Policajti a vojaci varujú, že odídu

Policajti a vojaci môžu prísť mesačne o stovky eur. Po zmenách v sociálnom systéme pre zamestnancov silových rezortov, ktoré avizuje minister vnútra Robert Kaliňák, by totiž dostávali v prípade, že po odchode na výsluhový dôchodok naďalej pracujú, aj o 400 eur menej. Odborári varujú, že podobné úvahy zneisťujú celé ozbrojené zložky a hrozia masové odchody do civilu.

29.04.2012 20:00 , aktualizované: 30.04.2012 12:01
Polícia Foto:
Strach zo straty výhod vyhnal z policajného zboru za ostatné dva roky vyše 3-tisíc policajtov.
debata (217)

„Treba si uvedomiť, že k dnešnému dňu cez osemtisíc slúžiacich policajtov spĺňa podmienky na odchod zo služby a vznik nároku na výsluhový dôchodok, a preto nemôžeme zbytočne znepokojovať ľudí,“ upozorňuje policajný odborár Miroslav Litva s tým, že toto číslo nie je pri 20-tisícovom zbore zanedbateľné. „Sme si vedomí, že treba prijať určité opatrenia na stabilizáciu systému a máme aj nejaké predstavy, no najprv by sme ich s vedením rezortu mali diskutovať medzi sebou a až potom dávať rôzne vyjadrenia,“ vyčíta ministrovi Litva.

Kaliňák nedávno povedal, že pre pracujúceho poberateľa dávok je výsluhový dôchodok súčasťou príjmu, a preto by sa od budúceho roka malo zdaňovať všetko, čo zarobí.

Priemerná výška dôchodku policajtov je dnes na úrovni 619 eur, v prípade vojakov 800 eur. Ich zdanenie by teda znamenalo daň na úrovni 117 až 152 eur, pri najvyšších vyplácaných penziách by však presiahla štyristo eur. Aký by to malo vplyv na štátnu kasu, sa však vopred povedať nedá, keďže ministerstvá nevedú evidenciu tých, ktorí sa po odchode do penzie znovu zamestnajú.

Možný zákaz súbehu výsluhových penzií s platom od štátu zas avizoval nedávno pre Pravdu minister obrany Martin Glváč (Smer). Do programového vyhlásenia vlády sa však napokon dostala len zmienka o zámere „stabilizovať sociálny systém“ s tým, že rezorty presné návrhy zmien ešte prerokujú.

„V súčasnosti už pracuje na koncepcii zákonov expertná skupina, ktorá zohľadňuje potreby, ako aj možnosti v súčasnej finančnej situácii, v ktorej sa nachádzame,“ uviedol poverený hovorca ministerstva obrany Milan Vanga. Ako ďalej dodal, hlavnou filozofiou zmien by mala byť motivácia, aby zamestnanci zostávali v službe čo najdlhšie. Glváč aj s Kaliňákom však tvrdia, že sociálne výhody chcú zachovať.

Práve strach zo straty výhod vyvolal v uplynulom volebnom období vlny odchodov v rezortoch obrany aj vnútra. Chystané zavedenie superhrubej mzdy vyhnalo z Policajného zboru za ostatné dva roky až 3 300 policajtov a zvýšený počet odchodov zaznamenala aj obrana. Tá po takmer dvojročnej prestávke musela obnoviť regrutáciu vojakov.

Do miliónových strát sa medzitým dostali aj osobitné účty, z ktorých oba rezorty penzie vyplácajú. Policajný odborár Marián Magdoško však tvrdí, že za jeho výrazným deficitom nie sú len štedré sociálne dávky, ale viacero zlých nastavení. "Ak napríklad 30-ročný muž prichádza k polícii, Sociálna poisťovňa nám neprevedie ani euro z odvodov, ktoré do nej dovtedy odvádzal. Ak však od nás odchádza policajt, ktorému ešte nevznikol nárok na výsluhový dôchodok, my máme povinnosť všetky peniaze odviesť do Sociálnej poisťovne,“ vysvetľuje s tým, že aj o týchto otázkach by chcel hovoriť s Kaliňákom.

© Autorské práva vyhradené

217 debata chyba