Pacienti na doplatkoch za lieky neušetria

Recept bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, vďaka ktorému mali pacienti ušetriť na vysokých doplatkoch za lieky, nezaberá. Možnosť vybrať si v lekárňach lacnejší liek na základe predpisovania účinnej látky namiesto konkrétneho lieku zatiaľ využilo iba sedem percent ľudí. Zákon, ktorý dáva chorým takúto možnosť, pritom platí už štyri mesiace.

01.05.2012 18:00
lieky, lekáreň, lekárnik Foto:
Iba sedem percent ľudí využilo možnosť vybrať si v lekárňach lacnejší liek na základe predpisovania účinnej látky.
debata (8)

„Napriek možnosti zmeny lieky na predpis kupujú ľudia stále po starom. Viac ako tri štvrtiny si v lekárni vybrali ten istý liek, aký užívali pred zmenou systému predpisovania, lebo im ho odporučil ich lekár. Desatina si vybrala iný liek, no rovnako išlo o prípravok, ktorý im odporučil ich lekár,“ povedala na základe prieskumu spoločnosti TNS jej PR manažérka Vladimíra Bunčáková. Ako dodala, pre lacnejší variant lieku sa pri nákupe rozhodlo len sedem percent, najčastejšie išlo o ženy.

O takmer nulovej úspešnosti nového opatrenia hovorí aj súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva. „Z terénu máme informácie, že sa neudiala žiadna výrazná zmena. Nepredpisuje sa viacej generík, nepreferujú sa ani originálne lieky. Ľudia naďalej ostali nastavení na svojej pôvodnej liečbe,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Odhady bývalého ministra Ivana Uhliarika (KDH), ktoré sľubovali úsporu na strane pacientov až 45 miliónov eur ročne, sa tak každý mesiac vzďaľujú realite. „Pacienti ušetria na doplatkoch maximálne 10 miliónov eur ročne. Úspora pre štát bude nulová,“ dodala Čižmáriková.

Uhliarik je napriek tomu stále presvedčený, že predpisovanie účinnej látky svoje úspory ešte prinesie. „Generická preskripcia je trendom v modernom zdravotníctve na celom svete a prináša výrazné úspory. Tie prichádzajú a budú prichádzať postupne, s čím ministerstvo zdravotníctva pri tejto legislatívnej zmene počítalo,“ povedal bývalý šéf rezortu zdravotníctva.

Dôvodov, prečo sa Uhliarikovo opatrenie minulo účinku, môže byť viacero. Lekárnici za jeden z nich považujú fakt, že po hromadných námietkach hlavne zo strany lekárov sa do zákona nakoniec dostalo ustanovenie, podľa ktorého namiesto predpisovania len účinnej látky môžu na recepte odporučiť aj liek s firemným názvom. Lekársky softvér je navyše prispôsobený tak, že po zadaní konkrétneho lieku sa k nemu automaticky pripíše aj účinná látka. „Lekári nemali žiadnu motiváciu zmeniť svoje návyky. Takto určite ten zákon nemôže priniesť požadovaný efekt,“ povedal viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ s tým, že do lekární nosia pacienti len minimum receptov, kde by bola napísaná iba účinná látka.

Neúspech môže byť spôsobený aj obavami pacientov, ktorí si namiesto „experimentovania“ radšej dajú poradiť. „Čo ja viem, čo je to účinná látka? Beriem päť liekov a presne tie, ktoré mi predpíše lekár,“ potvrdila 64-ročná dôchodkyňa Katarína z Bratislavy.

8 debata chyba