Recept na zdravotníctvo chýba

Zdravotníctvo nečaká radikálna ozdravná kúra. Aspoň tak súdia analytici po preštudovaní programového vyhlásenia vlády v tejto oblasti. "Je to takmer úplná kópia volebného programu Smeru. Od programu vlády by som očakával väčšiu mieru konkrétnosti, nielen všeobecné formulácie," zhodnotil analytik INEKO Dušan Zachar.

29.04.2012 15:00
nemocnica, lekár, pacient Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Ako príklad uviedol sľub vlády, že v medziach ekonomických možností zavedie „také mechanizmy do spôsobu riadenia a financovania rezortu, aby bol primeraný dostatok prostriedkov na zvyšovanie odmeňovania“ zdravotníkov. „Ale aké konkrétne mechanizmy má na mysli, sa už z programového vyhlásenia bohužiaľ nedozvieme,“ dodal Zachar.

Naopak, jasne Ficov kabinet deklaruje, že najbližšie štyri roky neuskutoční premenu nemocníc na akciové spoločnosti. Rovnako vylučuje privatizáciu ekonomicky lukratívnych činností zdravotníckych zariadení, čo považujú za pozitívum hlavne zdravotníci. Rovnako ako snahu optimalizovať sieť ambulancií špecialistov. „Ak sa to bude riešiť po dohode s nami, tak si myslím, že to nebude pre poskytovateľov bolestné a neohrozí to ani dostupnosť pre pacientov,“ povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Túto zmenu víta aj Zachar v prípade, že by sa „rast ambulancií špecialistov obmedzil dôsledným kontrolovaním a prehodnocovaním paralelných úväzkov lekárov, ktorí si vyberajú do svojej súkromnej praxe často len hrozienka a finančne náročné výkony toho istého pacienta nechávajú štátnej nemocnici“.

Viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger zase vyzdvihuje záväzok vlády dobudovať sieť urgentných príjmov a traumatologických centier, ktoré sa zastavilo v roku 2010 po zmene vlády. Upozorňuje však, že ešte dôležitejšie ako dobudovať tento systém bude vyriešiť spôsob jeho spravodlivého financovania.

Nekonkrétny je sľub vlády zvyšovať platy zdravotníkom. Nikde v programe sa totiž nespomína reformná zmena, ktorá by pomohla dofinancovať systém. V tejto súvislosti je pre Zachara sklamaním, že kabinet neuvažuje nad zavedením pripoistenia. To viacerí odborníci považovali za potrebné na dofinancovanie rezortu. „Chýbajú konkrétne systémové kroky, ktoré by mohli pomôcť finančnej udržateľnosti systému. Vláda sa zmohla len na konštatovanie, že bude ,hľadať možnosti a zdroje dofinancovania výpadkov‘. Vôbec sa nezaoberá rozsahom základného balíka zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia,“ povedal Zachar.

Nezodpovedanou otázkou zostáva, ako chce kabinet zastaviť zadlžovanie nemocníc. K nemu sa zaväzuje zavedením prísnej kontroly hospodárenia zdravotníckych zariadení. „O prísnej kontrole nemocníc sa hovorí už 22 rokov a stále sa zadlžujú. A to len preto, že sa do zdravotníctva zasahuje takým spôsobom ako v prípade dvoch nedávno prijatých zákonov o platoch sestier a lekárov. Teda nesystémovo a nezmyselne,“ hovorí viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger.

Konkrétnejšie sa v programe nepíše ani o avizovanom opätovnom zákaze zisku zdravotných poisťovní. Vláda akurát spomína prijatie legislatívy, ktorá umožní maximálne využitie prostriedkov vyberaných zdravotnými poisťovňami.

7 debata chyba