasitosti aj televízie v USA.

Slovenské televízie tvrdia, že normu hlasitosti svojich kanálov dodržiavajú, ale pri prenose prostredníctvom káblových operátorov sa môže odlišovať. Jednotnú smernicu všetky nedodržiavajú. Zákon na tom netrvá a zdá sa, že iniciatívu nechce prebrať nikto. Oproti ostatným kanálom by totiž ich programy zneli tichšie.

Zjednoteniu hlasitosti sa však nebránia. „V TA3 vítame každú iniciatívu na lokálnej alebo celoeurópskej úrovni, ktorej výsledkom bude vyšší štandard a komfort pre televízneho diváka,“ potvrdil výkonný riaditeľ televízie Igor Čekirda. Aj v TV JOJ sú podľa vedúceho komunikácie Jozefa Gogolu pripravení podporiť zmeny v zákone. „Tie, ktoré budú prospešné pre diváka a nebudú komplikovať prácu samotných televízií,“ povedal Gogola.

„Je pravda, že kanály, rešpektujúce princípy vyrovnanej hlasitosti vykazujú oproti ostatným kanálom asi o 3 hlasitostné jednotky nižšie hladiny. Preto je dôležité, aby existoval zákon, ktorý všetkým vysielateľom nariadi spôsob normalizácie hlasitosti,“ vysvetľuje hovorkyňa Českej televízie Michaela Fričová.

Pred pár týždňami Česká televízia pre väčšiu pohodu divákov upravila hlasitosť reklamy a vyrovnala hlasitosť svojich štyroch kanálov podľa normy Európskej vysielacej únie. Ešte predtým, ako v Česku vojde do platnosti zákon, ktorý ich bude regulovať. Vďaka členstvu v únii mala ČT podrobné informácie o testovaní. „Naše testy sa týkali parametrov distribučných procesorov, čo bola otázka asi dvoch týždňov. V súčasnosti riešime dosah princípov jednotiek hlasitosti na výrobné prostredie, a to je úloha náročná finančne aj organizačne,“ priblížila Fričová.

Z televízií na Slovensku je členom únie Rozhlas a televízia Slovenska. „Pre zvukovú časť signálu máme na oboch televíznych programových službách zariadenia limitujúce maximálnu úroveň zvuku. Napriek tomu okamžitá úroveň zvuku musí byť v danom čase rozdielna, keďže obe programové služby nemajú identický program,“ priznáva hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Riaditeľ Centra techniky TV Markíza Andrej Doležal tvrdí, že odchádzajúce signály Markíza SD, Markíza HD a Doma majú rovnakú hlasitosť a vysielacie zariadenia sú v súlade s odporúčaním únie. Podľa nemenovaných zdrojov však nie sú tak celkom spokojní s fungovaním procesora, ktorý hlasitosť reguluje.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba