Slovensko čelí žalobe za legislatívu o odpadoch

Slovensko spolu s ďalšími troma členskými štátmi Európskej únie (EÚ) čelí žalobe za to, že do stanoveného termínu nezapracovalo smernicu EÚ o odpade do vnútroštátneho práva.

26.04.2012 13:38
debata (1)

Európska komisia žiada, aby Slovensko platilo sankciu viac ako 17-tisíc eur denne. „Európska komisia z dôvodu, že Bulharsko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko nedodržali lehotu na transpozíciu (ktorou bol december 2010) rámcovej smernice EÚ o odpade do vnútroštátneho práva, postupuje túto vec Súdnemu dvoru EÚ,“ informoval Andrej Králik, vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Komisia na odporúčanie komisára pre životné prostredie Janeza Potočnika žiada Súdny dvor o uloženie sankcií štyrom krajinám a zároveň posiela dodatočné odôvodnené stanovisko Belgicku, pretože ju neinformovalo o priebehu zapracovania smernice o odpadoch. Brusel požaduje, aby Slovensko platilo sankciu vo výške 17 136 eur na deň, Poľsko 67 314 eur na deň, Maďarsko 27 316 eur na deň a Bulharsko 15 220 eur denne.

Ak členské štáty nezapracujú právne predpisy EÚ do vnútroštátneho práva v stanovenej lehote, Komisia môže požiadať Súdny dvor o uloženie finančných sankcií už pri prvom postúpení veci bez toho, aby sa na Súdny dvor musela obrátiť znovu a žiadať druhý rozsudok. „Pri sankciách sa zohľadňuje závažnosť a trvanie porušenia predpisov. Tvoria ich denné sankcie, ktoré sa majú vyplácať od dátumu vynesenia rozsudku (za predpokladu, že krajiny si stále nesplnili svoju povinnosť) až do ukončenia transpozície,“ hovorí Králik. Komisia zaslala formálnu výzvu dotknutým členským štátom 27. januára 2011. Odôvodnené stanovisko zaslala Slovensku vlani 20. mája.

„Množstvo odpadu vyprodukovaného v EÚ neustále rastie. Každoročne dosahuje až tri miliardy ton, má škodlivé účinky na ľudské zdravie a predstavuje značné problémy pre životné prostredie,“ tvrdí Králik. Členské štáty by preto podľa jeho slov mali uprednostňovať prevenciu vzniku odpadu a až potom jeho opätovné použitie, recykláciu a iné formy zhodnotenia a úplne nakoniec zneškodnenie.

„Lepšie nakladanie s odpadom má značný hospodársky potenciál: zavedením platných právnych predpisov sa v sektore odpadov znížia náklady a vytvorí sa viac pracovných miest,“ dodal Králik. V januári minulého roku začala Komisia konania vo veci porušenia predpisov proti 23 členským štátom z dôvodu nedodržania súladu s rámcovou smernicou o odpade. Z pôvodných 23 prípadov ostáva v súčasnosti otvorených už len šesť. Týkajú sa Bulharska, Maďarska, Poľska, Slovenska, Belgicka a Nemecka, ktoré odôvodnené stanovisko prijalo 26. januára 2012.

1 debata chyba